maková náplň
- hotová, například zbylá z buchet...
sůl
špetka
Postup přípravy receptu
1
Mouku a sůl dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme droždí, které zasypeme vanilkovým cukrem a zalijeme troškou vody. Vše v důlku mírně promícháme na řídké těstíčko, ze kterého necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme vodu a vytvoříme hladké vláčné těsto, které na teplém místě pod utěrkou necháme nakynout na dvojnásobek.
2
Těsto pak opět propracujeme, rozdělíme ho na pomoučněném stole na 12 - 14 dílků, které budeme plnit švestkami a mákem.
3
Pokud máme švestky velké, postačí nám půlka švestky a druhou půlku nahradíme kopečkem makové náplně. Jestliže máme švestky malé, nakrojíme je, vyndáme pecku a do prostoru po pecce nandáme porci makové náplně. Knedlíky pevně uzavřeme a dáme na pomoučněný stůl ještě krátce (cca 5 - 8 minut) kynout.
4
Knedlíky po nakynutí naházíme do hrnce s vroucí vodou, v polovině vaření je jednou opatrně promícháme a vaříme cca 5 minut. Na zkoušku můžeme jeden vyndat a vidličkami natrhnout, zda jsou již vařené (těsto). Cedníkem je pak vyndáme všechny a ihned je i propícháme, aby z nich vyšla pára, která by zavinila jejich sražení, kdyby nemohla ven z knedlíků.
5
Knedlíky v míše posypeme moučkovým cukrem nebo pokapeme máslem, aby se nám neslepily k sobě.
6
Podáváme přelité máslem nebo zakysanou smetanou, s tvrdým nebo olešnickým tvarohem, posypané mákem, skořicí či cukrem..., zkrátka jak je komu libo.
7
Makovou náplň tvoříme klasicky jako do kynutých buchet nebo koláčů, svařením mletého máku s mlékem a cukrem, případně s přídavkem skořice či perníku..., kterou po svaření necháme zchladnout.