• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Jidáše - medové
Napište svůj komentář k receptu

Jidáše - medové

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 13
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidáše - medové
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 250
      g hladká mouka
    • 250
      g polohrubá mouka
    • 100
      g med
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 30
      g droždí
    • 1
      ks žloutek
    • 250
      ml mléko vlažné, cca
    • sůl - špetka
    • 120
      g rozpuštěné máslo nebo sádlo
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • citronová kůra čerstvě nastrouhaná
    • 1
      hrst rozinky nejlépe předem namočené v rumu, cca
    • bílek na potření

Postup přípravy receptu

1
Mouky smícháme se solí a citronovou kůrou v míse, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí a nasypeme vanilkový cukr. Přilijeme polovinu mléka a trochu promícháme na řídkou kaši. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
2
Až nám droždí vzkypí (kvásek), přidáme zbylé vlahé mléko smíchané s medem, rum, žloutek, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo promíchneme, pak přilijeme vlažné máslo a za pomoci vařečky vypracujeme hladké nelepivé těsto. Čím déle těsto hněteme, tím bude lepší. Mísu pak opět zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě kynout cca 40 minut.
3
Po vykynutí těsto ještě jednou propracujeme, rozdělíme na menší dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky (síla malíčku), ze kterých tvoříme různé tvary dle fantazie: spirály, šneky, motánky, preclíky, uzlíky... Ty pak skládáme na vymaštěný nebo papírem vyložený plech a necháme je ještě krátce odpočinout (stačí 10 minut).
4
Před vložením do předehřáté trouby na 180 stupňů je potřeme našlehaným bílkem a pečeme dozlatova dle velikosti cca 15-20 minut. Bílek můžeme ještě posypat skořicovým nebo vanilkovým cukrem.
5
Pokud máme rádi více sladké moučníky, nemusíme jidáše potírat bílkem, ale upečeme je bez potření dorůžova, ihned po vyndání je potřeme rozpuštěným máslem s troškou rumu a posypeme moučkovým cukrem.
6
Rozinky můžeme nahradit mandlemi nebo ořechy.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

Kynuté Jidáše

Kynuté Jidáše

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Jana Kameníková | 2. 3. 2017 15:03

    Děkuji za recept na jidášky. Podle doporučení jsem je před pečením potřela bílkem a posypala vanilkový cukrem. Krásně voní jsou nadýchané a vláčné, takže určitě dlouho nevydrží. :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Sladká jídla Nejlepší dezerty Pletýnky a jidáše Chléb & placky Vegetariánské a zdravé
Pokrmy Moučníky Ostatní Sladké Pečivo Z mouky/obilovin Pro děti Bezmasá jídla Pečiva Snídaně Dopolední svačina Svačina Večeře Pečení Děti Vegetariáni Velikonoce Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Bílek Citronová kůra Droždí Hladká mouka Hnědý rum Med Mléko Polohrubá mouka Rozinky Rozpuštěné máslo Sůl Vanilkový cukr Žloutek
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Blesková vajíčková polévka

Blesková vajíčková polévka

Zelená rajčata

Zelená rajčata

Okurkové řezy s paprikou

Okurkové řezy s paprikou

Kotlety na houbách III.

Kotlety na houbách III.

Buchta z mléka

Buchta z mléka

Krémová kapustová polévka

Krémová kapustová polévka

Jednoduché rajčatové těstoviny s tuňákem

Jednoduché rajčatové těstoviny s…

Listové šátečky (závin) se špenátem

Listové šátečky (závin) se špenátem

Čočková polévka ze zbylé čočky II.

Čočková polévka ze zbylé čočky II.

Doporučujeme

55 minut
Smažené nudle s krůtím masem

Smažené nudle s krůtím masem

60 minut
Dýňový kompot

Dýňový kompot

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

55 minut
Butter chicken masala

Butter chicken masala

30 minut
Vláčný perník s jablky

Vláčný perník s jablky

170 minut
Maďarský guláš

Maďarský guláš

15 minut
Dýňové latte

Dýňové latte

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Poslední sledované recepty

100
Vláčný perník s jablky
Vláčný perník s jablky
24
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
16
Kávovo-ořechová roláda
Kávovo-ořechová roláda
15
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
13
Vepřové maso s celerem
Vepřové maso s celerem

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich babiček v moderní podobě
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich…
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s křupavou kůží
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s…
AHA.cz Aleš Háma v křížku se zákonem: Policejní vyšetřování a trest

Aleš Háma v křížku se zákonem: Policejní vyšetřování a trest

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale dát pozor podle stylistky?

Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale dát pozor podle stylistky?

Ženy.cz Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Blesk.cz Michaela Ochotská tají jméno pro dceru: Obavy z okolí!

Michaela Ochotská tají jméno pro dceru: Obavy z okolí!

SportRevue.cz FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Další doporučené recepty:

Ježatá kolečka
Ježatá kolečka
Jidáše
Jidáše
Jidáše - drobenkové
Jidáše - drobenkové
Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
Jidáše z bramborového těsta - vláčné
  • Recepty.cz
  • Jidáše - medové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact