g
sýr gouda
jemně strouhaný nebo jiný sýr dle vlastní chuti (Niva, Eidam, Čedar...)
200
g
máslo
nebo Hera
1
ks
droždí
kostka
1
lžička
sůl
1
dl
mléko
1
ks
vejce
hladká mouka
na podsypání těsta
Dále
1
ks
rozšlehané vejce
se lžící mléka nebo vody
česnek
nastrouhaný
šunka
nebo jiná uzenina (tvrdý salám...)
bylinky
: dle chuti, může být i směs (provensálská...)
koření
dle chuti
semínka
dle chuti. sezamová, lněná, konopná...
Postup přípravy receptu
1
Do mísy nasypeme mouku, kterou smícháme se solí a nastrouhaným sýrem. Dopřostřed rozdrobíme droždí, rozklepneme vejce a nalijeme mléko. Přidáme pokrájený změklý tuk a ze všeho vytvoříme nelepivé těsto, které si můžeme rozdělit na díly a různě ochutit (viz níže). Těsto necháme asi tak půl hodinky odpočinout.
2
Neděláme kvásek, nenecháváme kynout, po odležení na pomoučněném stole vyválíme těsto na plát, ze kterého tvořítky děláme různé tvary, které pak přendáme na plech s pečícím papírem, potřeme vejcem, dozdobíme semínky, kořením, mákem, kmínem... a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů dorůžova. Podáváme jak teplé, tak i vychladlé k pivu, vínu...
3
Hotové těsto můžeme rozdělit na části, které si dle potřeby dochutíme například bylinkami, kořením, česnekem, jemně pokrájenou uzeninou, a tak si vytvoříme jednoduše i více druhů.
Výborné!!! Do těsta jsem dala uzený a toastový sýr a dělala jsem tyčinky. Nejlepší byly s plátky česneku a posypané solí s kmínem. Příště zkusím i se šunkou. Perfektní chutné a rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu.