Začneme tím, že si oloupeme a nakrájíme brambory na kostky. Omyté vložíme do hrnce, který do poloviny naplníme vodou. Dáme na plotnu na nejvyšší stupeň. Mrkev a petržel (může být i celer) nastrouháme a hodíme k bramborám. Cibuli oloupeme a rozkrojenou na půl vhodíme také. Dokořeníme kmínem, solí, novým kořením, bobkovým listem a kostkou masoxu.
2
Než brambory změknou připravíme si mléko a mouku. Smícháme tak, aby to vypadalo jako takové řidší palačinkové těsto.
3
Brambory změkly, a tak je pravý čas na houby. Ztlumíme plamen na střední. Poté po troškách vléváme mléko-moučnou směs (ale opatrně) dokud polévka jemně nezhoustne. Necháme 5 minut povařit, abychom ve finále necítili z polévku mouku.
4
Za stálého míchání naléváme smetanu. Kulajda krásně zbělá a dostane konečně svou bělavou barvu.
5
Na závěr opatrně dochutíme octem (pomalu, aby se nezdrcla smetana) a ještě dochutíme podravkou. Rozklepneme vejce a rozšleháme ho v polévce.