tvaroh
: Olešnický, hrudkovitý nebo nastrouhaný tvrdý
zakysaná smetana
nebo jogurt či šlehačka
třešně
dle potřeby
perník na strouhání
nebo mletý mák
višně
dle potřeby
kostkový cukr
rozpuštěné máslo
Postup přípravy receptu
1
Mouku smícháme se solí a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme vanilkový cukr a rozdrobíme droždí. Zalijeme polovinou vody a mírně cukr s droždím promícháme a necháme vzejít kvásek.
2
Pak přilijeme zbylou vodu a ze všeho vymícháme hladké těsto, které na teplém místě necháme pod utěrkou nakynout. Těsto pak ještě jednou lehce promícháme a rozdělíme na několik stejně velkých dílků, které naplníme třešněmi či višněmi (komu vadí pecky, ovoce vypeckuje), pevně uzavřeme a spojem klademe na pomoučněný stůl, kde je ještě necháme cca 10 minut odpočinout.
3
Pak knedlíky házíme do vroucí vody, kde je během vaření jednou nebo dvakrát opatrně promícháme. Vaříme cca 5 minut. Nejlepší je jeden vyndat na zkoušku, natrhnout a pak poznáme, jestli jsou vařené i ty ostatní.
4
Po vyndání (nejlépe cedníkem) je ihned propícháme vidličkou nebo jehlicí či špejlí, aby z nich vyšla pára. Pokud bychom je hned nepropíchli, srazily by se.
5
Knedlíky v míse posypeme moučkovým cukrem nebo pokapeme máslem, aby se k sobě neslepily. Podáváme pocukrované, sypané tvarohem a přelité smetanou.
6
Višňové jsem už viděl jíst i s cukrem, máslem a mákem (perníkem), ale vyzkoušené osobně to nemám.
7
Do višňových knedlíků doporučuji zabalit s višněmi i půl kostky cukru.
8
Do těsta se opravdu vejce nemusí dávat, ale kdo to považuje za nutné, může přidat třeba jen žloutek.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Martina Bíżová
|21. 6. 2016 16:50
Výborné knedlíky. Nebylo to nic těžkého a nadýchané knedlíky byly jak od renomované kuchařky a určitě jsem je nevařila dneska naposledy když se mi tak povedly.