čerstvé ovoce
, případně kompotované, dobře okapané
3
lžíce
moučkový cukr
dle kyselosti ovoce, cca 2 -
2
lžíce
solamyl (bramborový škrob)
1
ks
vanilkový cukr
nebo skořicový
pečící papír
potřený tukem nebo máslo a kokos na plech
Postup přípravy receptu
1
Mouku, cukry a prášek do pečiva smícháte v míse. Přidáte změklý tuk, tvaroh a vejce. Vše v míse zhruba promícháte, pak vyklopíte na pomoučněný stůl a uhnětete těsto. Pokud těsto bude lepit, přendejte ho na pečící papír nebo plech, poprašte moukou nebo moučkovým cukrem a rozváleje rovnoměrně po celé ploše plechu.
2
Očištěné ovoce (cca 1,5 kg) pokrájejte na kusy, dejte do mísy, poprašte solamylem a moučkovým cukrem, dobře vše promíchejte, aby se obalilo všechno ovoce a ihned rovnoměrně rozprostřete ovoce po těstě. Posypte dle chuti a druhu ovoce buď vanilkovým nebo skořicovým cukrem a dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů do zezlátnutí těsta.
3
Koláč je výborný ještě vlažný, ale i vychladlý. Před podáváním můžeme pocukrovat nebo dozdobit kopečkem šlehačky nebo zakysané smetany.
4
Ovoce použijte dle chuti. Čerstvé: jablka, hrušky, švestky, třešně, blumy, slívy... nebo kompotované: hrušky, jablka, broskve...