Všechny přísady smícháme v míse na hustější těsto (je-li moc husté, přidáme trochu jogurtu). Vylijeme na plech, který vymažeme a vysypeme hrubou moukou (nebo pokryjeme papírem na pečení) a rozprostřeme. Dále je to klasika. Těsto poklademe ovocem (švestky, meruňky, borůvky, třešně, jablková povidla a tvaroh apod.) a posypeme sladkou drobenkou. Upečeme v mírně vyhřáté troubě.
2
Na rozdíl od kynutého koláče můžeme jíst ještě teplé, zažívací potíže z čerstvého kynutého těsta nám nehrozí. Skvělá varianta jsou švestky, které pod drobenku posypeme trochou hotové, ale suché makové nápně (nebo mletým mákem s cukrem).
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jenny
|4. 12. 2016 12:19
Myslím, že by to mohlo být tím, že se olej přidává do těsta, až je všechna tekutina vstřebaná v mouce, tedy na konec, ale nevím, třeba jste to tak dělala. Prostě se někdy podaří z pečení leda ;-) cos.
VERA HAMPLOVA
|13. 3. 2016 13:35
:-) 22 <3
Vlaďka
|6. 4. 2014 18:53
ahoj rozhodně to mpůže být moukou. Někdy se to prostě stane.
Naprosto famózní koláč.
Dělala jsem s tvarohem a borůvkami, cukr jsem přidala
a bylo to papáníčko.
Navíc rekordně rychlý na přípravu.
Petra
|15. 11. 2011 15:00
Zdravím :-) chtěla jsem se vás zkušených zeptat, proč se mi každá buchta( piškotová, litá, třená, hrnková,..., do které dám ovoce a popřípadě nahoru drobenku naprosto zdrcne? Už si nevím rady a jsem z toho už fakt naštvaná :-( Zkoušela jsem ovoce obalit v ořechách, mouce,.. a pak dát na těsto, ale vždycky stejný výsledek:-( Jediná, která mi nabyde hezky je kynutá,.. Děkuji předem za odpověď a pěkný den :-)
Tak to je super! Doufám, že bude jogurtový koláč u Vás patřit ke stálicím. Já mám tahle těsta "liné hospodyně" moc ráda. Ne že bych neuměla kynuté těsto, ale přece jen to je více práce a musí se čekat, až vykyne. Zdravím...
Petra V.
|10. 10. 2009 07:12
"Di" dekuji moc za radu a recept. Dnes jsem zkusila Vas recept z cukrem a kolac se povedl. Neverila bych, jak muze byt jogurtove testo tak krehke, stavnate a lahodne.... Nedokazu si vysvetlit, kde jsem udelala chybu u receptu bez cukru....Ale asii jak pisete Vy, tak holt nekdy se proste stane, ze testo nevyskoci...... Jeste jednou dekuji a preji hezky den.
Di -
|8. 10. 2009 07:39
Petro, to je mi líto, že Vám to nevyšlo. Kde se stala chyba však nedokážu říci. Já peču koláče z různých jogurtových těst a vždycky to vyjde. Fakt ovšem je, že když děláte těsto bez cukru, tak vyskočí o trochu méně. Někdy se prostě stane, že koláč s práškem (nebo i s kvasnicemi) nevyskočí. Zkuste možná jogurtové těsto sladké, to by se snad mohlo povést. Já dávám 1 velký kelímek jogurtu o váze 1/2 kg, stejný kelímek polohrubé mouky, půl kelímku cukru, 2 vejce, prášek do pečiva. Můžete udělat i koláč z drobenky s jogurtem:2 hrnky (o velikosti cca 3 dl) polohrubé mouky, 1 hrnek pískového cukru včetně vanilkového, 1/2 másla nebo Hery, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, mléko nebo jogurt dle podle potřeby, aby těsto bylo možné lít a roztírat. Snad se příště povede, držím palce.
Petra V.
|7. 10. 2009 22:02
Nechtela jsem predchozim prispevkem rici, ze recept je spatny, ale pouze pozadat o radu zkusenejsi....., protoze opravdu nevim, kde jsem udelala chybu... Jeste mohu podotknout, ze jsem v U.S.A, ale polohrubou i hrubou ceskou mouku mam a bily jogurt jsem koupila od DANONE (All Natural), takze suroviny jsou take kvalitni...... Dekuji za rady a preji hezky den. PS. Mrzi me, ze me jogurtove testo takto zklamalo....
Petra V.
|7. 10. 2009 21:53
Dobry den. Tak jsem chtela prvne zkusit kolac z jogurtoveho testa. Koukala jsem zde na spousty receptu, cetla si komentare lidi a na konec jsem si vybrala tento recept a dle toho take kolac upekla.... Nejsem uplny zacatecnik. Nejaky ten dort, zaviny, apod... delam bezne....., tak jsem nepochopila, proc z kolace vzeslo to, co vzeslo... Byl naprosto srazeny, vubec nevyskocil, proste uslapane testo se svestkami a drobenkou..... Dala jsem vse presne dle receptu. Musela jsem dat vice jogurtu, testo bylo moc huste.... (dale jsem asi 500g, v receptu je 375g), pote jsem dala jak je psano 250g hrube a 250g polohrube, 125ml oleje, 2 cela vejce, prasek do peciva, citr. kuru i spetku soli..... To vse jsem poradne promichala a vylila na pekac, pokladla ovocem a posypala drobenkou. Proste klasika. Kolacu klasickych bez jogurtu, jsem delala uz spousty a vzdy z nich byl dobry kolac s ovocem... Muze mi nekdo poradit, co jsem udelala spatne, ze kolac takto dopadl??? Pekla jsem tak na cca 170-180 C.
Ivana
|7. 2. 2007 16:36
Moc dobrý, přidávám do oblíbených.
Michaela Smutna
|30. 9. 2006 21:53
Tento koláč máme moc rádi. Do drobenky přidávám skořici nebo mletý badyán a krásně to provoní celý byt :-)
Simča Sládková
|28. 9. 2006 15:43
Mám úplně stejný recept (jen tam mám 1 kelímek jogurtu a 1/2 kelimku mléka), ale v původním receptu byl i 1 kelímek cukru. Zdálo se nám to hodně sladké, tak dávám 1/2 a koukám, že jde i bez cukru.... Tím lépe:-)