• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Jidáše - drobenkové
Napište svůj komentář k receptu

Jidáše - drobenkové

autor: recepty73
0.0
moje hodnoceni
4.6
hodnotilo: 9
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidáše - drobenkové
Jidáše - drobenkové
Jidáše - drobenkové
2fotografie
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
  • Těsto
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 100
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 1
      lžička citronová kůra čerstvě nastrouhaná
    • sůl - špetka
    • 30
      g droždí
    • 120
      g rozpuštěné máslo
    • 280
      ml mléko cca
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • 1
      hrst rozinky předem namočené v rumu
    • mandle nebo ořechy nasekané - nemusí být, dle chuti
  • Dále
    • rozšlehané vejce na potření jidášů
    • drobenka z polohrubé mouky, změklého másla, vanilkového a moučkového cukru

Postup přípravy receptu

1
Mouku v míse smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr, rozdrobíme droždí a přilijeme polovinu vlahého mléka. Trochu promícháme na řídkou kaši, mísu zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme z droždí vzejít kvásek. Pak do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a nahrubo vše promíchneme. Pak přidáme vlažné máslo a za pomoci vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat, tím lépe. Těsto bude nadýchanější. V míse těsto necháme pod utěrkou kynout cca 40 minut na teplém místě.
2
Pak ho opět propracujeme a rozdělíme na dílky, ze kterých válíme slabší delší válečky, ze kterých pak tvoříme různé tvary: spirály, motánky, preclíky, šneky či uzly..., které potřeme vejcem a obalíme je nebo posypeme drobenkou vytvořenou ze změklého másla, mouky a cukrů. Jidáše pak klademe na vymaštěný nebo papírem vyložený plech, kde je necháme ještě cca 10 minut odpočinout.
3
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova dle velikosti jidášů cca 15-20 minut.
4
Drobenku můžeme ochutit například skořicí nebo část mouky nahradit mletými ořechy či mandlemi.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Drobenkové muffiny s tvarohem

Drobenkové muffiny s tvarohem

Máslové mini bochánky (mazance) - drobenkové

Máslové mini bochánky (mazance) -…

Velikonoční jidáše

Velikonoční jidáše

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Erika | 29. 3. 2017 12:36

    Děkuji za recept, který budu opakovat časteji než jen za pár dní na velikonoční stůl, protože jidášky mizí rychlostí blesku a jsou úžasné.

  • Eva Poláková | 26. 3. 2016 15:22

    Vynikající!Krásně voňavé po citronové kůře a vanilce :-)

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Slané pečení Sladká jídla Nejlepší dezerty Sváteční pečení Pletýnky a jidáše Chléb & placky Vegetariánské a zdravé
Pokrmy Moučníky Ostatní Sladké Pečivo Z mouky/obilovin Pro děti Bezmasá jídla Pečiva Snídaně Dopolední svačina Oběd Svačina Večeře Pečení Děti Vegetariáni Velikonoce Posvícení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Drobenka Droždí Hnědý rum Mandle Mléko Polohrubá mouka Rozinky Rozpuštěné máslo Rozšlehané vejce Sůl Vanilkový cukr
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Bramborové krokety

Bramborové krokety

Domácí majonéza

Domácí majonéza

Hrstkové ovocné knedlíky

Hrstkové ovocné knedlíky

Uhlířina II.

Uhlířina II.

Volská oka speciál

Volská oka speciál

Krtkův dort na plech

Krtkův dort na plech

Hranolky se sýrem

Hranolky se sýrem

Jemné tvarohové řezy s ovocem

Jemné tvarohové řezy s ovocem

Jahodové lívanečky II.

Jahodové lívanečky II.

Doporučujeme

90 minut
Husí prsa s nádivkou

Husí prsa s nádivkou

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

300 minut
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a…

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

25
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
24
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
21
Domácí kuřecí čína
Domácí kuřecí čína
18
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
17
Fantastické sušenky KOKA
Fantastické sušenky KOKA

Zajímavé články

Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat…
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka: Upečte si vláčný moučník z rodinné kuchařky
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka:…
AHA.cz Velký den u Marešových nebude! Nemám na to chuť ani energii, tvrdí Leoš

Velký den u Marešových nebude! Nemám na to chuť ani energii, tvrdí Leoš

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Ženy.cz „Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

„Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

Blesk.cz Nedožité 95. narozeniny Vinkláře - Exmanželka Ivanka Devátá: Nezaslouží si zapálit svíčku!

Nedožité 95. narozeniny Vinkláře - Exmanželka Ivanka Devátá: Nezaslouží si zapálit svíčku!

SportRevue.cz FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

FOTO: Abbey Clancy – tenhle poklad má doma bývalý fotbalista Peter Crouch

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Další doporučené recepty:

Jeřabiny v sirupu
Jeřabiny v sirupu
Ježatá kolečka
Ježatá kolečka
Jidáše
Jidáše
Jidáše - medové
Jidáše - medové
Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
Jidáše dle časopisu F.O.O.D.
  • Recepty.cz
  • Jidáše - drobenkové
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact