• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Jidáše
Napište svůj komentář k receptu

Jidáše

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 15
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
6fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční kynuté pečivo, se peče na Velikonoce. Pokroucený tvar pečiva prý symbolizuje pokřivenou povahu Jidáše, smotat je můžete jakkoli. Chutnat budou stále skvěle.

Suroviny

24 porce
    • 25
      g droždí čerstvé
    • 80
      g cukr krupice
    • 300
      ml smetana ke šlehání
    • 500
      g hladká mouka + na pomoučnění
    • 70
      g máslo změklé
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 1
      lžička citronová kůra
    • olej na vytření mísy
  • na potření:
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžíce med
    • 1
      lžíce máslo

Postup přípravy receptu

1
V misce rozetřete droždí se lžičkou cukru na hladkou kašičku. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte stát na teplém místě 5 minut, až vzejde kvásek.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Do mísy dejte všechny zbylé suroviny. Máslo pokrájejte na kostičky, stejně jako žloutky by mělo mít pokojovou teplotu, smetanu předem ohřejte na tělesnou teplotu. Do mísy přilijte kvásek, promíchejte a zpracujte (alespoň 10 minut) na hebké, hladké a pružné těsto. Použijte robot s hnětacím hákem nebo vařečku a lidskou sílu. Těsto dejte do mísy vytřené olejem, překryjte utěrkou nebo fólií a nechte v teple kynout asi 1 hodinu.
3
Vykynuté těsto znovu krátce zpracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše a rozdělte na 24 stejných dílů. Z každého vyválejte tenký váleček a vytvarujte uzlíky. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a nechte překryté fólií ještě 30 minut kynout.

RADA: VIDEO, jak na nekynuté lívance bez vajec!

4
Troubu předehřejte na 190 °C a vykynuté jidáše pečte 15 minut. Mezitím ohřejte med a rozpusťte v něm máslo. Směsí pak ihned po upečení jidáše potřete.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Duben/2019)

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jidášovy provazy

Jidášovy provazy

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sváteční pečení Pletýnky a jidáše FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hladká mouka Máslo Med Muškátový květ Olej Smetana ke šlehání Sůl Vejce Žloutek

Jak udělat kvásek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Nudlová polévka s mrkví

Nudlová polévka s mrkví

Francouzský plátek

Francouzský plátek

Kapr pro paní Jarčuškovou

Kapr pro paní Jarčuškovou

Špagety s mletým masem

Špagety s mletým masem

Tvarohový lehký koláč II.

Tvarohový lehký koláč II.

Bavorský knedlík

Bavorský knedlík

Asijský kuskus

Asijský kuskus

Krkovice zapečená s cibulí a sýrem

Krkovice zapečená s cibulí a sýrem

Nakládané karotky

Nakládané karotky

Doporučujeme

55 minut
Smažené nudle s krůtím masem

Smažené nudle s krůtím masem

35 minut
Klasická zelňačka

Klasická zelňačka

40 minut
Švédské masové kuličky

Švédské masové kuličky

55 minut
Litý perník s jablky

Litý perník s jablky

70 minut
Nejjednodušší gratinované brambory

Nejjednodušší gratinované brambory

20 minut
French toast

French toast

30 minut
Mačkané brambory

Mačkané brambory

75 minut
Vanilkový cheesecake

Vanilkový cheesecake

80 minut
Dršťková polévka z václavek

Dršťková polévka z václavek

Jak udělat kvásek

Poslední sledované recepty

62
Rybí polévka podle Zdeňka Pohlreicha
Rybí polévka podle…
47
Švestkový závin s tvarohem (mákem)
Švestkový závin s…
34
Rýžové krokety (noky), základní recept
Rýžové krokety (noky),…
33
Vepřová zelná roláda s omáčkou
Vepřová zelná roláda s…
28
Bramborovo-celerový salát
Bramborovo-celerový salát

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které připravíte za půl hodiny
Od pondělí do pátku: Podzimní recepty, které…
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20 nejlepších receptů z trouby pro celou rodinu
Pěkně vypečené brambory: Vyzkoušejte 20…
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá cukrárny po celém světě
Labubu dorty jsou hit! Oblíbená postavička dobývá…
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich babiček v moderní podobě
Dýňový kompot: Vyrobte si retro specialitu našich…
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s křupavou kůží
Pečené kuře: Jak na to, aby bylo šťavnaté s…
AHA.cz Totální vyčerpání Kubelkové: Sáhla jsem si na dno!

Totální vyčerpání Kubelkové: Sáhla jsem si na dno!

Mimibazar Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Kniha na zimní večery: Užijte si romantiku s dávkou humoru, emocí a pořádnou porcí chemie

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale podle stylistky dát pozor?

Eva Pavlová bodovala šaty, které sluší všem! Na co si ale podle stylistky dát pozor?

Ženy.cz Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Stereotypy škodí nejen ženám. 6 věcí, v kterých to mají těžké muži

Blesk.cz Daniela Kolářová (79): Záhadné točení hlavy

Daniela Kolářová (79): Záhadné točení hlavy

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Kuriozita: Osmnáctiměsíční batole vypadá stejně jako jeho tříletá sestra. 'Každý měsíc kupuji nové boty,' říká maminka

Blesk Horoskopy Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Magické amulety proti ztrátě energie: Jaký je ten váš?

Další doporučené recepty:

Jeřabina - sterilovaná
Jeřabina - sterilovaná
Jeřabiny v sirupu
Jeřabiny v sirupu
Ježatá kolečka
Ježatá kolečka
Jidáše - drobenkové
Jidáše - drobenkové
Jidáše - medové
Jidáše - medové
Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
  • Recepty.cz
  • Jidáše
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact