Smícháme vodu a mléko v hrnci a necháme přejít varem. Přidáme koření a cukr. Trochu promícháme a odstavíme. Hrnec přikryjeme a necháme koření louhovat minimálně 10 minut. Přidáme sypaný čaj nebo čajové sáčky a necháme podruhé přejít varem. Na mírném ohni vaříme 5 minut. Odkryjeme, zkontrolujeme barvu a chuť, či to nechce ještě trochu mléka nebo cukru. Tento náš výtvor přecedíme do nahřáté čajové konvice a následně podáváme.
2
Poznámka: množství cukru a mléka si můžeme samozřejmě přizpůsobit, místo cukru můžeme také použít přiměřené množství medu.
3
Poznámka 2.: základní přísady se dají koupit jako směs koření pod názvem Yogi Masala, Dáta Masala, Jogi Tea... - pokud používáme koupenou směs, tak použijeme 3-4 lžičky. V žádném případě však ne Garam Masala, nebo Tandoori Masala, které se také často používají v indické kuchyni avšak na přípravu místních jídel. A případná záměna by mohla znamenat dost nepříjemný zážitek.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
FN
|15. 10. 2016 19:11
Vyzkoušel jsem dnes podle "vylepšeného" postupu od Daireann a je moc dobrá
Pokud chcete masalu "jako v čajovně", tak jak píše Petra, přidat trochu zázvoru (to je takové to příjemné pálení)
Petra
|1. 12. 2013 12:46
Výborný nápoj. Vřele doporučuji přidat ke koření ještě nastrouhaný čerstvý zázvor. Nápoj dostane takovou ostřejší a výraznější chuť a výborně se hodí i při chřipce nebo nachlazení, hrozně se člověku uleví a zkrátí to dobu léčení ! Stejně jako Daireann koření přidávám už na začátku a vodu přivedu k varu s ním, lépe se pak vyluhuje.
Daireann
|18. 11. 2007 12:49
je to vynikající, dělám doma taky, jen mám trochu přehozený postup - koření nenechávám vyluhovat, ale rovnou přivedu vodu s ním k varu, potom to samé s čajem a až potom přilévám mléko