Čerstvě utržené květy černého bezu, co nejhustší, omyjeme a necháme okapat. Ušleháme těstíčko z másla, mouky, mléka, soli a vajec. Mléko se při šlehání postupně přilévá. Těstíčko se nechá asi hodinu stát. Potom se na pánvi rozpálí olej a smaží se květy za stopku namočené v těstíčku.
2
Než se květy obrátí pro osmažení z druhé strany, nůžkami se ostříhá co nejlépe stopka - nemá dobrou chuť a je močopudná. Nakonec se osmažené květy pocukrují a popráší skořicí nebo se jenom posolí.
I po mě je to vzpomínka na dětství. Ale vždycky byly sladké, posypané moučkovým cukrem.
Jana
|6. 6. 2016 14:13
Kosmatice je pochoutka mého dětství. Na sladko se nikdy nedělaly, na sladko se dělá květ akátu. Kosmatice mají zvláštní, kořeněnou příchuť, sýr ani žádné koření jsme nepřidávali, pouze sůl. Těším se na ně každým rokem. Nikomu nevnucuji, každý má jiné chutě a jiné preference, pro někoho třeba oběd bez masa nepřichází v úvahu.
Tohle nebude asi náš šálek kávy. Takhle se skořicí docela ano, ale slaná s bramborem a okurkou neprošla u nikoho. No co, zkusili jsme.
Iva
|21. 6. 2015 18:44
Kdybych takhle měla vařit častěji tak manžel požádá o rozvod. Dochucení žádné, chuť žádná, na slano tedy úlet.
KaRa
|4. 3. 2013 12:50
Květy černého bezu v tuhle dobu? Troška cenzury by v tomto ohledu neškodilo... O:-)
Simča Sládková
|14. 6. 2009 22:32
Kluky jsem neviděla.... Taky mám spíš souvislé placky. Posílám foto k uveřejnění... S.
niobe nightingale
|14. 6. 2009 19:01
Je zajímavý, že v pondělí připravovali kosmatice "Kluci v akci" - ale asi ani jeden neznal název kosmatice Nevim, jestli jste to taky někdo viděl, ale já jsem zvyklá udělat si tohle těstíčko hustší, aby výsledek byla jakože skoro souvislá >placka< ... Pánové z toho měli jednotlivé smažené kvítky. Jak to vypadá u vás?
Simča Sládková
|14. 6. 2009 13:52
Tak dnes byly kosmatice k obídku. Nasladko je neznám, jíme je s bramborem a zeleninovou oblohou. A zkuste do těsta přidat jeden rozetřený stroužek česneku, nebo po osmahnutí první strany a otočení posypte kosmatice trochou strouhaného sýra - nejlépe uzeného. Je to přímo pochoutka!!!! S.
Ivana Selucká
|26. 5. 2008 16:45
Kosmatice dělám každý rok a teď je jejich doba, budou příští týden, přijede vnučka. Jedli jsme je u babičky, pak moje děti a teď moje vnoučata. Ale na sladko to slyším poprvé, může to být dobré
Markéta
|20. 2. 2008 15:48
To je dobrůtka, dělávaly jsme to doma, když jsem byla malá.
Alena
|15. 6. 2005 13:16
Tak jsem to zkusila a je to moc dobroučký....k tomu nové brambory a tatarka ... lehká pololetní večeře
Pešek
|9. 6. 2004 11:41
Dneska by to šlo .... nasladko a nebo naslano...uvidíme v sobotu.