V míse smícháme mouky, vanilkový cukr, sůl a citronovou kůru, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme cukr krupici a rozdrobíme droždí, které zalijeme mlékem a trochu promíchneme, aby se nám z cukru a droždí udělala řidší kaše a mísu zakryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek.
2
K tomu pak přidáme vejce se žloutkem, rumem, jemně nastrouhanými bramborami a rozinkami (nejlépe ještě pokrájenými). Vše nahrubo promícháme, pak ještě zalijeme vlahým mlékem a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto, které opět v míse zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě odpočinout (kynout) cca 30-40 minut.
3
Pak těsto opět propracujeme, rozdělíme na dílky, za kterých uválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, preclíky, uzlíky..., které klademe na pomaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme ještě krátce odpočinout.
4
Před vložením do předehřáté trouby jidáše potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut, případně je ještě můžeme potřené posypat skořicovým cukrem, nasekanými mandlemi nebo ořechy.
5
Po vychladnutí dle chuti můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
6
Pokud máme rádi sladké, bramborové jidáše před pečením nemusíme potírat bílkem, ale po upečení je můžeme potřít rozehřátým máslem s trochou rumu a posypat moučkovým cukrem.