Brokolici uvaříme tak, aby byla "al dente", to znamená hezky česky ještě křupavá. Nejlépe to jde v páře. Horké růžičky nandáme na talíře, ihned pokryjeme plátkem sýra, posypeme strouhankou a polijeme horkým rozpuštěným máslem. Talíř můžeme přikrýt větší mísou nebo dát do teplé trouby, aby se sýr lépe roztavil.
2
Pojídat můžeme zcela bez (tedy bez přílohy). Je to zajímavá obměna květákové klasiky.
rychlé, výborné! dělala jsem bez strouhanky, jen máslo a goudu, lahůdka!
Sylva Karešová
|3. 6. 2008 20:54
Tak jsem zkusila tu zapečenou, jak jsi zde psala.. prostě brambory, brokolice, sýr a máslo. Osolila jsem, opepřila a dala ještě slunečnicová semínka - výsledek: super! :-)
Sylva Karešová
|27. 5. 2008 19:46
Di, :-D popravdě pivo nepiju :-D Ale v těstíčku by mi nevadilo, vlastně něco takového jsme už měli, ovšem ne brokolici. Houby nejím všechny :-D Maso - no, aspoň kuře a ryby jím :-) Někdy tu brokolici vyzkouším, ale zas abych nejedla jen ji :-D
Di
|27. 5. 2008 15:47
Tak to je s Tebou, Sylvo, těžké: maso ne, houby ne (nebo jenom žampióny ne?) Ony ty zasyrova pečené žampiony jsou v tonhle jídle moc fajn, ale určitě to půjde i bez nich. Zkus brokolici v pivním těstíčku, někde jsem tu přidala recept, dobrý je i květák. Doufám jen, že proti pivu nic nemáš! (?)
Sylva Karešová
|27. 5. 2008 13:12
Přírodní věci - a jak jsou zdravé :-)No, to je pravda, že obalování růžiček zrovna nejoblíbenější mou činností není :-D Je to docela nepohodlné... Dokonce se i obalená brokolice dostane v obchodě, ale to zas není to pravé ořechové.Zapečená - jak píšeš, Di, je určitě fajn. Tady by mi sýr vůbec nevadil, dala bych ale zase asi Eidam. Akorát teda já zase nejím žampiony :-D
Di
|27. 5. 2008 08:02
Dozvěděla jsem se (u lékaře), že brokolice (stejně jako zelí, špenát, tofu a sója) jsou prý přirozeným zdrojem ženských hormonů. Brokolici také ráda smažím, ale protože růžičky nerada obaluji, dělám ji v pivním těstíčku (recept tu je). Velmi jednoduché je také naskládat lehce ovařenou brokolici a kousky brambor do mísy z jenského skla, proložit kousky syrových žampiónů, navrch dát vločky másla a hodně zasypat sýrem (já dávám blaťácké zlato - ale to je zase ten sýr!) - strčit do trouby, až se sýr rozteče a proteče vrstvou. Pak dosolit a opopřit na talíři. Jednoduché, rychlé a určitě ne nezdravé.
Sylva Karešová
|26. 5. 2008 15:43
Mně třeba chutná i brokolice stejně jako květák smažená v trojobalu :-)
Tereza J.
|26. 5. 2008 14:41
Sylvinka, ja čaj nepijem nijaký, mne žiadny čaj nechutí :((( Brokolicu môžeš použiť vo všekkých receptoch , kde je použitý karfiol. Jednoducho namiesto karfiolu použiješ brokolicu, alebo skombinuješ obe zeleniny.
Sylva Karešová
|25. 5. 2008 15:59
Terko :-), ale zase všeho s mírou, přehánění také není pro zdraví dobré... špenát je taky fajn, nyní se dokonce mluví o tom, že má opravdu účinky na svalstvo - tedy jako u Pepka námořníka :-DMimochodem zelený čaj - prý opravdu velmi zdravý, ale mně tak strašně nechutná!!!, že jej pít opravdu nemohu :-( Přemýšlím, jak si upravím brokolici příště, to zas bude Patrick šílet, jak to tu smrdí :-D Možná se smetanou, možná zapečenou.. to je taky dobré, ne? :-)
Tereza J.
|25. 5. 2008 07:05
Brokolica alebo napríklad špenát,ale aj ostatná listová zelenina, ktoré obsahujú veľké množstvo kyseliny listovej, majú pozitívny účinok pri prevencii rakoviny pankreasu. Vitamínové doplnky s obsahom kyseliny listovej ale podľa vedcov rovnaký vplyv na ľudský organizmus nemajú. Iné druhy zeleniny obsahujú antioxydanty, ktoré sú účinné proti radikálom. Všeobecne na rôzne typy rakoviny sú účinné rôzne druhy zeleniny, takže jesť by sa mala všetka zelenina a ovocie v čo najväčšom množstve. Veľmi dibré účinky v prevencii rakoviny rôznych typov má zelený čaj.
Radka Křížová
|24. 5. 2008 16:37
brokolice je prý syrová jediná potravina,u které je dokázáno,že působí proti rakovině tlustého střeva,dvanáctníku a kdovíčeho ještě.Vařená asi už ty účinky mít nebude,ale i tak je neuvěřitelně zdravá-plná vitamínů(ne všechny se vařením zničí),minerálů,flavonoidů...a hlavně je strašně dobrá na všechny způsoby:-)
Sylva Karešová
|24. 5. 2008 16:12
Di, no to máš pravdu, že sýr zrovna nejzdravější není, zejména víceprocentní :-D Kdo hlídá cholesterol a podobně, pro něj by to zdravé v této celkové úpravě nebylo. Ale jinak se brokolici nedá odepřít, že je zdravá. Slyšela jsem, že je výborná i v prevenci proti rakovině - asi střev, nevím už přesně. Až bude přidána fotka, tak na ní je velká brokolice, neboť pro efekt jsem ji ponechala celou, k ní jsem měla pečené brambory se smíchanou zakysanou smetanou s česnekem a kořením. :-) Mimochodem babičce a dědovi to přišlo velmi k chuti, měla jsem pro ně na ochutnání odděleny dvě větší růžičky..
Di
|23. 5. 2008 22:14
Fotografie bude fajn, já totiž nefotím. Myslím, že zdravější to asi bude bez té strouhanky a sýra. Já to ale mám tak ráda, i když dosud jsem tímto způsobem dělala jenom květák.
Sylva Karešová
|22. 5. 2008 23:36
Di, tak jsem dnes vyzkoušela, jelikož mne zajímalo, jakou roli a chuť tam bude hrát zejména strouhanka ... Vyfotila jsem a fotografii přidám... Ale jinak mám přeci jen raději jednoduše :-) brokolici jen posolenou a s máslem. Ta strouhanka mi tam nějak vadí a u sýru jsem myslela, že bude v pohodě, ale i ten mi tam nějak neseděl :-o Ale každý má jiné chutě. Každopádně je to aspoň zdravé :-)
Zdenka Korábová
|22. 4. 2008 20:05
ÁA - zase je tu víc "IŽENÝREK" než nových jednoduchých receptů chtivých kuchařek. Milé dámy, zase si dokazujete "čí kůň skáče nejvýš". ??????
Kuchařka on-line
|22. 4. 2008 19:44
Recept byl opraven, co se takhle zase vrátit k vaření?
Sylva Karešová
|22. 4. 2008 19:20
A ty "strouhanky" v receptu? Jako je jich více druhů??? Stačí se podívat, Di, všude do komentářů... Skoro by se dalo říct, že není recept, kde by nebylo Vašeho rýpaní, opravování, přitom sama chyby děláte... Nikdo není dokonalý, ale Vy si na to stále hrajete, bohužel. Stačí též projít dnešní komentáře.. že. Mnoho lidí češtinu moc v oblibě nemá, moc ji neumějí atd... Ale tady nejsme od toho, abychom na to každého upozorňovali (Vy, já a kdokoliv další). Stejně tak na opakování se receptů.. někdo může něco pozměnit, mít trošku jiný postup, název... a prostě neví, že podobné tu už něco je... A když se Vám tu vše tak nelíbí, tak si najděte jiný server o vaření... Nic jednoduššího není.Ještě k receptu: Vy tedy máte ráda jednoduchost... ale jiní by chtěli podrobnější popis.. Tak také na ty druhé myslete, hm?
Di
|22. 4. 2008 07:31
Není to ani nedomyšlené, ani nedopsané (kromě chybějící závorky). Já to mám ráda prostě takhle jednoduše. V žádném vaření se meze fantazii nekladou, kdo chce, ať si sýr nastrouhá, strouhanku osmaží a přidá třeba hranolky. Co se týče poznámky paní Karešové, nechť si přečte, co je dáno. Nikdy jsem na těchto stránkách nekritizovala ani za gramatické chyby, natož za "napsaný" styl (?). Rozhodně však budu oponovat názoru, že gramatika je něco, co nás obtěžuje, hlavně když jsme hezky napapaní a v klidu, a že text s chybami je vlastně napsaný "hezky česky". Až si budete potřebovat příště zase ulevit tím, že se do někoho navezete, raději prosím 2x měřte a 1x řežte: na to se v tomto smyslu píše zvláštť (nejde o NATO), jednodušší se dvěma šš. Zlost není dobrý rádce. A už opravdu dost o gramatice!
Mirka Petrovová
|19. 4. 2008 16:20
To nebylo, Sylvo, na Vás. Sýr jsem dala plátkový a aby se roztekl, dala jsem to do mikrovlky.
Sylva Karešová
|19. 4. 2008 16:05
Mirko, že... já jsem si právě říkala, že v receptu je to prostě nějak buď nedomyšlené nebo prostě nedopsané - s tou strouhankou. Taky jsem si říkala, že by asi měla být osmahlá.. Jinak - normálně bych zbytečně do chyb nerýpala, i když jsem na to také háklivá a chybu hned vidím, jenže Di- má tohle ve zvyku všude, i když je to nemístné, zbytečné, takže by asi raději měla nejprve začít u sebe, tak to bylo myšleno. Jinak je pochopitelné, že se chyba někdy vloudí, že je člověk méně pozorný atd atd..Já tohle jídlo tedy někdy zkusím, ale jelikož jsem brokolici měla včera, tak zase někdy později.. Jinak by mě přítel asi přerazil :-D Možná místo plátku sýra bych mohla sýr nastrouhat, ne?
Mirka P.
|19. 4. 2008 14:29
Včera jsem tento recept dělala k obědu, pouze jsem tu strouhanku na tom másle trochu osmažila. Úplně nám to stačilo ke štěstí. K těm gramatickým chybám. Už toho prosím nechte. Chyba v receptu je ostuda autora, ale chyby v diskusích jsou povolené, to je takové nepsané pravidlo a opravuje je jen blbec.
Sylva Karešová
|19. 4. 2008 00:27
No, Di, nato, jak všude musíte připsat svůj komentář k napsanému stylu, k názvu či špatné gramatice, tak když si pročtu tento recept, musím si říct, že byste měla být jednak pozornější a pak tedy raději nekritizovat druhé.. Ale k receptu: Brokolici mám ráda, dnes jsem měla ten salát, kam jste také už přispívala... Ale tady nějak tedy nerozumím té strouhance.. :-o Dobré je to i jednodušeji, jen uvařené, posolené a polité tím máslem a k tomu třeba brambory či hranolky. Jednoduché, ale přitom chutné i zdravé.