ks
broskvový kompot
nebo meruňkový, ananasový... velká plechovka 820 gramů
Postup přípravy receptu
1
Hladké těsto vypracujeme z polohrubé mouky smíchané v míse s cukrem a kypřidlem, do které jsme přidali změklý tuk (lze použít i máslo) a žloutky. Těsto necháme cca 20 minut v chladnu odpočinout, pak ho rozválíme na pečícím papíru tak, aby nám pokrylo dno plechu + cca centimetr do okrajů.
2
Těsta je poměrně málo a je ve slabé vrstvě, tak to chce trochu trpělivosti a pokud se nám bude lepit na váleček, trochu ho poprášíme moukou. Lze také zvýšit množství těsta o polovinu (375 gramů mouky, 150 cukru...), ale není to třeba, pokud si dáme s válením trochu práce.
3
Na těsto rovnoměrně rozložíme pokrájené okapané ovoce, které opatrně zalijeme tekutou tvarohovou náplní umíchanou z mléka, tvarohu, žloutků, vejce, oleje, cukru a vanilkového pudinku.
4
Takto připravený koláč dáme do předehřáté trouby předpéct na 170 stupňů, po pěti minutách troubu ztlumíme (neotvíráme) na 150-160 stupňů a pečeme cca 25-30 minut. Pak koláč (řez) opatrně vyndáme, tvarohová náplň by už měla být zatuhlá (pudinková) a kompaktní, ale stále měkká a vláčná. Na tvarohovou vrstvu rovnoměrně natřeme sněhovou náplň, kterou jsme si vyšlehali během předpečení koláče z bílků a moučkového cukru na tuhý sladký sníh.
5
Na sněhu uděláme vidličkou vlnky a koláč (řez) vložíme zpět do trouby dopéct na nižší teplotu (cca 10-15 minut), kdy nám sníh ztuhne a zezlátne.
6
Po vyndání koláč (řez) necháme vychladnout, pak ho pokrájíme a podáváme. Na povrchu sněhové vrstvy se nám po čase začnou tvořit při chladnutí hnědé perličky, které nejsou na závadu. Je to vysrážený cukr z bílků, který chutná po karamelu.
7
Doba pečení je orientační, záleží na druhu a výkonu trouby.