meruňky
přepůlené, bez pecek, lze i kompotované, dobře okapané
400
ml
zakysaná smetana
6
lžíce
cukr krupice
- dle chuti, cca 5 -
2,50
lžíce
vanilkový pudink
olej
na plech
bílek
na potření okrajů těsta
moučkový cukr
Drobenka
1
ks
vanilkový cukr
120
g
polohrubá mouka
150
g
moučkový cukr
90
g
máslo
změklé, cca
Postup přípravy receptu
1
Mouky, cukry, kypřidlo, sůl smícháme v míse. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutek, rum, olej, mléko a vypracujeme těsto.
2
Těsto je řidší než klasické kynuté, na vytvoření kvásku nečekáme, stejně tak nenecháváme ani kynout. Těsto přendáme na vyšší plech, dobře promazaný olejem a mastnými dlaněmi ho roztáhneme po celé ploše (válet nepůjde). Okraje těsta potřeme bílkem, pak potřeme vršek těsta zakysanou smetanou smíchanou s pudinkovým práškem a cukrem (smetana nesmí být přímo z lednice, necháme jí nejdřív ohřát na pokojovou teplotu). Na smetanu poskládáme půlky meruněk (množství dle chuti) a posypeme drobenkou užmoulanou z uvedených ingrediencí.
3
Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova. Po vychladnutí pokrájíme a před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Kamča
|26. 4. 2016 10:21
A ještě jsem zapomněla napsat, že jsem dala místo smetany tvaroh, protože tu jsem doma neměla.
Kamča
|26. 4. 2016 10:20
Babička nám dala tašku meruňkových kompotů, tak jsem v neděli upekla koláč podle zdejšího receptu. Pevnost těsta se mi zdála poněkud na hraně, ale výsledek je famózní. Děkuji za všechny.
MARTINA M.
|5. 8. 2015 22:00
JE TO SUPER KOLÁČ :-*
Zdena Pokorná
|2. 4. 2015 19:26
Nic jiného než Markéta napsat nemůžu, je výborný. :-)