• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Jihočeské zelňáky
Napište svůj komentář k receptu

Jihočeské zelňáky

autor: sopko
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 125
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jihočeské zelňáky
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 0,50
      kg hladká mouka
    • 0,50
      kg kysané zelí
    • kmín
    • 0,50
      dl mléko
    • sůl
    • 0,50
      kg sádlo uškvařené i se škvarky

Postup přípravy receptu

1
Mouku prosejeme na vál, přidáme zelí, do důlku škvarky se sádlem, mléko, kmín, sůl a uhněteme těsto. Vyválíme a tvořítkem vykrajujeme kolečka, která pečeme na plechu v troubě (kolečka jsou s "fousy" a ty tak necháme).
2
Pečeme při 200 °C asi 25-30 minut dorůžova.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zelňáky jihočeské

Zelňáky jihočeské

Jihočeské Kosmatice

Jihočeské Kosmatice

Jihočeské hnětýnky s čokoládou

Jihočeské hnětýnky s čokoládou

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Hatlapka | 18. 8. 2015 19:22

    Souhlasím s panem Křížem. Pravé jihočeské zelňáky jsou "suché" křupavé placky, kam nepatří krom mouky, sádla se škvarky, zelí a špetky soli a kmínu opravdu nic jiného. Nicméně zelných placek je celá hromada a třeba ani ty kynuté nejsou k zahození ;-)

  • zuzana | 31. 12. 2013 14:27

    Párek do zelňáků a olej místo sádla?....to pak ale nejsou zelňáky :-( maminka je vždy dělala stejně jak píše pan Kříž, jen bez mléka; uzeninu do zelňáků to přece neeee :-D

  • Standa | 31. 12. 2013 12:00

    Zelňáky se v jižních Čechách skutečně dělají přibližně tak jak píše pan David Kříž ve svém komentáři. Stejně zelí, stejně mouky a polovic sádla nebo škvarek. Nepatří tam žádné vejce ani mléko. Kmín podle chuti, spíše mletý. Někdo dává hodně kmínu když nakládá kysané zelí, takže je ho tam často dost přímo z toho kysaného zelí.

  • Lenka Cvejnová | 6. 12. 2007 15:03

    Podpořím hodnocení, ovšem pochvalu má pan Kříž a jeho recept, takže děkuji za tip. Jednoduché, levné a dobré.

  • Anonym | 19. 8. 2007 17:47

    Ne že bych s tímto receptem měla zkušenost, navíc sádlo a tudíž i škvarky jsou mi fuj, ale pro jedlost bych asi výrazně ubrala mouky a přidala vajíčko.

  • Eliška Bacharová | 16. 8. 2007 14:34

    Vyzkousela jsem je. Myslela jsem ze budou stavnatejsi, pridala jsem brambor, misto sadla jsem dala olej a nakrajela parek.. Tim, ze se pecou pres pul hodiny se v troube hodne vysusi.. Jinak jsou pozivatelne, ale cekala jsem od toho vice.. :-( souhlasim s Necasem ze tam zrejme chybi neco pro stavnatejsi chut.

  • Romana | 16. 2. 2006 23:25

    Dneska jsem dělala zelňáky přesně tak, jak radí pan Kříž(akorát jsem je v půlce pečení neotáčela) a jsou strašně dobré. Dala jsem 20 dkg hladké mouky, 20 dkg polohrubé mouky, 40 dkg zelí, 10 dkg škvarků 10 dkg sádla, sůl, mletý kmín. Mléko a vejce opravdu nejsou třeba.

  • David Kříž | 14. 2. 2006 17:27

    Klasické jihočeské zelňáky jsou malinko jiné. Dává se stejně mouky jako zelí, sádla ovšem jen polovinu. Kmín raději drcený, škvarky samozřejmě vše vylepší, ale nejsou nezbytné. Mléko ani vejce nejsou třeba. Mouku hladkou smíchat s polohrubou, někdo dělá i z hrubé. Kolečka nebo čtverečky, to je jedno. V půlce pečení je otáčím. Výška těsta na plechu max 0,5 cm

  • Anonym | 31. 12. 2005 11:55

    nechybi tam kyprici prasek?

  • Hanka Vítová | 12. 6. 2005 14:17

    v receptu nechybi nic,ale misto hladke mouky dejte spiš polohrubou mouky vejce nedávat. Máme toto ověřené a jsou moc dobré

  • marcela slamdeckova | 16. 2. 2005 16:52

    Tak co v receptu chybi?Ty vajicka?Rada byh zelnaky vyzkousela,ale ted teda nevim!...

  • Anonym | 20. 12. 2004 11:54

    B. Sopko nezapomněl náhodou vejce ?

  • František Nečas | 20. 12. 2004 06:00

    Nepoživatelné, vůbec to nezkoušejte, asi v receptu něco chybí.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Předkrmy, chuťovky & svačiny
Chuťovky Oběd Večeře Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hladká mouka Kmín Kysané zelí Mléko Sádlo Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Smažené banány

Smažené banány

Rybí filé v těstíčku

Rybí filé v těstíčku

Kuřecí paprikový perkelt

Kuřecí paprikový perkelt

Vynikající zmrzlinový pohár

Vynikající zmrzlinový pohár

Kotlety na cibuli

Kotlety na cibuli

Zapečené brambory se šlehačkou

Zapečené brambory se šlehačkou

Kynuté máslové koláčky

Kynuté máslové koláčky

Italský rýžový salát

Italský rýžový salát

Barevná karamelová lízátka

Barevná karamelová lízátka

Doporučujeme

120 minut
Zapečené brambory s masem a smetanou

Zapečené brambory s masem a smetanou

20 minut
Dýňová polévka s hruškami

Dýňová polévka s hruškami

40 minut
Houbová omáčka II.

Houbová omáčka II.

30 minut
Krupicový dezert se švestkovým rozvarem

Krupicový dezert se švestkovým…

30 minut
Topinky se smaženicí

Topinky se smaženicí

40 minut
Nepečený jablkový dort

Nepečený jablkový dort

30 minut
Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

40 minut
Houbový guláš

Houbový guláš

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

Poslední sledované recepty

147
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
78
Francouzský dresing
Francouzský dresing
33
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
26
Šťouchané brambory s medvědím česnekem
Šťouchané brambory s…
21
Bábovka s tvarohovou náplní
Bábovka s tvarohovou…

Zajímavé články

Chcete jíst víc bílkovin? Těchto 7 trvanlivých potravin by vám doma nemělo chybět
Chcete jíst víc bílkovin? Těchto 7 trvanlivých…
Hitparáda hřibů: Víte, které jsou nejchutnější a jak je poznáte?
Hitparáda hřibů: Víte, které jsou nejchutnější a…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních večeří z brambor
Od pondělí do pátku: 5 rychlých a originálních…
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné, pochutnáte si na nich a někdy dokáží i zázraky
7 českých podzimních superpotravin: Jsou levné,…
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti, které potěší nejen vášnivé houbaře
Nejkrásnější houbové dorty: Originální sladkosti,…
AHA.cz Verdikt soudu v případu Dopita a Soukup: Hanychová vzteky bez sebe

Verdikt soudu v případu Dopita a Soukup: Hanychová vzteky bez sebe

Mimibazar Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Recenze aplikace Molecula: Inovace v péči o zdraví! Pomáhá mít zdraví celé rodiny pod kontrolou

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Stylově v dešti: Ultra trendy bundy a kabátky v barvách sezony, které vás nenechají zmoknout!

Stylově v dešti: Ultra trendy bundy a kabátky v barvách sezony, které vás nenechají zmoknout!

Ženy.cz Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Otravuje vám život vnitřní kritik? Kde se vzal a jak s ním zatočit

Blesk.cz Hranáč z Hell’s Kitchen a jeho tři sestry: Jeden táta, tři mámy!

Hranáč z Hell’s Kitchen a jeho tři sestry: Jeden táta, tři mámy!

SportRevue.cz FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

FOTO: Kdo má nejhezčí fotbalovou manželku v Rusku? Pavel Pogrebňak!

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Mysterium podzimních barev: Jak ovlivňují váš život, sexualitu i duševní zdraví?

Mysterium podzimních barev: Jak ovlivňují váš život, sexualitu i duševní zdraví?

  • Recepty.cz
  • Jihočeské zelňáky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact