• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Jidášky našich babiček
Napište svůj komentář k receptu

Jidášky našich babiček

autor: František Brusák
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 16
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: neuvedeno
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidášky našich babiček
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 120
      g máslo
    • 50
      g cukr
    • 3
      žloutek
    • 0,25
      l mléko
    • 30
      g droždí
    • 500
      g polohrubá mouka
    • sůl
    • citronová kůra

Postup přípravy receptu

1
V míse třeme máslo, cukr a žloutky, přimícháme kvásek z kvasnic - připravený z trochu mouky, cukru a mléka. Když je vše rozmícháno, přidáme sůl, citronovou kůru, ostatní mouku a podle potřeby mléko. Vypracované těsto dáme vykynouti. Po vykynutí vyválíme na prst silné a 20 cm dlouhé tyčinky a různě je stáčíme na pomaštěném plechu. Také můžeme rozkrájet těsto na malé bochánky, které klademe na pomaštěný plech. Nakynuté bochánky nůžkami proti sobě nastřihneme do kříže. Žloutkem potřené těsto posypeme mákem a v horké trobě upečeme. Studené pečivo rozřízneme, pomažeme máslem a medem nebo sirobem a spojené pocukrujem.
2
Toto pečivo se peklo na zelený čtvrtek velikonoční, kdy Jidáš zradil Krista.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Brambory s tvarohem našich babiček

Brambory s tvarohem našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

Zdobené jidášky

Zdobené jidášky

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Monika Čápová | 2. 4. 2010 08:50

    Včera jsem pekla s moji osmiletou dcerkou a výsledek byl SUPER. Těsto nám krásně nakynulo a pěkně se s ním pracovalo. Jidáše jsem pekla poprvé, děkuji za typ a řadím si je do oblíbených. Mňam.

  • zdenka supolova | 14. 10. 2009 20:44

    Jidášky jsou opravdu vynikající,ale babička je měla přece jen trochu jiné,a tak mě napadlo,jestli by se nedaly smažit v oleji jako vdolky?Děkuji za odpověď.

  • zdenka supolova | 14. 10. 2009 17:59

    Výborné!Těsto jako peříčko,kůra ho nádherně ovoní,jenom pro manžela prý málo sladké a to jsem dala medu dvě velké lžíce a dva vanilkové cukry.Ale je pravda,že jsme je ničím nemazali.Dělala jsem v DP a rozhodně ne naposledy.Díky,pane Františku.

  • Anna Vobroučková | 25. 5. 2009 17:54

    Tyhle jidáše jsem zkoušela jeden den a pro velký úspěch jsem je musela pect druhý den znovu.dávám 1.

  • zdenka supolova | 10. 5. 2009 12:34

    Pořád nemohu trefit jidášky jak je dělávala babička (je to dávno),zkusím tyhle.Nedělal jste je někdo v DP?

  • Viola Hradsky | 26. 4. 2009 12:22

    U nás jsme je pekli poprvé predevčírem a opravdu jsou dobré.Jako pečivo ke svačince bezvadné a navíc se při tom motání těsta/Jidášků vyřádí dětičky:-) Zkusili jsme do poloviny těsta přidat jemně strouhaný kokos a špetku skořice a chuťově taky na jedničku.Řadím do oblíbených:D

  • Viola Hradsky | 25. 4. 2009 16:03

    Hledala jsem recept na sladké pečivo a narazila na tento.Do části těsta jsem ještě zkusila na zkoušku přidat místo citron.kůry hrst jemně strouh.kokosu a špetku skořice a též prímový výsledek. A dětičky se trochu vyřádí při tvarování Jidášků...Zařazuji do oblíbených,dobrá svačinka nejen pro děti:-)

  • Petule B. | 8. 4. 2009 22:17

    Upekla jsem je dnes večer, poprvé ...a jsou vážně dobroučké! Místo cukru jsem dle rad dala do těsta med a většinu jich ještě navrch potřela rozpuštěným máslem s medem, také podle zdejších doporučení. Myslím, že do zítra večera budou pryč :o))

  • Aninka | 19. 3. 2008 15:21

    Já je dělám ve tvaru uzlíku. Med dávám také.

  • Tereza Martínková | 8. 4. 2007 12:57

    Zkusila jsem je letos podle tohoto receptu, místo cukru jsem do těsta dala také med a jsou výborné, voňavé.U nás na Hané se dělají stejně jako na Vysočině..do tvaru esíček, brýlí, šneků atd.a mažou na spodní straně medem. Výborný recept:-)

  • Radka | 7. 4. 2007 18:50

    jidášky jsou opravdu moc mňam, byly odsouzeny k sežrání ještě než zcela vychladly :-)místo trošky mléka jsem do těsta dala rum, opravdu nemají chybu

  • Květa B. | 27. 3. 2007 11:36

    Souhlasím s paní Jaroslavou, že do těsta je lepší dát med než cukr, je to tak dobré, že už se medem nemusí mazat nahoře.A dobré másílko nahoru, mňam.

  • Hana Nováková | 27. 3. 2007 07:10

    Milé kuchařky, recept jsem vyzkoušela a musím uznat, že takhle rychle u nás pečivo z talířku nezmizelo. Doporučuji hlavně maminkám s malými dětmi, neboť peřivo se nedrobí a přitom se dobře "žmoulá".Do těsta jsem ale dala méňě mléka, než je uvedeno.

  • Anonym | 31. 3. 2006 10:38

    Upečené jidáše potírám směsí z 1 lžíce rozpuštěného másla a 3 lžic medu a sypu strouhaným perníkem - nebo potřený jidáš otočím namazanou stranou do misky s perníkem

  • Jaroslava Oumarová | 20. 3. 2006 11:18

    U nás na Vysočině mají Jidáše tvar šneků, brýlí, esíček, preclíků a vlaštoviček. Nesypeme je mákem, ale mažeme na spodní rovné straně medem. Přikusujeme je k bílé kávě nebo bramborové polévce. A i do těsta dávám med místo cukru. Vyzkoušejte:-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Pokrmy Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr Droždí Máslo Mléko Polohrubá mouka Sůl Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Amur (ryba) v bylinkovém těstíčku

Skrytý banánový koláč

Skrytý banánový koláč

Banánová bleskovka - dort

Banánová bleskovka - dort

Zavařenina z višní a ořechů s levandulí

Zavařenina z višní a ořechů s…

Jednoduché rybízové muffiny / koláč

Jednoduché rybízové muffiny / koláč

Chřest s bešamelovou omáčkou

Chřest s bešamelovou omáčkou

Kokosové sušenky

Kokosové sušenky

Volské oko v chlebu

Volské oko v chlebu

Debrecínská polévka se zeleninou

Debrecínská polévka se zeleninou

Doporučujeme

30 minut
Salát Caesar s kuřetem

Salát Caesar s kuřetem

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Poslední sledované recepty

77
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…
64
Dýňová tortila
Dýňová tortila
40
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
36
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
28
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…

Zajímavé články

Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy šéfkuchaře, jak připravit kuře, hovězí steak i ryby, aby byly dokonalé
Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy…
Rybízový koláč je letní hit: 10 skvělých receptů, kterými ohromíte i babičku
Rybízový koláč je letní hit: 10 skvělých receptů,…
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si jednoduše zamilujete!
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si…
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend ideálním dezertem do vedra
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend…
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
AHA.cz Pusto, prázdno: Takový konec u Rolins a Nedvěda nikdo nečekal

Pusto, prázdno: Takový konec u Rolins a Nedvěda nikdo nečekal

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Prací prostředky Lovela Baby zatočí se skvrnami a nedráždí ani ekzematickou pokožku

Vyzkoušeli jste: Prací prostředky Lovela Baby zatočí se skvrnami a nedráždí ani ekzematickou pokožku

Dáma.cz Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Saka a blejzry pro letošní jaro: Takto je nosí známé influencerky nad 50!

Blesk pro ženy Móda z filmového koberce bez chybičky: Kdo oblékl nejtěžší model a kdo předvedl hříšný dekolt?

Móda z filmového koberce bez chybičky: Kdo oblékl nejtěžší model a kdo předvedl hříšný dekolt?

Ženy.cz Nevycházíte s penězi? Osvojte si finanční návyky úspěšných žen

Nevycházíte s penězi? Osvojte si finanční návyky úspěšných žen

Blesk.cz Zemřel skladatel Mark Snow: Proslavila ho Akta X

Zemřel skladatel Mark Snow: Proslavila ho Akta X

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy 10 jmen spojených s výbušnou povahou a sobectvím: Kdo patří mezi největší choleriky a snadno se rozčílí?

10 jmen spojených s výbušnou povahou a sobectvím: Kdo patří mezi největší choleriky a snadno se rozčílí?

Další doporučené recepty:

Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidášovy provazy
Jidášovy provazy
Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal
Jídlo z jednoho hrnce aneb co dům dal
Jihoafrické bobotie s rozinkami
Jihoafrické bobotie s rozinkami
  • Recepty.cz
  • Jidášky našich babiček
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact