Samotná příprava je poměrně jednoduchá, ale musíte si dát hodně záležet na hygieně. Pečlivě si omyjte ruce teplou vodou, mýdlem (nejlépe antibakteriálním). Horkou vodou přelijte prkénko, nože, misku a neutírejte.
2
Maso pečlivě odblaňte a přelijte ho ze všech stran horkou vodou tak, aby zbělalo. Maso nakrájejte na 2-3 mm silné proužky, doporučuji kratší kousky, protože se lépe krájí.
V misce smíchejte všechno suché koření a okořeňte jednotlivé plátky z obou stran a skládejte je do mísy na marinování, maso v míse zalijte sojovou omáčkou a důkladně promíchejte. Nechte maso marinovat přibližně 8-12 hodin.
Následně napichujte maso na špejle po 7-8 plátcích na jednu špejli, kterou položíte na rošt tak, aby se maso vzájemně nedotýkalo.
5
Do předehřáté trouby na 80°C vložte rošt s masem a udržujte teplotu po dobu cca 40 minut. Po 40 minutách snižte teplotu na 50-55°C, teplotu udržujte 7-10 hodin, dokud se maso nezačne lámat.
6
Skladujeme v suchu a chladu. Trvanlivost je minimálně jeden měsíc.
7
Pozn.: Z 750 g hovězí roštěné je 265 g čistého produktu.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Otis
|14. 3. 2017 18:41
Při 80°C se to maso ledatak za 40 minut upeče... vlastní zkušenost, 50°C je ideálních na to aby to zůstalo růžové nejlépe však ještě méně :-) Někdo to dává nasolené na sluníčko.
mng
|26. 1. 2016 20:53
V sušičce na ovoce to není tak hrozný, žerou průměrně 0,25kW...
Já dělám sušené maso i ze zvěřiny ze srnčího. Maso nenapichuji na špejle, ale dávám normálně na pečící papír a nepoznal jsem rozdíl. Pod papír dávám třeba čínské hůlky a jiné dřevěné "podložení", aby to vytvořilo jakýsi rošt a maso nebylo přímo na plechu (s mezivrstvou pečícího papíru). Ušetří to spoustu práce (nemusí se to napichovat) a nezasviní to tolik věcí (nic nekape).
Zvěřinu dělám i úplně čistou bez nakládání - prostě klasicky tenké plátky, hodím na pečící papír, posolím a popepřím, to je všechno. Část pak dělám i "klasicky" se sojovou omáčkou, pepřem, česnekem (ale čerstvým utřeným) a solí (nechávám jen 2 hoďky naložené). Opět na pečícím papíru.
pan rajče
|21. 9. 2014 15:32
to tě vyjde tak na 70kč :)
balíček Jerky přes 50kč za 25g masa... :)
Pan Banán
|11. 6. 2014 19:19
Už vidim kterej debil se bude s úsměvem dívat na účet za elektřinu za těch 7-10 hodin zapnuté trouby.
Toviss
|1. 3. 2014 11:58
100g Jerky ma v v sobě kolem 240kcal což je dobrá energetická hodnota ,vynikájíci na výlety atp
Tomáš
|25. 10. 2013 22:25
Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli masu zůstavají nutriční hodnoty :)) (a kdyžtak o kolik se to mění)
750g=265g ??? to znamená že když mám normálně na 100g 28g bílkovin, v tomhle sušeným kolik gramů vzít aby tam těch 28g bylo ,... protože když to koupím( http://www.fitness007.cz/e-shop/susene-maso/jerky-susene-maso-50g-hovezi) tak jsou tam taky jinný hodnoty ...
děkuji za vaši odpověd.
Lucie Kadera
|11. 2. 2013 22:50
Teda nevim jak to chutna ale vypada to priserne :-$