ks
brambory
3-4 (jak chceme, aby byla polévka hustá)
1
lžíce
hladká mouka
vrchovatá
2
ks
bobkový list
10
ks
pepř mletý
kuliček
5
ks
nové koření
kuliček
1
ks
vejce
šlehačka
ocet
sůl
Postup přípravy receptu
1
Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, přidáme koření, osolíme a dáme vařit asi do 1,5 litru studené vody. Když jsou brambory skoro měkké, rozděláme si v hrnečku mouku se šlehačkou a vejcem, přidáme do hrnce a dovaříme, případně dosolíme a ochutíme octem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Budejcanda
|8. 6. 2015 20:11
:-P
Budejcanda
|8. 6. 2015 20:10
U nas doma je friko dovedene k dokonalosti: krome brambor jeste kroupy (ja davam pro zjednoduseni hrst ryze), vajicko zapustit do varici se polevky a nakonec doplnit cerstvym koprem!!!! Boule za usima.... :-P
Jana Š.
|2. 8. 2013 00:38
Tak u mě je to jasné!!! FRIKO = bez hub (tudíž OK) KULAJDA = s houbama (proto jedině FRIKO) :-P
iveta
|10. 2. 2013 23:38
tento pokrm sem mela rada jako dítě,jsem ráda,že sem našla recept a dokonce i stejný název friko. :-)
Alice
|18. 1. 2013 12:26
Vynikající polévka ! Naučila jsem se jí od moji milované tchyně Lidušky . Vajíčka uvařila předem a pak je tam nakrájela nakonec na kostičky. A nesmí chybět něco zeleného. Když polévku vařím, musí jí být pořádný kotel, protože přijdou i vnoučata.
Markéta K.
|22. 2. 2012 15:26
děkuji za ten název- každý se mi směje, že jsem si Friko vymyslela, že je to kulajda.... a zde je důkaz
Kamil Krybus
|12. 1. 2005 12:56
Pokud do receptu přidáš bujón, cibuli a podmáslí, máš z toho mléčnou polévku "Kyselka". A pokud v receptu ubereš koření a dáš čerstvé houby nebo namočené sušené a na závěr kopr, máš z toho mléčnou polévku "Vysočina". Ale všechny varianty jsou moooc dobré!