• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Velikonoce
  • Recepty.cz
  • Jemný pomerančový džem
Napište svůj komentář k receptu

Jemný pomerančový džem

autor: danio.rerio
0.0
moje hodnoceni
3.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jemný pomerančový džem
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 1,50
      kg pomeranč oloupané
    • 750
      ml voda
    • 800
      g cukr
    • gelfix extra 3:1
    • pomerančová kůra z jednoho až dvou pomerančů
    • kyselina citronová

Postup přípravy receptu

1
Důkladně oloupeme tolik pomerančů, aby čistá hmotnost ovoce byla 1,5 kg. Jeden pomeranč důkladně vydrbeme kartáčkem, škrabkou seškrábneme povrch kůry, pokrájíme na tenké proužky a spaříme vařicí vodou, aby ztratila palčivost a hořkost.
2
Jednotlivé měsíčky pomerančů pokrájíme na menší kousky a zbavíme pecek, asi třetinu ovoce si dáme bokem a zbytek nasypeme do vhodného kastrolu, mírně pošťoucháme a zalijeme vodou. Povaříme asi 15 minut do změknutí slupek, přidáme zbytek pomerančů a krátce převaříme, aby v džemu zůstaly kousky.
3
Přidáme gelfix se dvěma lžícemi cukru, minutu vaříme a pak přisypeme zbytek cukru. Zkusíme, jak džem želíruje, pokud málo, buď vyvaříme trochu šťávy nebo přidáme asi lžičku kyseliny citronové rozmíchanou ve studené vodě, důkladně promícháme a povaříme. Pokud džem želíruje dobře, přidáme jenom trošku kyseliny citronové pro hezkou barvu džemu.
4
Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Kdo nemá rád kůru vůbec, může ji vynechat, rodina měla trochu strach, jestli džem nebude hořký, ale v této úpravě chutnal všem.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Pomerančový džem (marmeláda)

Pomerančový džem (marmeláda)

Jemný jablečný dort s ovocným krémem

Jemný jablečný dort s ovocným krémem

Jemný ovocný dezert

Jemný ovocný dezert

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • danio.rerio | 6. 2. 2015 10:30

    Sice dost pozdě, ale přece. Pomeranče to chce co nejlépe oloupat a tu kůru z jednoho vzít opravdu škrabkou, aby to byla jen tenká slupička. Džem pak může být maximálně jemně nahořklý, záleží, na jaké pomeranče zrovna narazíte (podle sladkosti se samozřejmě dávkuje i cukr) :-)

  • danio.rerio | 6. 2. 2015 10:26

    Pomerančová kůra by měla být bez všech bílých částí, jak píše Petr, proto loupu škrabkou na brambory a zbytek pomeranče klasicky dočistím. Při tomto postupu s hořkostí nebyl problém :-)

  • Machal84 | 12. 1. 2014 18:19

    Použili jsme želírovací cukr 500g 1:3 (protože gelfix zrovna nebyl k sehnání) a jinak vše dle receptu. Džem je výborný a hořký není ani trochu.

  • Jiřík | 11. 1. 2014 17:51

    Pro mysalin --- používáme Gelfix 1 : 2 a nemáme problém. ( na 1 kg pomerančů dáváme 0,5 kg cukru) a ještě jeden postřeh - pomeranče zbavíme všech bílých zbytků kůry a mixujeme je na hustou kaši, kterou pak klasicky vaříme, jak je uvedeno v příspěvku.

  • petr | 10. 11. 2012 18:42

    pomeranče zbavte blanek a všech "bílých" částí, potom nakrájejte, kůru vařte extra, 2x vyměňte vodu. Super recept :-)

  • mysalin | 19. 3. 2011 19:09

    Tak jsem všechnu marmeládu vyndala zpět do kastrolu, přidala jsem ještě jeden Gelfix a potom jsem přidala ještě jednou 800 g cukru a už je to sladké. Takže dohromady toho cukru 1 600 g.!!!!!!

  • mysalin | 10. 3. 2011 19:54

    Jsem velmi sklamaná. Vařila jsem víc jak 15 minut, kůru jsem nedávala a stejně je hořká. Postupovala jsem dle receptu.Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli se to dává se slupkou co je pod dužinou. Možná že jsem neměla dávat slupku ale jenom dužinu.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Džemy a marmelády Pomerančová
Zdravě i chutně Ovoce Vaření Zavařování Vegetariáni Vegani Bez lepku Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Gelfix Extra Kyselina citronová Pomeranč Pomerančová kůra Voda
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Ořechový koláč bez mouky

Ořechový koláč bez mouky

Ředkvičková pomazánka s karotkou

Ředkvičková pomazánka s karotkou

Kuře na čtvrtek

Kuře na čtvrtek

Smetanovo kokosový jablečný moučník

Smetanovo kokosový jablečný moučník

Křehký rebarborový koláč

Křehký rebarborový koláč

Berušky

Berušky

Pečené uzené koleno

Pečené uzené koleno

Hovězí ptáčky s rýží

Hovězí ptáčky s rýží

Čokoládová buchta z cukety

Čokoládová buchta z cukety

Doporučujeme

30 minut
Šťavnaté masové koule s parmazánem a rajčaty

Šťavnaté masové koule s parmazánem a…

20 minut
Chřestový salát s vejcem

Chřestový salát s vejcem

20 minut
Bylinkové kuře v marinádě chermoula

Bylinkové kuře v marinádě chermoula

60 minut
Makový dort s malinami

Makový dort s malinami

60 minut
Slaný chřestový koláč

Slaný chřestový koláč

30 minut
Strakaté blondie

Strakaté blondie

40 minut
Whisky krkovice s opečenými bramborami

Whisky krkovice s opečenými bramborami

30 minut
Chřestová polévka s pestem

Chřestová polévka s pestem

30 minut
Smažený bílý chřest

Smažený bílý chřest

Poslední sledované recepty

55
Ledové matcha latté
Ledové matcha latté
55
Řecký salát s cizrnou
Řecký salát s cizrnou
45
Chřest s bešamelovou omáčkou
Chřest s bešamelovou…
42
Bezmasý guláš z hlívy
Bezmasý guláš z hlívy
41
Vepřové s cibulí na černém pivu
Vepřové s cibulí na…

Zajímavé články

Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi nejkrásnějšími
Dorty ke Dni matek: Nechte se inspirovat těmi…
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se za nimi skrývá?
Kvíz: Legrační názvy jídel. Jestlipak víte, co se…
Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou superpotravinu po celý rok
Recept na nakládané ředkvičky. Užijte si křupavou…
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou barvou i chutí
Zelená je dobrá! Mechové muffiny vás okouzlí svou…
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i zeleniny!
Špízy: Recept na ty nejlepší, plné masa i…
AHA.cz Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Životní změna u Leoše Mareše: Končí!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Denní horoskop na pátek 9. 5. 2025: Komu se konečně začne dařit a kdo by měl poslouchat svou intuici?

Denní horoskop na pátek 9. 5. 2025: Komu se konečně začne dařit a kdo by měl poslouchat svou intuici?

Ženy.cz Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Orgasmus v přímém přenosu! Takhle vypadá vaše vagína zevnitř

Blesk.cz Rodinné tajemství Veroniky Arichtevy: Táta (†71) dělal slavné bijáky s Menzelem

Rodinné tajemství Veroniky Arichtevy: Táta (†71) dělal slavné bijáky s Menzelem

SportRevue.cz FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

FOTO: Nejrajcovnější hokejová brankářka světa sekla se sportem. Teď se vystavuje v bikinách na Instagramu

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Horoskop na víkend 10.–11. 5. 2025: Kdo si srovná myšlenky a na koho čeká dobrodružství?

Horoskop na víkend 10.–11. 5. 2025: Kdo si srovná myšlenky a na koho čeká dobrodružství?

  • Recepty.cz
  • Jemný pomerančový džem
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact