kari
nebo Tandoori Masala, případně česnek, čerstvě nasekané bylinky...
200
g
bílý jogurt
tučný, nejlépe řecký
olej
pečící papír
700
g
maso na řízky
: vepřové, kuřecí nebo krůtí, cca 600 -
Postup přípravy receptu
1
Maso (vepřové) pokrájíme na plátky, po stranách nakrojíme, aby se nám při pečení nekroutily, naklepeme a jemně osolíme. Kuřecí řízky můžeme zmenšit na menší medailonky, nebo prokrojit na slabší plátky, jemně osolíme. Krůtí maso nakrájíme na plátky a jemně osolíme.
Jogurt ve větší misce smícháme s vejcem, solamylem, 1,5 - 2 lžičkami kari nebo jiného námi oblíbeného koření, česnekem či bylinkami. Plátky masa ze všech stran obalíme v jogurtové směsi, ve které je necháme přes noc odležet v chladnu, pod poklicí nebo fólií.
3
Naložené plátky masa přendáme na plech s olejem pomaštěným pečícím papírem. Zbylou jogurtovou směs z misky nandáme na plátky masa. Plátky ještě mírně osolíme.
...používám hlavně řecký jogurt z Lidlu v kilovém kyblíčku nebo občas z Kauflandu kilový Zorba řecký jogurt ...nestalo se mi ani jednou, že by marináda zřídla, i ten zbytek z mísy musím vždycky vyndavat stěrkou, protože sám nevyteče ...jsem rád, že i přes malé peripetie řízky chutnaly ...určitě jsou k dostání i menší balení než kilové ;-) ...škoda, že paní Eva nenapsala, jaký druh jogurtu použila, když už se tak hezky rozepsala :-)
Dnes jsem vyzkoušela, chuťově výborné. Ale nevím, kde jsem udělala chybu, dělala jsem přesně podle receptu, ale marinádu jsem měla moc řídkou, skoro tekutou. Přidala jsem solamyl, ale ani to nepomohlo. Do zbytku marinády, který se dává na maso, jsem musela přimíchat strouhanku, jinak by to z masa okamžitě steklo. Jediný rozdíl proti receptu - použila jsem místo řeckého jogurtu selský, ten jsem považovala za dostatečně hustý. Tak nevím, jestli to mohlo být tím. Ale jinak moc dobré, ráda bych to udělala znovu, ale nevím, co mám udělat jinak (a lépe)
Eva Kolářová
|4. 4. 2015 08:03
Jogurtové řízky dělám běžně, ale osmažím je. Od včera už asi řízky jen peču, protože za A) jsou ještě křehčí a šťavnatější a to jsem si myslela že víc už to nejde. Za B) jde to i bez prskání omastku při smažení. Za C) nic nemusím hlídat a otáčet. D) pak jenom vyhodím papír z plechu a mám uklizeno. Za E) o tom jak byly báječný a měli jsme všichni boule za ušima se přesvědčíme znova v pondělí. A za F) minimálně oleje, narozdíl od smažení, takže jíme o něco zdravěji. Já jsem z tohohle receptu nadšená a hotová a všem ho doporučuji na vyzkoušení.