• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády Okurky
  • Recepty.cz
  • Jidáše - sádlové
Napište svůj komentář k receptu

Jidáše - sádlové

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.7
hodnotilo: 15
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 300
      g polohrubá mouka
    • 200
      g hladká mouka
    • 120
      g sádlo - rozpuštěné
    • 260
      ml mléko - vlažné, cca
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 80
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžička citronová kůra - čerstvě nastrouhaná
    • sůl - špetka
    • 30
      g droždí
    • 1
      hrst rozinky předem v rumu máčené
    • mandle nebo ořechy- nasekané, nejsou nutné, dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a promíchneme na řídkou kaši, ze které necháme vzejít kvásek pod zakrytou mísou odloženou na teplém místě.
2
Po vytvoření kvásku do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo promícháme. Vše pak přelijeme vlahým sádlem a za pomocí vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat a vhánět tak do těsta vzduch, tím bude lepší. Těsto zakryjeme v míse utěrkou a na teplém místě necháme cca 35 minut kynout, pak opět těsto promícháme, rozdělíme na dílky, ze kterých vyválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, uzly..., které pak přendáme na plech, kde je ještě necháme krátce odpočinout. Asi po deseti minutách je vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dorůžova. Po vyndání je ihned potíráme rozpuštěným máslem s troškou rumu a sypeme moučkovým cukrem.
3
Sádlo dodá těstu vláčnost, lehkost a chuť nijak nenaruší, ale pokud jste zásadně proti sádlu, lze ho nahradit máslem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Kynuté Jidáše

Kynuté Jidáše

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jarmila Petráčková | 26. 3. 2016 20:27

    Jidášky jsou senzační a v puse se jen rozplývají a už těsto samotné bylo pěkněně tvárné. Vynikající recept.

  • kisk.76 | 10. 4. 2015 17:16

    Dobrý den,recept jsem vyzkoušela a je VYNIKAJÍCÍ!!!! Místo jidášů,jsem upekla 4 malé bochánky,jen se po nich zaprášilo. Dnes opět peču....(již potřetí) Díky za recept ;-)

  • recepty73
    recepty73 | 3. 4. 2015 10:35

    ...ne ne, do těsta vejce nepatří ;-)

  • niky-ta | 2. 4. 2015 09:51

    Dobrý den, prosím do receptu nepatří vejce? děkuji

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Sladká jídla Nejlepší dezerty Pletýnky a jidáše Chléb & placky Vegetariánské a zdravé
Pokrmy Moučníky Ostatní Sladké Pečivo Z mouky/obilovin Pro děti Bezmasá jídla Pečiva Snídaně Dopolední svačina Oběd Svačina Večeře Pozdní večeře Pečení Děti Vegetariáni Velikonoce Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hladká mouka Hnědý rum Mandle Mléko Polohrubá mouka Rozinky Sádlo Sůl Vanilkový cukr
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuřecí zeleninový špíz

Kuřecí zeleninový špíz

Nadívaný vepřový bůček

Nadívaný vepřový bůček

Krkonošská pohádka

Krkonošská pohádka

Čočkový prívarok

Čočkový prívarok

Jedlé kaštany - pečené, vařené

Jedlé kaštany - pečené, vařené

Fish & chips

Fish & chips

Zapečené buřty s nivou a cibulí

Zapečené buřty s nivou a cibulí

Skořicová buchta

Skořicová buchta

Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

Bramborovo-dýňová kaše s bylinkami

Doporučujeme

110 minut
Boloňské špagety

Boloňské špagety

45 minut
Meruňkový kompot

Meruňkový kompot

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

45 minut
Masové špízy s bramborami

Masové špízy s bramborami

50 minut
Rychlý borůvkový koláč

Rychlý borůvkový koláč

45 minut
Pikantní čatní z meruněk

Pikantní čatní z meruněk

50 minut
Bramborový koláč se zeleninou

Bramborový koláč se zeleninou

30 minut
Zapečené těstoviny se zeleninou a houbami

Zapečené těstoviny se zeleninou a…

Poslední sledované recepty

78
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
25
Zapečené brambory s masem a smetanou
Zapečené brambory s…
24
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
22
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
19
Meruňková marmeláda (džem)
Meruňková marmeláda …

Zajímavé články

Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit, zavařit a recepty na rybízové koláče a další moučníky
Velký rybízový speciál: Rady, jak rybíz zamrazit,…
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6 chutných receptů
Nevíte, co s úrodou cuket? Vyzkoušejte těchto 6…
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii, vytáhněte zbraně ze spíže
Mravenci v kuchyni? Než sáhnete po chemii,…
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto jídlech se bude rodina olizovat až za ušima
15 originálních receptů na chalupu: Po těchto…
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno ovlivní výsledek?
Letní grilování ve znamení burgerů: Co všechno…
AHA.cz Macron porušil protokol! Kate zachraňoval William

Macron porušil protokol! Kate zachraňoval William

Mimibazar Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Proč je obtížné přijmout kompliment a jak na to vyzrát?

Dáma.cz Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Nejpohodlnější boty roku musíte mít: Jaké tenisky letos nebudete chtít zout?

Blesk pro ženy Jana Švandová hvězdou Varů: Jak na mladistvé denní i večerní looky podle 78leté herečky?

Jana Švandová hvězdou Varů: Jak na mladistvé denní i večerní looky podle 78leté herečky?

Ženy.cz Je vám víc než 40 a nezvedáte činky? Tak zvedněte zadek, než bude pozdě!

Je vám víc než 40 a nezvedáte činky? Tak zvedněte zadek, než bude pozdě!

Blesk.cz Celebrity vynesly šperky za miliony: Diamantové Vary! Dakota Johnsonová zválcovala všechny

Celebrity vynesly šperky za miliony: Diamantové Vary! Dakota Johnsonová zválcovala všechny

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Jediná česká paterčata oslavila 10. narozeniny. Jak se jim dnes žije?

Blesk Horoskopy 6 znamení zvěrokruhu, která vždy poznají, že lžete! A ještě vás v tom nechají

6 znamení zvěrokruhu, která vždy poznají, že lžete! A ještě vás v tom nechají

Další doporučené recepty:

Jidáše
Jidáše
Jidáše - drobenkové
Jidáše - drobenkové
Jidáše - medové
Jidáše - medové
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidášky našich babiček
Jidášky našich babiček
  • Recepty.cz
  • Jidáše - sádlové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact