• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Jelitová polévka (Prdelačka)
Napište svůj komentář k receptu

Jelitová polévka (Prdelačka)

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jelitová polévka (Prdelačka)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • česnek
    • masox
    • sůl
    • pepř mletý
    • jelito podle množství polévky
    • majoránka dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Dáme vařit takové množství vody podle množství jelit a požadovaného množství polévky. Polévka nemá býti moc řídká. Nastrouháme jelita (lépe se strouhají ztuhlá) přímo do vody(nemusí se vařit) a přidáme bujón - masový. Přidáme rozetřený česnek (česnekovou pastu, je slaná!!) a 1/2 majoránky.
2
Chvíli povaříme a přidáme na hrubém struhadle nastrouhaný brambor. Vaříme, dokud není bramborová drť uvařená a dáme zbytek majoránky. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rohlíky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Prdelačka z jelítka - jíšková

Prdelačka z jelítka - jíšková

Zelná polévka s drožďovými nočky

Zelná polévka s drožďovými nočky

Uzená polévka s kroupami

Uzená polévka s kroupami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • František Mader | 16. 12. 2007 20:55

    Normální jelita moc nemusím, tak si z jelit dělám polévku, tak jak uvádí většina komentářů. Pokud ji ale mám jako hlavní pokrm, tak si ji ještě vylepším sušenými nebo mraženými houbami a kouskem uzeného nakrájeného na kostičky. K tomu topinku a večeře je tip top.

  • Majka Rončáková | 30. 10. 2006 14:03

    Taky ji vařím, ale přidávám do ní trošku brambor nakrájených na kostičky, drobné kroupky a dochutím česnekem a vegetou.Taky jsem tenhle víkend dělala doma jitrnicový prejt a byl skvělý.

  • Tereza Jarčušková | 16. 10. 2006 07:25

    Pani Di, ja som si tak narobila tou našou debatou chute, že cestou z práce som tie jaternice kúpila a večera bola super : )))

  • Di | 13. 10. 2006 16:45

    V Čechách se krev do jitrnic nedává, pouze do jelit. V jitrnicích je nasekané maso, vnitřnosti (játra). Jitrnicový prejt se hodně koření česnekem, pepřem, majoránkou ad.

  • Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 12:45

    To sa u nás nazýva krvavničky ( od krvi ), ale plnia sa tiež do črievok. Teda v obchode ich dostanete v črievku, na domácej zabíjačke sa nie všade plní do črievok. Väčšinou sa z šerstvej krvi hneď varí rajcupa. Zbožňujem tie zrazené kúsky krvi v polievke.

  • Di | 13. 10. 2006 08:39

    Já mám moc ráda žemlová jelítka, ale ta se asi dělají jen na domácí zabíjačce. Je to zvláštní, že říkáte jelítkům jaternice, já si vždycky myslela, že je to od slova játra. A jak nazýváte to, čemu říkáme my v Čechách jitrnice (jaternice)?

  • Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 07:16

    Ďakujem Di za vysvetlenie. Už mi je to jasné. Inak u nás sa tej prdelačke hovorí rajcupa. A tiež sa do nej nedávajú zemiaky, varí sa tak, ako hovoríte. Zbožňujem ju, len už som ju roky nejedla. Žiadna zabíjačka v dohľade. Súšala som to už variť z konzervovanej krvi, ale nie je to ono. Čerstvá krv ne čerstvá. Toto, čo popisujete ako jelítka, sú u nás jaternice, sú krúpové alebo ryžové, my kupujeme tie krúpové, sú oveľa lepšie.

  • Šárka Tkáčová | 12. 10. 2006 07:17

    Také vařím,vždy z vepřových kostí,když kostím krkovičku nebo když dostanu koupit pěknou vepřovou křížovou kost,vařím v papiňáku den dopředu,pak posbírám tuk,dám do toho jelítka nebo jelítkový prejt,povařené kroupy-milujeme velké 10,majoránku,česnek,pepř.Jen brambory nedávám.

  • Jana Kutačová | 11. 10. 2006 21:06

    Také vařím,dávám jelítka,masox,hodně česneku a majoránky.Pozor,taky pepř,pokud jsou jelítka planá.Někdy taky přidávám brambor nebo ještě i krupky.Je to naše oblíbená polívča a kupodivu to jí i můj 9-letý syn:o)

  • barča | 11. 10. 2006 19:59

    Tato polévka je naše oblíbená. Vařím z tmavého (krvavého) prejtu.Ingredience: masox, česnek, majoránka, řezané kroupy - vše povařím dohromady cca 10 minut, nakonec zahustím moukou.

  • Di | 11. 10. 2006 18:52

    Terezko, rozhodně to jedno není. Jitrnice je ochucené nasekané maso s játry (prejt). Jelítka jsou z krve a masa, dávají se do tlustého střeva a mohou být buď žemlová nebo kroupová. Pravá zabíjačková polévka (prdelačka) zůstane po uvaření jitrnic a jelítek. Předpokládá se, že pár jich praskne a jejich obsah se dostane do vývaru.

  • Martina Veselá | 11. 10. 2006 17:21

    U nás se dělá prdelačka z krve, přidávají se do ní vařené kroupy, žádné brambory. Tohle je "falešná" prdelačka.

  • Tereza Jarčušková | 11. 10. 2006 15:20

    Prosím o vysvetlenie, aký je rozdiel medzi jelitom a jitrnicí ? Alebo je to jedno ?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Česnek Jelito Majoránka Masox Pepř mletý Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Květákové placičky se sýrem

Květákové placičky se sýrem

Jednoduchý jablkový koláč

Jednoduchý jablkový koláč

Mramorová bábovka II.

Mramorová bábovka II.

Myslivecká směs

Myslivecká směs

Jahodové řezy s pudinkem a želé

Jahodové řezy s pudinkem a želé

Piña colada - koláč

Piña colada - koláč

Rychlý smetanovo-čokoládový dezert

Rychlý smetanovo-čokoládový dezert

Gnocchi se slaninou, špenátem a sýrovou omáčkou

Gnocchi se slaninou, špenátem a…

Bulgurové rizoto s hlívou

Bulgurové rizoto s hlívou

Doporučujeme

30 minut
Citronové těstoviny s hráškem a lososem

Citronové těstoviny s hráškem a…

30 minut
Třešňová marmeláda

Třešňová marmeláda

80 minut
Čevapčiči

Čevapčiči

20 minut
Jahodové tiramisu podle časopisu F.O.O.D.

Jahodové tiramisu podle časopisu F.O…

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

150 minut
Koprová omáčka s hovězím masem

Koprová omáčka s hovězím masem

30 minut
Jahodové knedlíky raz dva

Jahodové knedlíky raz dva

40 minut
Třešňový koláč s tvarohem

Třešňový koláč s tvarohem

40 minut
Havajské kuře huli huli

Havajské kuře huli huli

Poslední sledované recepty

47
Smetanové fleky se zelím
Smetanové fleky se zelím
45
Guláš (nejen) se žampiony
Guláš (nejen) se žampiony
38
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
36
Zapečené chlebíčky - rychlá večeře
Zapečené chlebíčky -…
35
Zapečené vajíčkové chlebíčky / tousty
Zapečené vajíčkové…

Zajímavé články

Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude chutnat naprosto dokonale
Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude…
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku na 5 způsobů!
Ovocné knedlíky: Uvařte si s námi sladkou klasiku…
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte tatínkovi pivní dort!
Nejlepší jedlý dárek ke Dni otců? Upečte…
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
4 tipy, jak rychle vypeckovat třešně
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí nutriční terapeutka Lada Nosková
Máte neustálé chutě na sladké? Co s nimi, poradí…
AHA.cz Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Adamcová poslala režiséra k moři: Šokující zprávy z Egypta!

Mimibazar Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Jak probíhá návštěva lékaře homeopata? Zjistili jsme to za vás!

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Labubu na kabelkách dobývá svět: Módní hit, nebo přešlap? Stylistky mají jasno!

Ženy.cz Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Jablko, Oliva nebo také Šalvěj: Které celebrity pojmenovaly své děti podle jídla?

Blesk.cz Překvapení po show s Farnou: Dua Lipa je zasnoubená!

Překvapení po show s Farnou: Dua Lipa je zasnoubená!

SportRevue.cz FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

FOTO: Jaromír Jágr a jeho 6 bejvalek. Která z nich byla nejhezčí?

Maminka.cz Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Holčička váží v pěti letech 44 kilogramů. Udržet ji, aby se neujedla k smrti, je úkol na celý den, říká její maminka

Blesk Horoskopy Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

Plavky podle horoskopu: Vodnáři sázejí na pohodlí, Býci na extravaganci, Střelci potřebují jednu barvu

  • Recepty.cz
  • Jelitová polévka (Prdelačka)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact