• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Jelitová polévka (Prdelačka)
Napište svůj komentář k receptu

Jelitová polévka (Prdelačka)

autor: Recepty
0.0
moje hodnoceni
4.0
hodnotilo: 5
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: střední
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Jelitová polévka (Prdelačka)
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • brambory
    • česnek
    • masox
    • sůl
    • pepř mletý
    • jelito podle množství polévky
    • majoránka dle chuti

Postup přípravy receptu

1
Dáme vařit takové množství vody podle množství jelit a požadovaného množství polévky. Polévka nemá býti moc řídká. Nastrouháme jelita (lépe se strouhají ztuhlá) přímo do vody(nemusí se vařit) a přidáme bujón - masový. Přidáme rozetřený česnek (česnekovou pastu, je slaná!!) a 1/2 majoránky.
2
Chvíli povaříme a přidáme na hrubém struhadle nastrouhaný brambor. Vaříme, dokud není bramborová drť uvařená a dáme zbytek majoránky. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rohlíky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Prdelačka z jelítka - jíšková

Prdelačka z jelítka - jíšková

Sýrová polévka s vejci

Sýrová polévka s vejci

Polévka s uzenými žebry a kroupami

Polévka s uzenými žebry a kroupami

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • František Mader | 16. 12. 2007 20:55

    Normální jelita moc nemusím, tak si z jelit dělám polévku, tak jak uvádí většina komentářů. Pokud ji ale mám jako hlavní pokrm, tak si ji ještě vylepším sušenými nebo mraženými houbami a kouskem uzeného nakrájeného na kostičky. K tomu topinku a večeře je tip top.

  • Majka Rončáková | 30. 10. 2006 14:03

    Taky ji vařím, ale přidávám do ní trošku brambor nakrájených na kostičky, drobné kroupky a dochutím česnekem a vegetou.Taky jsem tenhle víkend dělala doma jitrnicový prejt a byl skvělý.

  • Tereza Jarčušková | 16. 10. 2006 07:25

    Pani Di, ja som si tak narobila tou našou debatou chute, že cestou z práce som tie jaternice kúpila a večera bola super : )))

  • Di | 13. 10. 2006 16:45

    V Čechách se krev do jitrnic nedává, pouze do jelit. V jitrnicích je nasekané maso, vnitřnosti (játra). Jitrnicový prejt se hodně koření česnekem, pepřem, majoránkou ad.

  • Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 12:45

    To sa u nás nazýva krvavničky ( od krvi ), ale plnia sa tiež do črievok. Teda v obchode ich dostanete v črievku, na domácej zabíjačke sa nie všade plní do črievok. Väčšinou sa z šerstvej krvi hneď varí rajcupa. Zbožňujem tie zrazené kúsky krvi v polievke.

  • Di | 13. 10. 2006 08:39

    Já mám moc ráda žemlová jelítka, ale ta se asi dělají jen na domácí zabíjačce. Je to zvláštní, že říkáte jelítkům jaternice, já si vždycky myslela, že je to od slova játra. A jak nazýváte to, čemu říkáme my v Čechách jitrnice (jaternice)?

  • Tereza Jarčušková | 13. 10. 2006 07:16

    Ďakujem Di za vysvetlenie. Už mi je to jasné. Inak u nás sa tej prdelačke hovorí rajcupa. A tiež sa do nej nedávajú zemiaky, varí sa tak, ako hovoríte. Zbožňujem ju, len už som ju roky nejedla. Žiadna zabíjačka v dohľade. Súšala som to už variť z konzervovanej krvi, ale nie je to ono. Čerstvá krv ne čerstvá. Toto, čo popisujete ako jelítka, sú u nás jaternice, sú krúpové alebo ryžové, my kupujeme tie krúpové, sú oveľa lepšie.

  • Šárka Tkáčová | 12. 10. 2006 07:17

    Také vařím,vždy z vepřových kostí,když kostím krkovičku nebo když dostanu koupit pěknou vepřovou křížovou kost,vařím v papiňáku den dopředu,pak posbírám tuk,dám do toho jelítka nebo jelítkový prejt,povařené kroupy-milujeme velké 10,majoránku,česnek,pepř.Jen brambory nedávám.

  • Jana Kutačová | 11. 10. 2006 21:06

    Také vařím,dávám jelítka,masox,hodně česneku a majoránky.Pozor,taky pepř,pokud jsou jelítka planá.Někdy taky přidávám brambor nebo ještě i krupky.Je to naše oblíbená polívča a kupodivu to jí i můj 9-letý syn:o)

  • barča | 11. 10. 2006 19:59

    Tato polévka je naše oblíbená. Vařím z tmavého (krvavého) prejtu.Ingredience: masox, česnek, majoránka, řezané kroupy - vše povařím dohromady cca 10 minut, nakonec zahustím moukou.

  • Di | 11. 10. 2006 18:52

    Terezko, rozhodně to jedno není. Jitrnice je ochucené nasekané maso s játry (prejt). Jelítka jsou z krve a masa, dávají se do tlustého střeva a mohou být buď žemlová nebo kroupová. Pravá zabíjačková polévka (prdelačka) zůstane po uvaření jitrnic a jelítek. Předpokládá se, že pár jich praskne a jejich obsah se dostane do vývaru.

  • Martina Veselá | 11. 10. 2006 17:21

    U nás se dělá prdelačka z krve, přidávají se do ní vařené kroupy, žádné brambory. Tohle je "falešná" prdelačka.

  • Tereza Jarčušková | 11. 10. 2006 15:20

    Prosím o vysvetlenie, aký je rozdiel medzi jelitom a jitrnicí ? Alebo je to jedno ?

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Polévky
Polévky Oběd Večeře Vaření Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Brambory Česnek Jelito Majoránka Masox Pepř mletý Sůl
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Litý koláč s tvarohem

Litý koláč s tvarohem

Pařížské rohlíčky II.

Pařížské rohlíčky II.

Pohanková pomazánka

Pohanková pomazánka

Fofrperník

Fofrperník

Cizrna na italský způsob III.

Cizrna na italský způsob III.

Nové brambory s česnekem

Nové brambory s česnekem

Jablečný piškot (korpus)

Jablečný piškot (korpus)

Kořeněný patizon v těstíčku

Kořeněný patizon v těstíčku

Kapustová polévka se slaninou

Kapustová polévka se slaninou

Doporučujeme

45 minut
Cuketové karbanátky (sekaná)

Cuketové karbanátky (sekaná)

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

30 minut
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.

100 minut
Kynuté borůvkové knedlíky

Kynuté borůvkové knedlíky

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

45 minut
Hrnkový cuketový perník

Hrnkový cuketový perník

40 minut
Pečený květák s uzenou paprikou

Pečený květák s uzenou paprikou

20 minut
Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

Kelímkový jogurtový koláč s ovocem

30 minut
Nepečený ovocný dort

Nepečený ovocný dort

Poslední sledované recepty

36
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
27
Chlebíčky s vejcem
Chlebíčky s vejcem
23
Báječná cuketová polévka
Báječná cuketová polévka
20
Cuketové karbanátky (sekaná)
Cuketové karbanátky …
19
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Kytičky vs. zvířátka: Dělená strava slibuje snadné hubnutí i lepší trávení. Může to fungovat?
Kytičky vs. zvířátka: Dělená strava slibuje…
Zavařování okurek v myčce na nádobí: Znáte tento snadný trik?
Zavařování okurek v myčce na nádobí: Znáte tento…
Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů od našich babiček
Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů…
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů, proč je jíst ve velkém, plus tipy, co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů,…
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu je ten s překvapením uvnitř
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu…
AHA.cz Karel Šíp přiznal smutek: Odchod nese těžce

Karel Šíp přiznal smutek: Odchod nese těžce

Mimibazar Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Dáma.cz Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Vzpomínáte? Takto vypadaly oblíbené potraviny za komunismu. Mnohé milujeme dodnes

Blesk pro ženy Těmito přírodními kabelkami jsme posedlé každý rok! Jaké jsou letos?

Těmito přírodními kabelkami jsme posedlé každý rok! Jaké jsou letos?

Ženy.cz Cítíte se provinile kvůli prokrastinaci? Tipy, jak přestat odkládat úkoly

Cítíte se provinile kvůli prokrastinaci? Tipy, jak přestat odkládat úkoly

Blesk.cz Zdeněk Godla slaví: Stal se pětinásobným dědečkem!

Zdeněk Godla slaví: Stal se pětinásobným dědečkem!

SportRevue.cz FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

FOTO: Amálie Švábíková a 35 dalších nejhezčích (ex)atletek posledních sezon

Maminka.cz Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Pobuřující a zvrhlé? Nikoli, takhle se vychovávalo za dob našich prababiček. Neuvěřitelné fotografie jsou důkazem!

Blesk Horoskopy Kočičí horoskop: Jaké znamení je váš čtyřnohý miláček a co to on něm vypovídá?

Kočičí horoskop: Jaké znamení je váš čtyřnohý miláček a co to on něm vypovídá?

  • Recepty.cz
  • Jelitová polévka (Prdelačka)
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact