• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Jidáše
Napište svůj komentář k receptu

Jidáše

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 15
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
6fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční kynuté pečivo, se peče na Velikonoce. Pokroucený tvar pečiva prý symbolizuje pokřivenou povahu Jidáše, smotat je můžete jakkoli. Chutnat budou stále skvěle.

Suroviny

24 porce
    • 25
      g droždí čerstvé
    • 80
      g cukr krupice
    • 300
      ml smetana ke šlehání
    • 500
      g hladká mouka + na pomoučnění
    • 70
      g máslo změklé
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 1
      lžička citronová kůra
    • olej na vytření mísy
  • na potření:
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžíce med
    • 1
      lžíce máslo

Postup přípravy receptu

1
V misce rozetřete droždí se lžičkou cukru na hladkou kašičku. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte stát na teplém místě 5 minut, až vzejde kvásek.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Do mísy dejte všechny zbylé suroviny. Máslo pokrájejte na kostičky, stejně jako žloutky by mělo mít pokojovou teplotu, smetanu předem ohřejte na tělesnou teplotu. Do mísy přilijte kvásek, promíchejte a zpracujte (alespoň 10 minut) na hebké, hladké a pružné těsto. Použijte robot s hnětacím hákem nebo vařečku a lidskou sílu. Těsto dejte do mísy vytřené olejem, překryjte utěrkou nebo fólií a nechte v teple kynout asi 1 hodinu.
3
Vykynuté těsto znovu krátce zpracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše a rozdělte na 24 stejných dílů. Z každého vyválejte tenký váleček a vytvarujte uzlíky. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a nechte překryté fólií ještě 30 minut kynout.

RADA: VIDEO, jak na nekynuté lívance bez vajec!

4
Troubu předehřejte na 190 °C a vykynuté jidáše pečte 15 minut. Mezitím ohřejte med a rozpusťte v něm máslo. Směsí pak ihned po upečení jidáše potřete.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Duben/2019)

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jidášovy provazy

Jidášovy provazy

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sváteční pečení Pletýnky a jidáše FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hladká mouka Máslo Med Muškátový květ Olej Smetana ke šlehání Sůl Vejce Žloutek

Jak udělat kvásek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Palačinky s jablky

Palačinky s jablky

Kachna plněná brambory

Kachna plněná brambory

Margotkové řezy

Margotkové řezy

Roláda  piškotová

Roláda piškotová

Nepečené kokosové kuličky

Nepečené kokosové kuličky

Nutela (DUKAN)

Nutela (DUKAN)

Škvarkové rohlíčky II.

Škvarkové rohlíčky II.

Americké "Sloppy Joes"

Americké "Sloppy Joes"

"Braunýs"

"Braunýs"

Doporučujeme

60 minut
Marocké masové koule s kapustičkami a slaninou

Marocké masové koule s kapustičkami a…

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

100 minut
Jahodové nanuky

Jahodové nanuky

20 minut
Cuketovo-brokolicový krém

Cuketovo-brokolicový krém

15 minut
Domácí zázvorovo-citronová limonáda

Domácí zázvorovo-citronová limonáda

20 minut
Poke bowl s lososem

Poke bowl s lososem

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

Jak udělat kvásek

Poslední sledované recepty

35
Šunkové kapsy se špenátem
Šunkové kapsy se špenátem
34
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
34
Dýňová tortila
Dýňová tortila
29
Domácí rybízová marmeláda
Domácí rybízová marmeláda
29
Grilovaná zelenina s omáčkou chimichurri a fetou
Grilovaná zelenina s…

Zajímavé články

Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z cupcakes. Všechno se naučila úplně sama!
Maminka tří dětí vyrábí nádherné jedlé kytice z…
Nejlepší saláty z těstovin: Vyzkoušejte tuňákový, s červenou řepou nebo zdravý tabouleh
Nejlepší saláty z těstovin: Vyzkoušejte tuňákový,…
Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů, salátů i ke grilovanému masu a sýrům
Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů…
Milujete marmelády? Připravte si je s námi, máme pro vás 20 výtečných receptů!
Milujete marmelády? Připravte si je s námi, máme…
Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy šéfkuchaře, jak připravit kuře, hovězí steak i ryby, aby byly dokonalé
Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy…
AHA.cz Lela už pravdu o synovi neskrývá: Každý den je pro mě darem…

Lela už pravdu o synovi neskrývá: Každý den je pro mě darem…

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Prací prostředky Lovela Baby zatočí se skvrnami a nedráždí ani ekzematickou pokožku

Vyzkoušeli jste: Prací prostředky Lovela Baby zatočí se skvrnami a nedráždí ani ekzematickou pokožku

Dáma.cz 10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

10 žen, o kterých neuvěříte, že existují: Jsou dílem přírody, nebo plastických chirurgů?

Blesk pro ženy Hvězdy na přehlídce Beaty Rajské:  Vary ovládla Havlová, Donutilová i Leitgeb!

Hvězdy na přehlídce Beaty Rajské: Vary ovládla Havlová, Donutilová i Leitgeb!

Ženy.cz Jak se správně (ne)opálit? Na bronzovou kůži nespěchejte a pořiďte si kšiltovku

Jak se správně (ne)opálit? Na bronzovou kůži nespěchejte a pořiďte si kšiltovku

Blesk.cz Zločiny míchá s romantikou, své hrdiny by autorka knižních hitů vzala na Vyšehrad!

Zločiny míchá s romantikou, své hrdiny by autorka knižních hitů vzala na Vyšehrad!

SportRevue.cz 15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

Maminka.cz Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Kdybych mu dala lahvičku, ještě by byl naživu, říká zdrcená maminka, jejíž syn zemřel tři týdny po narození na dehydrataci

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo bude znechucený dotěrným nápadníkem a komu se zvýší plat?

Horoskop na další týden: Kdo bude znechucený dotěrným nápadníkem a komu se zvýší plat?

Další doporučené recepty:

Jeřabina - sterilovaná
Jeřabina - sterilovaná
Jeřabiny v sirupu
Jeřabiny v sirupu
Ježatá kolečka
Ježatá kolečka
Jidáše - drobenkové
Jidáše - drobenkové
Jidáše - medové
Jidáše - medové
Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
  • Recepty.cz
  • Jidáše
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact