Vyzkoušena tady v diskuzi popisovaná verze pouze s česnekem, kmínem, solí a medem. Pečeno zakryté na 220° v el. troubě půl hodiny kůží ponořené v cm vodě s pokrájeným česnekem, kmínem, svrchu nasoleno. Pak otočeno, kůžička šla lehce nařezat, posoleno, potřeno medem a pečeno dále 45 min na 200° bez zakrytí. Výsledek neideální (maso trošičku žvejkací, ale pěkně šťavnaté), protože jsem se lekl černoty, kterou způsobil med, který až na zkaramelizované kousky není na bůčku vůbec znát. :-\ Takže pro příště udělám tyto úpravy - med úplně vynechám, víc nasolím, kůží dolů zakrytý bůček budu péct déle a odkrytý kůží nahoru víc ohulim a budu sledovat, abych křupavou chutnou kůžičku nepřepálil.
Ahoj taky to nařezávám,jako Slávek a posypu.....česnekem.. Hodně vody a tři hodiny,peču a přidám,vepřové sádlo. Studený je výborný na chleba....
Zdravím paní Lucie. Nejprve se peče bůček kůží dolů, to je jasný. Když ho po určité době obrátíte, kůže už je změklá a hezky lehko ji naříznete podle svých představ a pečete dál. Vím, je to už dva a půl roku a za tu dobu jste už na to přišla,ale vzpomněl jsem si na můj první pokus nařezat kůži na syrovém bůčku. Mějte se a Dobrou chuť..:)
Ahojte asi to bude blbá otázka ale peču bůček poprvé... a peče se s odkrtým poklopem nebo zakrytým ? děkuji =-O =-O =-O =-O =-O
asi jsi to nepoléval 8-)
Kde jsem mohl udělat chybu, když mi sůl zůstala na kůži, nesplavila se, takže byla děsně slaná a maso naopak neslané?
Také doporučuji. Vynikající vylepšení.
Čtverečky na bůčku se lahce nařežou nožem na měkký chléb ,je to ten vroubkovaný pečení zdar ;-)
Čtverečky na bůčku se lhce nakrájí nožem na měkký chléb je to ten vroubkovaný ;-) pečení zdar
Akorát se mi dělá v troubě. Jen mi je záhadou, jak se vám povedla kůže nakrájet na čtverečky? Mám ostré nože, ale půl hodiny mi trvalo udělat jen proužky (tak jsem je i nechala). Zítra budu mít svalovou horečku :-D :-S
S tím česnekem samozřejmě souhlasím a místo podlití vodou doporučuji podlít černým pivem,pak je to něco :-)
Not ak především bůček nežeru.
p.Vlasti děkuji moc za odpověď-určitě to ocení i další ,kteří čtou příspěvky.Ono se to nezdá,ale zdánlivá maličkost fakt pomůže!Tak jako že rozkrkrojíte celou hlávku česneku napříč jako,pomeranč a necháte upéct zároveň s masem do hněda a poté jen rozmačkáte a tím zahustíte šťávu.šlupičky jednoduše vyndáte a není třeba mouky apod.Ten zkaramelizovaný česnek opravdu udělá své.Případ.námitky přijímám.
Vy jste úplně v pořádku. Ona ta kůžička je vždycky super jen ten první den, když je čerstvě upečená. Jednou se mi taky stalo, že zůstala na mase do dhuhého dne - normálně je fuč hned za tepla - a byla gumová, jak říká známý žvýkání na dlouhé zimní večery. Takže doporučuji sníst hned za tepla, ať si ti pěkně užijete.
P.Vlasto teď vypadám jak anlfabet,přestože vařím už prahnu let a vy mi určítě poradíte.Když peču maso není problém,měkké atd.Ale nedávno jsem si sama pro sebe/manžel to nejí/udělala právě bůček i s vypečenými kostičkami na povrchu.Super,ale druhý den byly nepoživatelné a musela jsem je sloupnout.FAKT je,že jsem pekla od začátku jen po jedné straně a ne jak udáváte vy.díky moc.
Když peču bůček v jednom pekáči s masem, tak přidávám i cibuli, česnek, koření. Ale bůček pečený samotný máme nejraději, tak jak jsem popsala. Kůžičku po obrácení a posolení samozřejmě nepoléváme - byla by přesolená a nebyla by křupavá
Jarka, tvoja mama bola múdra žena. Pozri, já píšem to isté, lebo som tiež Moravák.
Moja maminka - Moravačka - ma učila piecť bôčik podobne ako pani Vlasta Z., ale vravela, že chuť musí dostať od cesnaku a kmínu, cibuľa je nasládla
Osobně bych se cibule nevzdával. Postup podle paní Vlasty také používám, navíc dávám pod bůček kromě cibule i plátky česneku a spodní část bůčku sypu drceným kmínem. Po otočení a vydatném posolení se bůček už nesmí přelívat výpekem, vývarem či vodou.
Mám vyzkoušené, že nejlepší kůžička na bůčku je po následujícím postupu - do pekáče neposolenou a nenakrájenou kůží dolů, ostatní posolit. Až je bůček napůl měkký otočit, kůžičku nakrájet na kostičky a teprve posolit - vydatně. Výborné je také před krájením kostiček použít med - mňam! A pak nechat už bez poklopu dopéct dokřupava a doměkka. Cibule pro tuto verzi není vůbec potřeba.