Velký hluboký plech vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Ovoce můžeme použít jak z okapané kompotu, tak i čerstvé, dle vlastní chuti: broskve, meruňky, jahody...
2
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, vmícháme vodu s olejem, pak mouku s kypřidlem, vše dobře promícháme a nakonec vmícháme i tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připraveného plechu a rovnoměrně rozetřeme. Na těsto nalijeme uvařený (horký) pudink z mléka, cukru a pudinku, na který naskládáme pokrájené ovoce. Plech dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 25 minut dorůžova. Vyzkoušíme špejlí.
3
Po upečení necháme koláč (který už takto hotový je velmi dobrý) zchladnout a mezitím si připravíme pudinkový krém: mléko, pudink a cukr uvaříme dle návodu. Po uvaření dáme do horkého pudinku pokrájené máslo, které mícháním necháme zcela rozpustit. Po rozpuštění másla přidáme i tvaroh, který do pudinku zašleháme. Náplň nenecháme zcela vychladnout a ještě vlažnou jí natřeme na koláč. Poté necháme vychladnout.
4
Smetanu vyšleháme s cukry do tuha a pokud máme méně procentní než 33 %, vyšleháme ji i se ztužovačem. Šlehačkou pak rovnoměrně potřeme vychladlou pudinkovou vrstvu. Na šlehačku můžeme klidně ještě nasypat nastrouhanou čokoládu nebo skořici, kakao..., ale to už není nutné.
5
Jestliže se z jakéhokoliv důvodu rozhodneme, že vynecháme smetanovou vrstvu, můžeme na tu pudinkovou natřít například čokoládovou polevu...
6
Pokud použijeme místo broskví jahody, vanilkové pudinky můžeme zaměnit za jahodové.
7
Řezy necháme ztuhnout (nejlépe přes noc) a poté krájíme na obdélníčky nebo kostky.
Řezy jsem pekla včera dopoledne a dneska z nich zbývá pár kousků. Mladým i vnukovi moc chutnaly a děda se taky navzdory cukrovce neudržel. Děkuji za recept.