Do mísy nasypeme mouky s cukry a kypřidlem, promícháme, uprostřed uděláme dolík, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme žloutek, olej, rum a mléko. Nečekáme na kvásek, ale ihned začneme od středu vymíchávat těsto poněkud řidší než klasické kynuté. Nečekáme ani na kynutí těsta, ale dobře promíchané těsto ihned přendáme vařečkou na olejem dobře pomaštěný vyšší plech.
2
Dlaně si potřeme olejem a těsto rovnoměrně roztáhneme (rozprostřeme) po dně plechu. Kraje těsta potřeme bílkem, těsto posypeme pokrájenou rebarborou (pokojová teplota) dle chuti a posypeme buď trochou mleté skořice nebo vzhledem ke kyselosti rebarbory klidně i skořicovým cukrem.
3
Celý koláč pak posypeme drobenkou užmoulanou z uvedených ingrediencí a dáme péct, opět bez kynutí, do předehřáté trouby na 180°C dozlatova.
Těsto bylo trochu lepivější, ale roztáhnou šlo v pohodě, přesně jak je napsáno. Koláč uż je hotový a taky už jsme i chutnali. Je výborný a skořice s rebarborou je vážně výborná a hodí se k ní. Děkuji za recept a dávám velkou jedničku.
Jana Sládková
|12. 7. 2015 16:36
Vynikající. Snědl se celý jen za sobotu.
Eva
|12. 6. 2015 15:03
Je skvělý! Skořice mi tak opravdu sedí a rodině koláč chutná taky. Děkuji.