• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Jemný pomerančový džem
Napište svůj komentář k receptu

Jemný pomerančový džem

autor: danio.rerio
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jemný pomerančový džem
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,50
      kg pomeranč oloupané
    • 750
      ml voda
    • 800
      g cukr
    • gelfix extra 3:1
    • pomerančová kůra z jednoho až dvou pomerančů
    • kyselina citronová

Postup přípravy receptu

1
Důkladně oloupeme tolik pomerančů, aby čistá hmotnost ovoce byla 1,5 kg. Jeden pomeranč důkladně vydrbeme kartáčkem, škrabkou seškrábneme povrch kůry, pokrájíme na tenké proužky a spaříme vařicí vodou, aby ztratila palčivost a hořkost.
2
Jednotlivé měsíčky pomerančů pokrájíme na menší kousky a zbavíme pecek, asi třetinu ovoce si dáme bokem a zbytek nasypeme do vhodného kastrolu, mírně pošťoucháme a zalijeme vodou. Povaříme asi 15 minut do změknutí slupek, přidáme zbytek pomerančů a krátce převaříme, aby v džemu zůstaly kousky.
3
Přidáme gelfix se dvěma lžícemi cukru, minutu vaříme a pak přisypeme zbytek cukru. Zkusíme, jak džem želíruje, pokud málo, buď vyvaříme trochu šťávy nebo přidáme asi lžičku kyseliny citronové rozmíchanou ve studené vodě, důkladně promícháme a povaříme. Pokud džem želíruje dobře, přidáme jenom trošku kyseliny citronové pro hezkou barvu džemu.
4
Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Kdo nemá rád kůru vůbec, může ji vynechat, rodina měla trochu strach, jestli džem nebude hořký, ale v této úpravě chutnal všem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pomerančový džem (marmeláda)

Pomerančový džem (marmeláda)

Jemný jablečný dort s ovocným krémem

Jemný jablečný dort s ovocným krémem

Jemný ovocný dezert

Jemný ovocný dezert

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • danio.rerio | 6. 2. 2015 10:30

    Sice dost pozdě, ale přece. Pomeranče to chce co nejlépe oloupat a tu kůru z jednoho vzít opravdu škrabkou, aby to byla jen tenká slupička. Džem pak může být maximálně jemně nahořklý, záleží, na jaké pomeranče zrovna narazíte (podle sladkosti se samozřejmě dávkuje i cukr) :-)

  • danio.rerio | 6. 2. 2015 10:26

    Pomerančová kůra by měla být bez všech bílých částí, jak píše Petr, proto loupu škrabkou na brambory a zbytek pomeranče klasicky dočistím. Při tomto postupu s hořkostí nebyl problém :-)

  • Machal84 | 12. 1. 2014 18:19

    Použili jsme želírovací cukr 500g 1:3 (protože gelfix zrovna nebyl k sehnání) a jinak vše dle receptu. Džem je výborný a hořký není ani trochu.

  • Jiřík | 11. 1. 2014 17:51

    Pro mysalin --- používáme Gelfix 1 : 2 a nemáme problém. ( na 1 kg pomerančů dáváme 0,5 kg cukru) a ještě jeden postřeh - pomeranče zbavíme všech bílých zbytků kůry a mixujeme je na hustou kaši, kterou pak klasicky vaříme, jak je uvedeno v příspěvku.

  • petr | 10. 11. 2012 18:42

    pomeranče zbavte blanek a všech "bílých" částí, potom nakrájejte, kůru vařte extra, 2x vyměňte vodu. Super recept :-)

  • mysalin | 19. 3. 2011 19:09

    Tak jsem všechnu marmeládu vyndala zpět do kastrolu, přidala jsem ještě jeden Gelfix a potom jsem přidala ještě jednou 800 g cukru a už je to sladké. Takže dohromady toho cukru 1 600 g.!!!!!!

  • mysalin | 10. 3. 2011 19:54

    Jsem velmi sklamaná. Vařila jsem víc jak 15 minut, kůru jsem nedávala a stejně je hořká. Postupovala jsem dle receptu.Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli se to dává se slupkou co je pod dužinou. Možná že jsem neměla dávat slupku ale jenom dužinu.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Džemy a marmelády Pomerančová
Zdravě i chutně Ovoce Vaření Zavařování Vegetariáni Vegani Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Gelfix Extra Kyselina citronová Pomeranč Pomerančová kůra Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Piškotová bábovka

Piškotová bábovka

Kokosky se strouhankou

Kokosky se strouhankou

Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní jídlo

Plov (Pilaf) - Ázerbájdžánské národní…

Krůtí gulášek

Krůtí gulášek

Kakaové řezy s krémem

Kakaové řezy s krémem

Kynuté máslové koláčky

Kynuté máslové koláčky

Nepečený ostružinový dort

Nepečený ostružinový dort

Bezlepkové čokoládové cupcakes

Bezlepkové čokoládové cupcakes

Zapečené lilky

Zapečené lilky

Doporučujeme

90 minut
Husí prsa s nádivkou

Husí prsa s nádivkou

320 minut
Husí polévka s játrovými knedlíčky

Husí polévka s játrovými knedlíčky

300 minut
Pečená husa s kaštanovou nádivkou a červeným zelím

Pečená husa s kaštanovou nádivkou a…

50 minut
Nejlepší bramborové knedlíky

Nejlepší bramborové knedlíky

115 minut
Mrkvové rohlíčky s povidly

Mrkvové rohlíčky s povidly

100 minut
Husí stehna, červené zelí a domácí lokše

Husí stehna, červené zelí a domácí…

40 minut
Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Husí kaldoun s játrovými knedlíčky

Poslední sledované recepty

32
Gulášová polévka z mletého masa
Gulášová polévka z…
28
Tvarohová štola
Tvarohová štola
27
Nejlepší bramborové knedlíky
Nejlepší bramborové…
21
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
17
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské hodování tradiční polévkou s játrovými knedlíčky
Uvařte si husí kaldoun: Započněte svatomartinské…
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás zahřejí
Od pondělí do pátku: 5 rychlých večeří, které vás…
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat trochu jinak
Zelí k svatomartinské huse: 3 tipy, jak ho udělat…
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka: Upečte si vláčný moučník z rodinné kuchařky
Ořechová bábovka podle babičky Josefa Maršálka:…
AHA.cz Tohle se v seriálu Polabí fakt povedlo: Cibulkovou nahradí Cibulková!

Tohle se v seriálu Polabí fakt povedlo: Cibulkovou nahradí Cibulková!

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Ženy.cz „Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

„Můžu si sáhnout?“ aneb Jak se z těhotenského břicha stane veřejná atrakce

Blesk.cz Sára a Martin Donutilovi: Těžké začátky vztahu! Oba byli zadaní…

Sára a Martin Donutilovi: Těžké začátky vztahu! Oba byli zadaní…

SportRevue.cz VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

VIDEO: Legendární trefy. 11 nejslavnějších gólů v dějinách české hokejové reprezentace

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

Dnes je 11. 11. Co znamená andělské číslo 1111 a na co byste se měli zaměřit?

  • Recepty.cz
  • Jemný pomerančový džem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact