Starší rohlík nebo housku pokrájíme na malé kostičky. Tvaroh v misce rozmícháme s citronovou kůrou, žloutky a měkkým máslem dohladka. Přidáme a dobře vmícháme pokrájený rohlík. Mouky přisypeme tolik, aby nám vzniklo hutnější těstíčko, které zlehčíme vyšlehanými bílky se solí do sněhu.
Z připraveného těsta vykrajujeme lžící, po hraně misky nočky, které vhazujeme do vroucí vody a po vyplavání krátce (cca dvě minuty) povaříme. Nejlépe je, když vyzkoušíme nejprve jeden noček na zkoušku a podle něj pak dovaříme zbylé.
3
Nočky scedíme a v míse pokapeme máslem nebo pocukrujeme, aby se neslepily.
Ovoce volíme dle sezony - třešně, jahody, borůvky, broskve... Očištěné ovoce dáme do hrnce, osladíme, podlijeme troškou vody a krátce povaříme. Pak dle požadované hustoty přiléváme rozmíchaný pudink ve vodě a provaříme. Omáčku můžeme udělat i zastudena, kdy ovoce jen rozmixujeme a případně dosladíme. Ovoce můžeme i dochutit citronovou kůrou, skořicí...
5
Nočky podáváme s ovocnou omáčkou a na talíř můžeme přidat i zakysanou smetanu, jogurt, šlehačku, zmrzlinu...