Mléko, med a vejce společně promícháme v kastrolku. Přidáme máslo, cukr, kávu a sodu, vše krátce svaříme za stálého míchání. Pozor! Díky sodě nám bude směs pěnit, ale nic extrémního se dít nebude a je to normální. Směs odstavíme, necháme minutku za stálého míchání od dna chladnout a pak postupně za stálého míchání přidáváme mouku. Až nám půjde těsto míchat ztěžka, zapojíme klidně ruce a na pomoučněném stole těsto dohněteme dohladka.
2
Těsto rozdělíme na dva stejně velké díly. Každý díl rozválíme na slaboučký plát přes celý plech přímo na pečícím papíře. Pokud se nám bude papír klouzat, potřeme stůl vlhkým hadříkem, až pak na něj položíme papír. Mírné vlhko mezi podložkou a papírem zabrání klouzání. Pláty těsta pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů velmi krátce, takže žádné odbíhání, ale hlídat! Doba pečení je cca 6 minut.
3
Po upečení oba pláty nakrájíme na dva stejně velké díly, které celé potřeme kávou pomocí mašlovačky. Odkrojky rozdrtíme v mixéru nebo v ruce rozdrobíme.
4
Krém:
5
Z mléka, kávy a pudinku uvaříme hustý pudink, který po uvaření zakryjeme fólií nebo igelitovým sáčkem, aby se nám nevytvořil škraloup. Necháme zchladnout. Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Postupně do máslového krému zašleháváme po částech i zchladlý pudink.
6
Pláty kávovníku potíráme krémem a klademe na sebe. Zbylým krémem potřeme i po obvodu. Nakonec posypeme rozdrcenými drobečky, které jsme si udělali z odkrájených plátů a dílo je hotovo.
7
Nejlepší je alespoň dva-tři dny proleželý, ale vzhledem k plátům potřeným kávou je velmi jedlý už druhý den.
8
Ač může kávovník ala medovník vypadat složitě, věřte, že ho zvládne i úplný začátečník. Tentokrát jsem ho dotvářel do dortové podoby, jelikož si to situace žádala, a opět nezklamal.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Tom
|27. 8. 2016 13:33
Výborné. Dávám o něco méně cukru a místo instantní kávy espresso a všem moc chutná.
Zuzana
|28. 2. 2016 17:32
U nás měl kávovník také velký úspěch a chutnal každému, kdo ochutnal. Bylo mi potěšením recept vyzkoušet a děkuji za něj.
Sasha
|13. 12. 2015 13:27
Moc děkuji za recept. Nikdy jsem medovník a vše tomu podobné nedělala, protože jsem myslela, že zvládnout to můžou jen profíci s mnohaletýma zkušenostma. No ale tento recept mi padl a můj první kávový medovník je na světě, a sklízí samou chválu. <:-) Do těsta jsem dala nepatrně méně cukru, do krému naopak více.
Skvělý, a opravdu jednoduchý. Zároveň nenáročné na ingredience, všechno jsem měla doma a nemusela do obchodu. Velké díky autorovi, jistě to nebylo naposledy, co jsem toto pekla. Recept ukládám. Děkuji!!
Hanka
|1. 9. 2015 19:51
Fajn recept ;-)
Jana Sládková
|12. 7. 2015 16:31
Posílám velikánskou pochvalu za celou naší rodinu. Je to lahůdka!
Švábová
|9. 5. 2015 21:29
Děkuji za skvělý recept, kávovník je výborný.
Bíba
|14. 2. 2015 16:57
Je vynikající <3
Lucie
|19. 10. 2014 08:09
Děkuji za recept, před kterým smekám. Kávovníkem jsem potěšila nejeden mlsný jazíček a musela jsem slíbit, že při nejbližší příležitosti udělám další.
Iva
|6. 9. 2014 20:09
S kavovnikem jsem mela tak velky uspech, ze jsem vcera musela delat hned dva. Pro nas i pro sestru k svatku. Dekuji vam za uzasny dort. Moc moc moc.
Iva
|30. 8. 2014 09:50
Zatim to jde dobre, mam hotove placky a cekam az mi vychladne pudink. Tak uvidime, jaky vysledek na nas ceka.
Můžu potvrdit,že je opravdu jednoduchý,tak jak je napsáno a moc dobrý.Asi před rokem jsem pekla medovník a zařekla jsem se,že to bylo naposled.Tenhle ale naposled určitě nebyl,těsto i krém přesně podle mých představ.Moc děkuji za recept,určitě stojí za vyzkoušení.