• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Jidáše
Napište svůj komentář k receptu

Jidáše

autor: F.O.O.D.
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 15
doba přípravy: 150 minut
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
Jidáše
6fotografií
Nahrát fotku
 

Tradiční kynuté pečivo, se peče na Velikonoce. Pokroucený tvar pečiva prý symbolizuje pokřivenou povahu Jidáše, smotat je můžete jakkoli. Chutnat budou stále skvěle.

Suroviny

24 porce
    • 25
      g droždí čerstvé
    • 80
      g cukr krupice
    • 300
      ml smetana ke šlehání
    • 500
      g hladká mouka + na pomoučnění
    • 70
      g máslo změklé
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka muškátový květ
    • 1
      lžička citronová kůra
    • olej na vytření mísy
  • na potření:
    • 1
      ks vejce
    • 2
      lžíce med
    • 1
      lžíce máslo

Postup přípravy receptu

1
V misce rozetřete droždí se lžičkou cukru na hladkou kašičku. Zalijte 100 ml vlažné smetany, přimíchejte lžíci mouky a nechte stát na teplém místě 5 minut, až vzejde kvásek.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak udělat kvásek

2
Do mísy dejte všechny zbylé suroviny. Máslo pokrájejte na kostičky, stejně jako žloutky by mělo mít pokojovou teplotu, smetanu předem ohřejte na tělesnou teplotu. Do mísy přilijte kvásek, promíchejte a zpracujte (alespoň 10 minut) na hebké, hladké a pružné těsto. Použijte robot s hnětacím hákem nebo vařečku a lidskou sílu. Těsto dejte do mísy vytřené olejem, překryjte utěrkou nebo fólií a nechte v teple kynout asi 1 hodinu.
3
Vykynuté těsto znovu krátce zpracujte na lehce pomoučněné pracovní ploše a rozdělte na 24 stejných dílů. Z každého vyválejte tenký váleček a vytvarujte uzlíky. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a nechte překryté fólií ještě 30 minut kynout.

RADA: VIDEO, jak na nekynuté lívance bez vajec!

4
Troubu předehřejte na 190 °C a vykynuté jidáše pečte 15 minut. Mezitím ohřejte med a rozpusťte v něm máslo. Směsí pak ihned po upečení jidáše potřete.
5
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (Duben/2019)

RADA: Chci si koupit aktuální číslo nebo předplatit časopis F.O.O.D.

Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Jidášovy provazy

Jidášovy provazy

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Velikonoční jidáše - krok za krokem

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

Jidáše dle časopisu F.O.O.D.

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.
Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Dezerty Sváteční pečení Pletýnky a jidáše FOOD
Pečení Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Citronová kůra Cukr krupice Droždí Hladká mouka Máslo Med Muškátový květ Olej Smetana ke šlehání Sůl Vejce Žloutek

Jak udělat kvásek

Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Buchta nebo bábovka ze šlehačky

Buchta nebo bábovka ze šlehačky

Rumové kuličky II.

Rumové kuličky II.

Lovecké řízky

Lovecké řízky

Grahamové rohlíky

Grahamové rohlíky

Vepřové řízky po moravsku

Vepřové řízky po moravsku

Jogurtová buchta II.

Jogurtová buchta II.

Česneková krkovička na houbách

Česneková krkovička na houbách

Jeřabina - sterilovaná

Jeřabina - sterilovaná

Bramborová (úková) omáčka

Bramborová (úková) omáčka

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

40 minut
Jahodová marmeláda našich babiček

Jahodová marmeláda našich babiček

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

110 minut
Focaccia

Focaccia

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

20 minut
Salát little gem se slaninou a parmazánem

Salát little gem se slaninou a…

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

Jak udělat kvásek

Poslední sledované recepty

57
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
51
Fazolková rýže - (nejen) příloha
Fazolková rýže - (nejen)…
48
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
42
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
39
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Jednoduché rodinné večeře, které chutnají všem
Od pondělí do pátku: Jednoduché rodinné večeře,…
Co se starým pečivem? Tipy, jak z něj vykouzlit svačinu, oběd i večeři
Co se starým pečivem? Tipy, jak z něj vykouzlit…
Jak skladovat jahody, aby vám vydržely co nejdéle? Použijte trik s octem
Jak skladovat jahody, aby vám vydržely co nejdéle…
Voní, chutná, baví: Samosběr jahod na Farmě Vraňany je tu!
Voní, chutná, baví: Samosběr jahod na Farmě…
Dorty od bývalé architektky obdivuje celý svět. S tvorbou jí pomáhá i umělá inteligence. Podívejte se do galerie!
Dorty od bývalé architektky obdivuje celý svět. S…
AHA.cz Deník Aha! 10.6.2025

Deník Aha! 10.6.2025

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Otestujte se: Podívejte se na obrázek a dozvíte se, jací jste. Mají psychologové pravdu?

Blesk pro ženy Lejla Abbasová má dokonalou postavu, přesto řeší nedostatky! Raději ukazuji „předek“, svěřila se

Lejla Abbasová má dokonalou postavu, přesto řeší nedostatky! Raději ukazuji „předek“, svěřila se

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Ben Cristovao poprvé ukázal video z děsivé nehody! Letěl vzduchem 20 metrů

Ben Cristovao poprvé ukázal video z děsivé nehody! Letěl vzduchem 20 metrů

SportRevue.cz FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

FOTO: Jsou rychlé a sexy! Toto je 13 nejkrásnějších (ex)lyžařek z posledních sezon

Maminka.cz Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Tady hlídám já! 40 momentek, na kterých převzali mateřské povinnosti kočičí parťáci

Blesk Horoskopy Velký horoskop práce a financí na červen: Koho čeká povýšení, kdo dostane přidáno a kdo nejspíš z práce odejde?

Velký horoskop práce a financí na červen: Koho čeká povýšení, kdo dostane přidáno a kdo nejspíš z práce odejde?

Další doporučené recepty:

Jeřabina - sterilovaná
Jeřabina - sterilovaná
Jeřabiny v sirupu
Jeřabiny v sirupu
Ježatá kolečka
Ježatá kolečka
Jidáše - drobenkové
Jidáše - drobenkové
Jidáše - medové
Jidáše - medové
Jidáše - sádlové
Jidáše - sádlové
  • Recepty.cz
  • Jidáše
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact