borůvky
Borůvky, lesní ovoce, nebo poctivý borůvkový jam
1
ks
vanilkový cukr
Na potření
1
ks
bílek
moučkový cukr
ldle potřeby
citronová šťáva
dle chuti
Postup přípravy receptu
1
V jedné misce ušleháme vaječné žloutky s cukrem do pěny, pak zašleháme jogurt a nakonec olej. Dobře promícháme, aby se nám suroviny spojily v těsto.
2
V druhé misce si prosejeme mouku a ovesné vločky s práškem do pečiva a dále smícháme se skořicí. Z bílků uděláme tuhý sníh.
3
Následně postupně přisypáváme do první misky s tekutými ingrediencemi. Naposled si těsto rozdělíme na 2 části a do každé z nich opatrně vmícháme polovinu sněhu.
4
Rozmixujeme asi hrneček borůvek (či lesních plodů) s vanilkovým cukrem a vmícháme do jedné části těsta.
5
Obě těsta pak nalijeme na vymazaný plech dle své fantazie. Pečeme při teplotě 170°C asi 20-25 minut.
6
Buchtu necháme dobře vychladnout. Můžeme ji podávat s potěrem (je pak vláčnější, lesklejší a dodá buchtě na chuti), ale i bez něj, či můžeme polít čokoládou dle vlastního uvážení.
7
Na potření:
8
Vyšleháme vaječný bílek do pěny, přidáme cukr a citrónovou šťávu (dle chuti tak, jak to máme rádi) a lžičku oleje. Vše dobře smícháme a pomažeme s tím povrch buchty a dáme ji do ledničky.
9
Tip:
10
Pokud buchtu ničím nepolejete, tak skvěle chutná s jogurtem nahoře. :)