• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Jelitová polévka (Prdelačka)
Napište svůj komentář k receptu

Jelitová polévka (Prdelačka)

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.1
hodnotilo: 7
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jelitová polévka (Prdelačka)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • česnek
    • masox
    • sůl
    • pepř mletý
    • jelito podle množství polévky
    • majoránka dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Dáme vařit takové množství vody podle množství jelit a požadovaného množství polévky. Polévka nemá býti moc řídká. Nastrouháme jelita (lépe se strouhají ztuhlá) přímo do vody(nemusí se vařit) a přidáme bujón - masový. Přidáme rozetřený česnek (česnekovou pastu, je slaná!!) a 1/2 majoránky.
2
Chvíli povaříme a přidáme na hrubém struhadle nastrouhaný brambor. Vaříme, dokud není bramborová drť uvařená a dáme zbytek majoránky. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rohlíky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Prdelačka z jelítka - jíšková

Prdelačka z jelítka - jíšková

Polévka z růžičkové kapusty

Polévka z růžičkové kapusty

Bramborová polévka bez hub

Bramborová polévka bez hub

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • František Mader | 16. 12. 2007 20:55

    Normální jelita moc nemusím, tak si z jelit dělám polévku, tak jak uvádí většina komentářů. Pokud ji ale mám jako hlavní pokrm, tak si ji ještě vylepším sušenými nebo mraženými houbami a kouskem uzeného nakrájeného na kostičky. K tomu topinku a večeře je tip top.

  • Majka Rončáková | 30. 10. 2006 14:03

    Taky ji vařím, ale přidávám do ní trošku brambor nakrájených na kostičky, drobné kroupky a dochutím česnekem a vegetou.Taky jsem tenhle víkend dělala doma jitrnicový prejt a byl skvělý.

  • Tereza Jarčušková | 16. 10. 2006 07:25

    Pani Di, ja som si tak narobila tou našou debatou chute, že cestou z práce som tie jaternice kúpila a večera bola super : )))

  • Di | 13. 10. 2006 16:45

    V Čechách se krev do jitrnic nedává, pouze do jelit. V jitrnicích je nasekané maso, vnitřnosti (játra). Jitrnicový prejt se hodně koření česnekem, pepřem, majoránkou ad.

  • Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 12:45

    To sa u nás nazýva krvavničky ( od krvi ), ale plnia sa tiež do črievok. Teda v obchode ich dostanete v črievku, na domácej zabíjačke sa nie všade plní do črievok. Väčšinou sa z šerstvej krvi hneď varí rajcupa. Zbožňujem tie zrazené kúsky krvi v polievke.

  • Di | 13. 10. 2006 08:39

    Já mám moc ráda žemlová jelítka, ale ta se asi dělají jen na domácí zabíjačce. Je to zvláštní, že říkáte jelítkům jaternice, já si vždycky myslela, že je to od slova játra. A jak nazýváte to, čemu říkáme my v Čechách jitrnice (jaternice)?

  • Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 07:16

    Ďakujem Di za vysvetlenie. Už mi je to jasné. Inak u nás sa tej prdelačke hovorí rajcupa. A tiež sa do nej nedávajú zemiaky, varí sa tak, ako hovoríte. Zbožňujem ju, len už som ju roky nejedla. Žiadna zabíjačka v dohľade. Súšala som to už variť z konzervovanej krvi, ale nie je to ono. Čerstvá krv ne čerstvá. Toto, čo popisujete ako jelítka, sú u nás jaternice, sú krúpové alebo ryžové, my kupujeme tie krúpové, sú oveľa lepšie.

  • Šárka Tkáčová | 12. 10. 2006 07:17

    Také vařím,vždy z vepřových kostí,když kostím krkovičku nebo když dostanu koupit pěknou vepřovou křížovou kost,vařím v papiňáku den dopředu,pak posbírám tuk,dám do toho jelítka nebo jelítkový prejt,povařené kroupy-milujeme velké 10,majoránku,česnek,pepř.Jen brambory nedávám.

  • Jana Kutačová | 11. 10. 2006 21:06

    Také vařím,dávám jelítka,masox,hodně česneku a majoránky.Pozor,taky pepř,pokud jsou jelítka planá.Někdy taky přidávám brambor nebo ještě i krupky.Je to naše oblíbená polívča a kupodivu to jí i můj 9-letý syn:o)

  • barča | 11. 10. 2006 19:59

    Tato polévka je naše oblíbená. Vařím z tmavého (krvavého) prejtu.Ingredience: masox, česnek, majoránka, řezané kroupy - vše povařím dohromady cca 10 minut, nakonec zahustím moukou.

  • Di | 11. 10. 2006 18:52

    Terezko, rozhodně to jedno není. Jitrnice je ochucené nasekané maso s játry (prejt). Jelítka jsou z krve a masa, dávají se do tlustého střeva a mohou být buď žemlová nebo kroupová. Pravá zabíjačková polévka (prdelačka) zůstane po uvaření jitrnic a jelítek. Předpokládá se, že pár jich praskne a jejich obsah se dostane do vývaru.

  • Martina Veselá | 11. 10. 2006 17:21

    U nás se dělá prdelačka z krve, přidávají se do ní vařené kroupy, žádné brambory. Tohle je "falešná" prdelačka.

  • Tereza Jarčušková | 11. 10. 2006 15:20

    Prosím o vysvetlenie, aký je rozdiel medzi jelitom a jitrnicí ? Alebo je to jedno ?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Česnek Jelito Majoránka Masox Pepř mletý Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Kuře dušené na rajčatech a cibuli

Malinový koktejl

Malinový koktejl

Prezidentský guláš II.

Prezidentský guláš II.

Andělská roláda

Andělská roláda

"Dietní" řízečky se šťouchanými brambory a okurkovým salátem

"Dietní" řízečky se šťouchanými…

Mandlový dort DIA

Mandlový dort DIA

Kuřecí maso na gril i do trouby

Kuřecí maso na gril i do trouby

Valašský Frgál

Valašský Frgál

Švestkové muffiny s mákem (hrnkový recept)

Švestkové muffiny s mákem (hrnkový…

Doporučujeme

30 minut
Voňavé batátové karí

Voňavé batátové karí

30 minut
Polévka ze zelí, rajčat a batátů

Polévka ze zelí, rajčat a batátů

80 minut
Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

60 minut
Dýňové rizoto

Dýňové rizoto

60 minut
Dýňový cheesecake s ricottou

Dýňový cheesecake s ricottou

260 minut
Hovězí bourguignon

Hovězí bourguignon

105 minut
Řepánky

Řepánky

40 minut
Dýňový koláč s krémem ze smetanového sýra

Dýňový koláč s krémem ze smetanového…

50 minut
Lokše

Lokše

Poslední sledované recepty

23
Pohanka s uzeným masem
Pohanka s uzeným masem
17
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
14
Drožďová (kvasnicová) pomazánka se slaninou
Drožďová (kvasnicová)…
13
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
12
Voňavé batátové karí
Voňavé batátové karí

Zajímavé články

Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené, moravské, sladké nebo pečené?
Zelí jako příloha: Dáte si klasické dušené,…
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho podle návodu krok za krokem
Domácí dýňový koláč je podzimní hit: Upečte si ho…
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší, než jste si mysleli
Domácí jogurt bez jogurtovače: Je to jednodušší,…
Vymazlená míchaná vejce podle královny Alžběty II.: Nechávala si je vylepšit dvěma neobvyklými přísadami
Vymazlená míchaná vejce podle královny Alžběty II…
Rychlá jídla za pár korun: 10 rodinných receptů pro uspěchané matky
Rychlá jídla za pár korun: 10 rodinných receptů…
AHA.cz Bitva o kšeft s hity Zagorové: Divadlo Kalich muselo zakročit

Bitva o kšeft s hity Zagorové: Divadlo Kalich muselo zakročit

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Vyzkoušeli jste: Voňavá aviváž pro miminka i atopiky. Silan Sensitive prošel náročným testem maminek

Dáma.cz 5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

5 signálů, že vás někdo proklel, uřkl nebo uhranul: Jak se proti tomu bránit?

Blesk pro ženy Módní policie z premiéry filmu Milion: Ayverdi ukázala silikony, Stárková spodní prádlo. Kdo zazářil?

Módní policie z premiéry filmu Milion: Ayverdi ukázala silikony, Stárková spodní prádlo. Kdo zazářil?

Ženy.cz Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Odmítnutí alkoholu = společenská poprava. Proč pro „nepití“ musíte mít důvod?

Blesk.cz Finálový večer StarDance: Co nemohli diváci vidět!  A slyšet…

Finálový večer StarDance: Co nemohli diváci vidět! A slyšet…

SportRevue.cz FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

FOTO: 17 sportovkyň, které se toho nebály a pózovaly nahé pro Playboy

Maminka.cz České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

České maminky se podělily o 60 intimních záběrů, které dokazují, že i v české porodnici lze porodit krásně a s respektem

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Sexy pád do neznáma! Co v erotice čeká vaše znamení?

Nový díl Eroskopu: Sexy pád do neznáma! Co v erotice čeká vaše znamení?

  • Recepty.cz
  • Jelitová polévka (Prdelačka)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact