skořicový cukr
nebo mletá skořice + krupicový cukr
100
g
cukr krupice
dle chuti, cca
Postup přípravy receptu
1
Mléko dáme vařit se solí, vanilkovým a krupicovým cukrem. Přebranou rýži propláchneme a nasypeme do horkého mléka. Za stálého míchání vaříme do měkka, což trvá cca 15-20 minut, dle návodu na obalu. Měla by nám vzniknout sladká hustší rýžová kaše, kterou odstavíme a za stálého míchání v ní necháme rozpustit pokrájené máslo.
2
Když máme kaši vychladlou na pokojovou teplotu, zašleháme do ní žloutky a vanilkový pudink. Vanilkový pudink dáváme proto, aby byl nákyp krémovější a jemnější. Nakonec do rýžové kaše zlehka vmícháme do tuha ušlehaný sníh, po kterém bude nákyp nadýchanější.
3
Rýžovou hmotu lijeme do vymazaného pekáčku (já dávám do dvou skleněných zapékacích mís) a střídavě prokládáme vrstvami půlených švestek, které dle chuti sypeme skořicovým cukrem. Poslední vrstva má být rýžová a tu posypeme také skořicovým cukrem.
4
Rýžový nákyp zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 15 minut. Pak odklopíme, troubu ztlumíme na cca 165 °C a dopečeme dozlatova, cca 30-45 minut, dle použitého pekáčku či mísy. Po upečení necháme nákyp cca 5 minut odpočinout. Pak nandaváme a podáváme.
5
Kdo rád vůni citronu, může přidat trochu jemně nastrouhané citronové kůry do rýžové kaše. Posypat nákyp před pečením můžeme i mandlovými lupínky... Fantazii se meze nekladou.
6
Vychladlý rýžový nákyp můžeme použít i jako moučník, dezert. Dozdobit na talířku ho můžeme kopečkem kysané smetany (šlehačky) a kouskem švestky.