• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Jelitová polévka (Prdelačka)
Napište svůj komentář k receptu

Jelitová polévka (Prdelačka)

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jelitová polévka (Prdelačka)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • česnek
    • masox
    • sůl
    • pepř mletý
    • jelito podle množství polévky
    • majoránka dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Dáme vařit takové množství vody podle množství jelit a požadovaného množství polévky. Polévka nemá býti moc řídká. Nastrouháme jelita (lépe se strouhají ztuhlá) přímo do vody(nemusí se vařit) a přidáme bujón - masový. Přidáme rozetřený česnek (česnekovou pastu, je slaná!!) a 1/2 majoránky.
2
Chvíli povaříme a přidáme na hrubém struhadle nastrouhaný brambor. Vaříme, dokud není bramborová drť uvařená a dáme zbytek majoránky. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rohlíky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Prdelačka z jelítka - jíšková

Prdelačka z jelítka - jíšková

Toskánská chlebová polévka ribollita

Toskánská chlebová polévka ribollita

Polévka dashi

Polévka dashi

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • František Mader | 16. 12. 2007 20:55

    Normální jelita moc nemusím, tak si z jelit dělám polévku, tak jak uvádí většina komentářů. Pokud ji ale mám jako hlavní pokrm, tak si ji ještě vylepším sušenými nebo mraženými houbami a kouskem uzeného nakrájeného na kostičky. K tomu topinku a večeře je tip top.

  • Majka Rončáková | 30. 10. 2006 14:03

    Taky ji vařím, ale přidávám do ní trošku brambor nakrájených na kostičky, drobné kroupky a dochutím česnekem a vegetou.Taky jsem tenhle víkend dělala doma jitrnicový prejt a byl skvělý.

  • Tereza Jarčušková | 16. 10. 2006 07:25

    Pani Di, ja som si tak narobila tou našou debatou chute, že cestou z práce som tie jaternice kúpila a večera bola super : )))

  • Di | 13. 10. 2006 16:45

    V Čechách se krev do jitrnic nedává, pouze do jelit. V jitrnicích je nasekané maso, vnitřnosti (játra). Jitrnicový prejt se hodně koření česnekem, pepřem, majoránkou ad.

  • Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 12:45

    To sa u nás nazýva krvavničky ( od krvi ), ale plnia sa tiež do črievok. Teda v obchode ich dostanete v črievku, na domácej zabíjačke sa nie všade plní do črievok. Väčšinou sa z šerstvej krvi hneď varí rajcupa. Zbožňujem tie zrazené kúsky krvi v polievke.

  • Di | 13. 10. 2006 08:39

    Já mám moc ráda žemlová jelítka, ale ta se asi dělají jen na domácí zabíjačce. Je to zvláštní, že říkáte jelítkům jaternice, já si vždycky myslela, že je to od slova játra. A jak nazýváte to, čemu říkáme my v Čechách jitrnice (jaternice)?

  • Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 07:16

    Ďakujem Di za vysvetlenie. Už mi je to jasné. Inak u nás sa tej prdelačke hovorí rajcupa. A tiež sa do nej nedávajú zemiaky, varí sa tak, ako hovoríte. Zbožňujem ju, len už som ju roky nejedla. Žiadna zabíjačka v dohľade. Súšala som to už variť z konzervovanej krvi, ale nie je to ono. Čerstvá krv ne čerstvá. Toto, čo popisujete ako jelítka, sú u nás jaternice, sú krúpové alebo ryžové, my kupujeme tie krúpové, sú oveľa lepšie.

  • Šárka Tkáčová | 12. 10. 2006 07:17

    Také vařím,vždy z vepřových kostí,když kostím krkovičku nebo když dostanu koupit pěknou vepřovou křížovou kost,vařím v papiňáku den dopředu,pak posbírám tuk,dám do toho jelítka nebo jelítkový prejt,povařené kroupy-milujeme velké 10,majoránku,česnek,pepř.Jen brambory nedávám.

  • Jana Kutačová | 11. 10. 2006 21:06

    Také vařím,dávám jelítka,masox,hodně česneku a majoránky.Pozor,taky pepř,pokud jsou jelítka planá.Někdy taky přidávám brambor nebo ještě i krupky.Je to naše oblíbená polívča a kupodivu to jí i můj 9-letý syn:o)

  • barča | 11. 10. 2006 19:59

    Tato polévka je naše oblíbená. Vařím z tmavého (krvavého) prejtu.Ingredience: masox, česnek, majoránka, řezané kroupy - vše povařím dohromady cca 10 minut, nakonec zahustím moukou.

  • Di | 11. 10. 2006 18:52

    Terezko, rozhodně to jedno není. Jitrnice je ochucené nasekané maso s játry (prejt). Jelítka jsou z krve a masa, dávají se do tlustého střeva a mohou být buď žemlová nebo kroupová. Pravá zabíjačková polévka (prdelačka) zůstane po uvaření jitrnic a jelítek. Předpokládá se, že pár jich praskne a jejich obsah se dostane do vývaru.

  • Martina Veselá | 11. 10. 2006 17:21

    U nás se dělá prdelačka z krve, přidávají se do ní vařené kroupy, žádné brambory. Tohle je "falešná" prdelačka.

  • Tereza Jarčušková | 11. 10. 2006 15:20

    Prosím o vysvetlenie, aký je rozdiel medzi jelitom a jitrnicí ? Alebo je to jedno ?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Česnek Jelito Majoránka Masox Pepř mletý Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Šafránová omáčka

Šafránová omáčka

Barevné jablečné řezy

Barevné jablečné řezy

Koblížky jedna báseň

Koblížky jedna báseň

Treska paní Gunilly

Treska paní Gunilly

Salát z červené řepy s hruškou

Salát z červené řepy s hruškou

Cibulová pizza z listového těsta

Cibulová pizza z listového těsta

Houbová smetanová omáčka

Houbová smetanová omáčka

Mexický předkrm Guacamole

Mexický předkrm Guacamole

Lososové sashimi

Lososové sashimi

Doporučujeme

40 minut
Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

Nasi Goreng - indonéská smažená rýže

30 minut
Rebarborový džem s vanilkou

Rebarborový džem s vanilkou

20 minut
Chřest s křupavou posýpkou a ztraceným vejcem

Chřest s křupavou posýpkou a…

35 minut
Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

Nudle s hovězím masem a hoisin omáčkou

60 minut
Křehký dort s revení

Křehký dort s revení

20 minut
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

80 minut
Koprová omáčka se ztraceným vejcem

Koprová omáčka se ztraceným vejcem

10 minut
Domácí vanilkový a kakaový pribináček

Domácí vanilkový a kakaový pribináček

70 minut
Koláč z rebarbory

Koláč z rebarbory

Poslední sledované recepty

85
Jablíčka v pivním županu
Jablíčka v pivním županu
71
Pomazánka z tvarůžků
Pomazánka z tvarůžků
35
Alláhova směs
Alláhova směs
33
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
29
Biftek z kapra
Biftek z kapra

Zajímavé články

5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na břiše
5 potravin, které vám pomohou zbavit se tuku na…
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte jednoduché vegetariánské recepty, které překvapí svou chutí
Zapomenutá kuchařka z Vilniusu: Vyzkoušejte…
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou skvělé k obědu i večeři
Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou…
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární pečené špagety z jednoho hrnce
Nestíháte v týdnu vařit? Vyzkoušejte populární…
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji správně připravit?
Rýže v troubě se nelepí a nerozvaří: Jak ji…
AHA.cz Detaily dnešního rozloučení s Bartoškou: Herci ruší představení!

Detaily dnešního rozloučení s Bartoškou: Herci ruší představení!

Mimibazar Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Jak vybrat ten nejvhodnější běžecký pás na doma a proč je výhodné si ho pořídit

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Slavné krásky v černé: Tohle jsou triky stylistky, jak v ní nevypadat nudně!

Ženy.cz Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Jak rychle usnout do 10, 60 a 120 vteřin. 3 vědecky ověřené metody

Blesk.cz 3+1 rodiny Donutilových! Komik se předvedl v roli dědečka

3+1 rodiny Donutilových! Komik se předvedl v roli dědečka

SportRevue.cz VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

VIDEO: To musíte vidět! 17 neuvěřitelných sportovních propadáků, kiksů a trapasů

Maminka.cz Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

5 znamení zvěrokruhu, která se pořád vracejí ke svým ex: Kdo věří na druhé šance?

  • Recepty.cz
  • Jelitová polévka (Prdelačka)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact