• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Jidáše - medové
Napište svůj komentář k receptu

Jidáše - medové

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidáše - medové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 250
      g hladká mouka
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 100
      g med
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 30
      g droždí
    • 1
      ks žloutek
    • 250
      ml mléko vlažné, cca
    • sůl - špetka
    • 120
      g rozpuštěné máslo nebo sádlo
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • citronová kůra čerstvě nastrouhaná
    • 1
      hrst rozinky nejlépe předem namočené v rumu, cca
    • bílek na potření

Postup přípravy receptu

1
Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu mléka a trochu promícháme na řídkou kaši. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
2
Až nám droždí vzkypí (kvásek), přidáme zbylé vlahé mléko smíchané s medem, rum, žloutek, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo promíchneme, pak přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké nelepivé těsto. Čím déle těsto hněteme, tím bude lepší. Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
3
Po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na menší dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky (síla malíčku), ze kterých tvoříme různé tvary dle fantazie: spirály, šneky, motánky, preclíky, uzlíky... Ty pak skládáme na vymaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme je ještě krátce odpočinout (stačí 10 minut).
4
Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů je potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.
5
Pokud máme rádi více sladké moučníky, nemusíme jidáše potírat bílkem, ale upečeme je bez potření dorůžova, ihned po vyndání je potřeme rozpuštěným máslem s troškou rumu a posypeme moučkovým cukrem.
6
Rozinky můžeme nahradit mandlemi nebo ořechy.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Kynuté Jidáše

Kynuté Jidáše

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Kameníková | 2. 3. 2017 15:03

    Děkuji za recept na jidášky. Podle doporučení jsem je před pečením potřela bílkem a posypala vanilkový cukrem. Krásně voní jsou nadýchané a vláčné, takže určitě dlouho nevydrží. :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Sladká jídla Nejlepší dezerty Pletýnky a jidáše Chléb & placky Vegetariánské a zdravé
Pokrmy Moučníky Ostatní Sladké Pečivo Z mouky/obilovin Pro děti Bezmasá jídla Pečiva Snídaně Dopolední svačina Svačina Večeře Pečení Děti Vegetariáni Velikonoce Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílek Citronová kůra Droždí Hladká mouka Hnědý rum Med Mléko Polohrubá mouka Rozinky Rozpuštěné máslo Sůl Vanilkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Vosí hnízda

Vosí hnízda

Tvarohová vánočka

Tvarohová vánočka

Zeleninové placky s omáčkou

Zeleninové placky s omáčkou

Košíčky z ledových kaštanů

Košíčky z ledových kaštanů

Tiramisu s banánem

Tiramisu s banánem

Masovo-zeleninová rýže

Masovo-zeleninová rýže

Bramborový knedlík podle norem

Bramborový knedlík podle norem

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně

(nejen) Vepřová uzenářská pečeně

Adžika - zeleninová pasta

Adžika - zeleninová pasta

Doporučujeme

25 minut
Zapečené tortilly s brokolicí a čedarem

Zapečené tortilly s brokolicí a…

10 minut
Brokolicová polévka se smetanou

Brokolicová polévka se smetanou

40 minut
Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

Kotlety s ořechy a smaženou cibulkou

60 minut
Dýňové muffiny

Dýňové muffiny

30 minut
Bramborový guláš

Bramborový guláš

45 minut
Houbová omáčka krok za krokem

Houbová omáčka krok za krokem

75 minut
Hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

63
Domácí houstičky ze sušeného droždí
Domácí houstičky ze…
61
Norský dresing na zeleninové saláty
Norský dresing na…
57
Houbovo-smetanová krkovička
Houbovo-smetanová…
41
Guláš s hráškem
Guláš s hráškem
35
Kuřecí vývar s domácími nudlemi
Kuřecí vývar s domácími…

Zajímavé články

Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si sejkory, vošouchy nebo klouzáky
Jednoduchá česká jídla z brambor: Udělejte si…
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně alespoň lžíci a jak si ho udělat chutnější?
Česká superpotravina kysané zelí: Proč jíst denně…
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x jinak
Od pondělí do pátku: Bleskové bramborové noky 5x…
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Dýňová polévka: 6 osvědčených tipů, jak na ni!
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být strašidelné, až děsivé, ale i elegantní a krásné
Nejpovedenější dorty na Halloween: Mohou být…
AHA.cz Z odchodu z Národního průšvih! Matásek přichází o rodinu

Z odchodu z Národního průšvih! Matásek přichází o rodinu

Mimibazar Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Jak šetrně dětem pomoci při rýmě: Naučte je smrkat a zkuste homeopatika

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Módní triky, které vám změní život: Díky nim vám to bude víc slušet a nezaplatíte ani korunu!

Módní triky, které vám změní život: Díky nim vám to bude víc slušet a nezaplatíte ani korunu!

Ženy.cz Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Partner(ka) má ADHD. Jak to přežít a co když jste na tom stejně?

Blesk.cz Britský princ Andrew dostává rány ze záhrobí: Nezletilá oběť popsala orgie!

Britský princ Andrew dostává rány ze záhrobí: Nezletilá oběť popsala orgie!

SportRevue.cz Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Budou tu navždy? 10 rekordů z historie NHL, které už (zřejmě) nikdy nikdo nepřekoná

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy Runy podle data narození: Která je ta vaše a co o vás říká

Runy podle data narození: Která je ta vaše a co o vás říká

Další doporučené recepty:

Ježatá kolečka
Ježatá kolečka
Jidáše
Jidáše
Jidáše - drobenkové
Jidáše - drobenkové
Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
  • Recepty.cz
  • Jidáše - medové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact