• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Jidášky našich babiček
Napište svůj komentář k receptu

Jidášky našich babiček

autor: František Brusák
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidášky našich babiček
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 120
      g máslo
    • 50
      g cukr
    • 3
      žloutek
    • 0,25
      l mléko
    • 30
      g droždí
    • 500
      g polohrubá mouka
    • sůl
    • citronová kůra

Postup přípravy receptu

1
V míse třeme máslo, cukr a žloutky, přimícháme kvásek z kvasnic - připravený z trochu mouky, cukru a mléka. Když je vše rozmícháno, přidáme sůl, citronovou kůru, ostatní mouku a podle potřeby mléko. Vypracované těsto dáme vykynouti. Po vykynutí vyválíme na prst silné a 20 cm dlouhé tyčinky a různě je stáčíme na pomaštěném plechu. Také můžeme rozkrájet těsto na malé bochánky, které klademe na pomaštěný plech. Nakynuté bochánky nůžkami proti sobě nastřihneme do kříže. Žloutkem potřené těsto posypeme mákem a v horké trobě upečeme. Studené pečivo rozřízneme, pomažeme máslem a medem nebo sirobem a spojené pocukrujem.
2
Toto pečivo se peklo na zelený čtvrtek velikonoční, kdy Jidáš zradil Krista.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Brambory s tvarohem našich babiček

Brambory s tvarohem našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

Zdobené jidášky

Zdobené jidášky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Monika Čápová | 2. 4. 2010 08:50

    Včera jsem pekla s moji osmiletou dcerkou a výsledek byl SUPER. Těsto nám krásně nakynulo a pěkně se s ním pracovalo. Jidáše jsem pekla poprvé, děkuji za typ a řadím si je do oblíbených. Mňam.

  • zdenka supolova | 14. 10. 2009 20:44

    Jidášky jsou opravdu vynikající,ale babička je měla přece jen trochu jiné,a tak mě napadlo,jestli by se nedaly smažit v oleji jako vdolky?Děkuji za odpověď.

  • zdenka supolova | 14. 10. 2009 17:59

    Výborné!Těsto jako peříčko,kůra ho nádherně ovoní,jenom pro manžela prý málo sladké a to jsem dala medu dvě velké lžíce a dva vanilkové cukry.Ale je pravda,že jsme je ničím nemazali.Dělala jsem v DP a rozhodně ne naposledy.Díky,pane Františku.

  • Anna Vobroučková | 25. 5. 2009 17:54

    Tyhle jidáše jsem zkoušela jeden den a pro velký úspěch jsem je musela pect druhý den znovu.dávám 1.

  • zdenka supolova | 10. 5. 2009 12:34

    Pořád nemohu trefit jidášky jak je dělávala babička (je to dávno),zkusím tyhle.Nedělal jste je někdo v DP?

  • Viola Hradsky | 26. 4. 2009 12:22

    U nás jsme je pekli poprvé predevčírem a opravdu jsou dobré.Jako pečivo ke svačince bezvadné a navíc se při tom motání těsta/Jidášků vyřádí dětičky:-) Zkusili jsme do poloviny těsta přidat jemně strouhaný kokos a špetku skořice a chuťově taky na jedničku.Řadím do oblíbených:D

  • Viola Hradsky | 25. 4. 2009 16:03

    Hledala jsem recept na sladké pečivo a narazila na tento.Do části těsta jsem ještě zkusila na zkoušku přidat místo citron.kůry hrst jemně strouh.kokosu a špetku skořice a též prímový výsledek. A dětičky se trochu vyřádí při tvarování Jidášků...Zařazuji do oblíbených,dobrá svačinka nejen pro děti:-)

  • Petule B. | 8. 4. 2009 22:17

    Upekla jsem je dnes večer, poprvé ...a jsou vážně dobroučké! Místo cukru jsem dle rad dala do těsta med a většinu jich ještě navrch potřela rozpuštěným máslem s medem, také podle zdejších doporučení. Myslím, že do zítra večera budou pryč :o))

  • Aninka | 19. 3. 2008 15:21

    Já je dělám ve tvaru uzlíku. Med dávám také.

  • Tereza Martínková | 8. 4. 2007 12:57

    Zkusila jsem je letos podle tohoto receptu, místo cukru jsem do těsta dala také med a jsou výborné, voňavé.U nás na Hané se dělají stejně jako na Vysočině..do tvaru esíček, brýlí, šneků atd.a mažou na spodní straně medem. Výborný recept:-)

  • Radka | 7. 4. 2007 18:50

    jidášky jsou opravdu moc mňam, byly odsouzeny k sežrání ještě než zcela vychladly :-)místo trošky mléka jsem do těsta dala rum, opravdu nemají chybu

  • Květa B. | 27. 3. 2007 11:36

    Souhlasím s paní Jaroslavou, že do těsta je lepší dát med než cukr, je to tak dobré, že už se medem nemusí mazat nahoře.A dobré másílko nahoru, mňam.

  • Hana Nováková | 27. 3. 2007 07:10

    Milé kuchařky, recept jsem vyzkoušela a musím uznat, že takhle rychle u nás pečivo z talířku nezmizelo. Doporučuji hlavně maminkám s malými dětmi, neboť peřivo se nedrobí a přitom se dobře "žmoulá".Do těsta jsem ale dala méňě mléka, než je uvedeno.

  • Anonym | 31. 3. 2006 10:38

    Upečené jidáše potírám směsí z 1 lžíce rozpuštěného másla a 3 lžic medu a sypu strouhaným perníkem - nebo potřený jidáš otočím namazanou stranou do misky s perníkem

  • Jaroslava Oumarová | 20. 3. 2006 11:18

    U nás na Vysočině mají Jidáše tvar šneků, brýlí, esíček, preclíků a vlaštoviček. Nesypeme je mákem, ale mažeme na spodní rovné straně medem. Přikusujeme je k bílé kávě nebo bramborové polévce. A i do těsta dávám med místo cukru. Vyzkoušejte:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Pokrmy Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Droždí Máslo Mléko Polohrubá mouka Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Plněná sekaná pečeně

Plněná sekaná pečeně

Zapečená cuketová mísa

Zapečená cuketová mísa

Hovězí maso na pivu

Hovězí maso na pivu

Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal

Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal

Smažené cibulky

Smažené cibulky

Cheesecake IV.

Cheesecake IV.

Avokádová pomazánka na toasty

Avokádová pomazánka na toasty

Domácí nutella

Domácí nutella

Puding s chia semínky a pomerančem

Puding s chia semínky a pomerančem

Doporučujeme

40 minut
Tortilly s masovými kuličkami

Tortilly s masovými kuličkami

30 minut
Třešňový kompot

Třešňový kompot

40 minut
Citronové orzo se špenátem

Citronové orzo se špenátem

Hrnková bublanina s třešněmi

Hrnková bublanina s třešněmi

40 minut
Mexická kuřecí polévka

Mexická kuřecí polévka

30 minut
Těstovinový salát Caprese

Těstovinový salát Caprese

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Poslední sledované recepty

75
Dýňová tortila
Dýňová tortila
50
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
46
Máslové řízky
Máslové řízky
31
Křenové topinky s vejcem
Křenové topinky s vejcem
31
Kulajda se zakysanou smetanou
Kulajda se zakysanou…

Zajímavé články

Šest úžasných receptů na čínu, které nikdy nezklamou a jsou hotové za pár minut
Šest úžasných receptů na čínu, které nikdy…
Expresní dieta před dovolenou: Zhubněte a buďte hvězdou pláže
Expresní dieta před dovolenou: Zhubněte a buďte…
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení každý pan učitel i paní učitelka
10 nejlepších tipů na jedlé dárky, které ocení…
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka vyrábí roztomilé sladké dvojníky pejsků a kočiček
Domácí mazlíčci jako dorty: Tchajwanská cukrářka…
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze dvou surovin!
Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze…
AHA.cz Šíp ztratil všechnu sílu? Rozhodnutí je definitivní

Šíp ztratil všechnu sílu? Rozhodnutí je definitivní

Mimibazar Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Čtení na léto: Hříšný jako Jesse - erotický román, který tě nenechá spát

Dáma.cz Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Nevkusná retro móda: Ledvinka a další kousky, za které se dodnes stydíme

Blesk pro ženy Miss 2004 Jana Doleželová vytáhla ze skříně poklady: 20 let staré kalhoty ze státnic stále oblékne

Miss 2004 Jana Doleželová vytáhla ze skříně poklady: 20 let staré kalhoty ze státnic stále oblékne

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Lenka Graf slavila padesátiny: Juchalo se na Hradě!

Lenka Graf slavila padesátiny: Juchalo se na Hradě!

SportRevue.cz FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

Maminka.cz Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Blesk Horoskopy 10 jmen, která předurčují vysoké ambice a ctižádost: Kdo dokáže jít přes mrtvoly?

10 jmen, která předurčují vysoké ambice a ctižádost: Kdo dokáže jít přes mrtvoly?

Další doporučené recepty:

Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidášovy provazy
Jidášovy provazy
Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal
Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal
Jihoafrické bobotie s rozinkami
Jihoafrické bobotie s rozinkami
  • Recepty.cz
  • Jidášky našich babiček
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact