koření
: česnekové, ďábelské, grilovací... nebo jen sladká či pálivá paprika
Postup přípravy receptu
1
Mouku smícháme v míse se solí a jemně nastrouhaným sýrem, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které zalijeme mlékem, přidáme žloutek a dokola do mouky pokrájíme změklý tuk. Vše vypracujeme v hladké těsto, které necháme krátce odpočinout (30 minut). Pak na pomoučněném stole vyválíme slabý (3-4 mm, při pečení o něco nabudou do výšky) obdélníkový plát, který potřeme rozšlehaným bílkem, který můžeme ochutit rozetřeným česnekem... posypeme dle chuti semínky, kořením, hrubozrnnou solí, nemletým mákem... Pak plát rádýlkem pokrájíme na slabší delší tyčinky (rozměry dle vlastní potřeby), které naskládáme vedle sebe na plech s pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme (bez kynutí) na 180 stupňů dorůžova.
2
Těsto můžeme také dochutit například paprikou, česnekem, bylinkami, jemně pokrájenou uzeninou (šunka, slanina, poličan...) a udělat si tak více druhů tyčinek.