Aha, tak to jsem přehlédla...já taky dělám těsto husté jako omáčka;-)
Ne, Jarko, v receptu není nic o zakysané smetaně, Eva reaguje na příspěvek Zdenky Supolové ze září minulého roku. Evi - ale Zdenka tam zrovna píše, že si to jaždý udělá husté podle svého. Já třeba dělám těsto husté asi jako je smetanová omáčka....
Evo, ať koukám jak chci, žádnou zakysanou smetanu v receptu nevidím :-)
Když to tak čtu, tak by mě zajímalo, jak na pánvi rozlít kysanou smetanu... Ta je přece hustá jako blázen, to leda rozetřít lžící...???
Já dávám na litr mléka jen jedno vejce a úplně to stačí. Doporučuju ale do těsta trochu rozpuštěného másla, jsou velmi jemné a chutné. Smažím na pánvi jen lehce potřené tukem (mašlovačkou).
resne tak, dobré palacinky neznamenajú, že sa dá do nich veľa vajec, rovnako ako iné jedlá sú výborné aj bez smotany, prípadne s obyčajnou 12% smotanou, nemusí sa tam nutne dávať šľahačková. U nás sa ostatne na varenie nikdy nepoužíva šľahačková smotana, tá je na šľahačku. Prvýkrát som sa s tým stretla v českých receptoch. Tak nech sa tie palacinky daria:)))
Terezko,já jsem Oldřicha pochopila ::-)))) ! Jen opravdu 6 vajec-to je snad vaječná amoleta!! A teď bez nadsázky.Když jsme dělali palačinky v restauraci a že na ně lidé tedy chdili rádi,tak se udělal ten základ,jak tady píšu s tím jedním vajíčkem a přidávalo se pouze mléko,popř.mouka.Daly se dělat na dobré pánvi i na sucho a byly fakt vynikající.Dávaly se do trojúhelníčků potřené nějakým ovocným drisingem,navrch šlehačku a postrouhat čokoládou a lidé si přidávali a přidávali a poctivě jsme jim řekli,jak to děláme.Mnozí nevěřili!!Ale recept si vzal každý.
Pre Oldřicha : :-)))))))))))))))))))
Terezo, Jana použila jisté nadsázky na poměr vajec a mouky; já jsem se vyjádřil také s nadsázkou a věřím, že mí Remkovi mi rozumí. A chraň Příroda, abych Janu podceňoval! Nikoho na tomto foru nepodceňuji. Nebo,téměř nikoho...:-)
Oldřichu, dobré palacinky neznamenajú, že použijem kopec vajec :))) Nepodceňujte Janku Remkovú, je to dobrá kuchárka.
Oldřichu, dobré palacinky neznamenajú, že použijem kopec vajec :))) Nepodceňujte Janku Remkovú, je to dobrá kuchárka.
Jano, asi jste právě položila základní kámen homeopatické kuchyně! Taky mi to připomnělo slavné PĚTIVAJEČNÉ TĚSTOVINY - 5 vajíček na tunu mouky :o)
Ja robím palacinky vždy z 1 litra mlieka a dávam 3 vajíčka. Múku nevážim, nasypem, rozhabarkujem, nechám 15 min postáť, aby múka nabobtnala a potom dosypem múku, ak treba. mám to v oku, nikdy nevážim.
Pani Janka Remková, mne sa 6 vajec na 11/2l mlieka nezdá veľa. Ja dávam 2 vajcia na 1/2l mleka, takže ten pomer vychádza. Palacinky sa dajú urobiť tenučké a netrhajú sa.Ale v tomto recepte sa mi zdá málo múky a veľa vajec na 1/4l mlieka.
Jano Chmelařová,6 vajec?Tak asi jsem na světě ještě krátce.Já dávám jedno na jakékoliv množství.Aby byly tenké,tak asi půl litru mléka a tak konzistence,jak tady píše Zdeňka Supolová,asi jak kysaná smetana.Na pánev jen pár kapiček oleje a rozlít tuk pořádně po pánvi a malou naběračkou na rozpálený tuk nalít hmotu a zase pořádně rozlít po celé pánvi.To jsou tenoučké palačinky.Olej ve větším množství je nafoukne.Tyhle se super rolují a vypadají skvěle.
Jednoduché,rychlé,skvěle se dělají, základ:čtvrt litru mléka,jedna lžička cukru,1 vejce,špetka soli a hl. mouka,aby byla hustota jako kysaná smetana.Každý si nastaví podle potřeby.Ty nahoře už nikdy více!
největší hrůůůůza, co jsem kdy viděl a jedl... vůbec to nejde udělat... je to hnusný....
Nějak si palačinky (tedy tenulinké placky) neumím z tohoto rozpisu představit. Asi není daleko od pravdy ten, kdo píše, že jsou to spíše omelety. Vůbec se nedivím, že tu kuchařky, které ho zkusily, uvádí, že se jim to trhá. Mám vyzkoušený poměr na 1 l mléka 4 vejce, špetku soli a cca 500 - 600 g hladké mouky (podle velikossti vajec a kvality mouky), takže tento poměr mi přijde "převajíčkovaný".
Tento recept je snad nejhorší co jsem kdy vařil. Palačinky se lepiliy, lámaly, špatně se otáčely, patlaly a po chuťové stránce... Nedoporučuji
Oprava mého receptu: z poloviční
Dělám palačnky podle receptu mé tety. Jsou vynikající a jednoduché. 11/2 l mléka, 6 vajec, 1/2 kg hl.mouky, špetka soli.Vejce šlehám a pomalu přidávám mléko a pak mouku.Pánev vymažu jen 1x olejem /na začátku/. Z tohoto množství se připraví asi 25 tenkých palačinek. Výboirné jsou s rozmačkanými jahodami v kostce oslazeného tvarohu. Možno dělat s poloviční dávky.
Pamatuji se na podobný recept, taky byl se sněhem a palačinky se plnily tvarohovou náplní s rozinkami a bylo to senzační. Jen to spíš nebyly palačinky, ale něco jako omeletky, s tím sněhem se musely dělat o hodně silnější, správné palačinky jsou tenoučké. Nepamatuji se už přesně na ty ingredience (zkusím najít a když tak to sem vložím, protože byly opravdu výborné), ale i u tohoto receptu by možná pomohlo nalévat více těsta (pánev jen lehce vymáznout olejem), pak by se možná tak netrhaly.
Recept je úplně špatný, málo mouky hodně vajec.Poměr surovin je velmi nevyvážený a palačinky z tohoto těsta opravdu neusmažíte!!!
Já tetnto recept takě nedoporučuji nikomu kdo s palačinkami nemá zkušenosti..palačinky se na pánvy trhají..OPATRNĚ!!!
Tento recept nedoporucuji nikomu kdo nema zkusenosti s palacinkami :)Daleko lepsi je pouzit 100 g polohrube mouky + 200 ml mleka a bohate staci jedno vetsi vejce.Uspech zarucen :))))
pro Veru: my dava me na 1 litr tak 3 vajicka, ale uz jsem byla "donucena" vyzkouset i tech 12 a na slo to...i kdyz jsem mela strach ze to bude spis omeleta...a byly to palacinky:)
když na 1/4 litru jsou 3 vejce to na 1 litr je 12 vajec ?
Zhruba na 1 litr hmoty přidej asi 1/2dcl oleje a nemusíš podlévat olejem ani máslem.A místo sněhu přidej prdopeč(prášek do pečiva).
A to máslo se dáva (při každé palačince ) zvlášť ? Vím,že máslo je dost nechutné když zhnědne.
Na másle je to lepší než na oleji!Radím dobře!
Dávám malou lzicku praskoveho cukru a ne na oleji, ale na masle!
Jsou výborné i bez sněhu, ale se sněhem jsou více nadýchanější.
Uvedená dávka bohatě postačí pro jednoho mladého vrabce.
Už nikdy nebudem robiť palacinky
A cukr do těsta nepatří?
super
S tim snehem se to spatne rozprostira na panvi...