kelímek
jogurt
KÁVOVÝ VELKÝ - prodávají v Penny, 330 g
3
lžička
instantní káva
1
balíček
želatina plátková
2
kelímek
zakysaná smetana
150
g
polohrubá mouka
150
g
cukr krupice
1
ks
vejce
1
lžička
prášek do pečiva
2
lžíce
kakao
120
g
máslo
2
lžíce
moučkový cukr
smetana ke šlehání
Postup přípravy receptu
1
1 - PŘIPRAVÍME TĚSTO - mouku, cukr krupici, 1 kelímek kysané smetany, lžičku prášku do pečiva, změklé máslo, kakao a vejce ušleháme do hladkého těsta (pokud by bylo těsto příliš hutné, přilijeme trochu mléka). Podle dna dortové formy si obkreslíme kruh na pečícím papíru. Sestavíme formu, dno vyložíme kruhem z peč. papíru. Vnitřní okraje formy vymažeme, vysypeme polohrubou moukou. Vlijeme těsto a pečeme ve vyhřáté troubě. Upečený korpus poznáme tak, že se těsto po vpichu špejlí nelepí. Korpus necháme vychladit. Poté ho vyjmeme, boční formu omyjeme od mouky, osušíme a znovu nasadíme na dno formy s korpusem.
2
2 - UŠLEHÁME SMETANU s instantní kávou. Dáme chladit do lednice. V míse vymícháme velký kávový jogurt (popřípadě 2-3 malé) s kysanou smetanou, přimícháme ušlehanou smetanu a moučkový cukr (dle chuti). Dáme chladit.
3
3 - PŘIPRAVÍME SI ŽELATINU - do malého hrnce dáme 6 lžic mléka. Přidáme plátky želatiny (všechny z balíčku), aby byly ponořené. Necháme asi 10 minut nabobtnat. Poté zahřejeme na plotně, jen asi cca 3 minuty (nesmí vařit!) než se želatina zcela rozpustí. Ihned přidáme 2 lžíce připraveného jogurtového krému a zamícháme. Nyní želatinu vlijeme do mísy s jogurtovým krémem a pořádně (!) vymícháme. Okamžitě krém nalejeme do formy na korpus. Povrch uhladíme a vložíme do lednice.