Cibuli na trošce oleje nebo na másle osmažíme dorůžova. Přidáme krátce osmažit i pokrájenou slaninu s česnekem. Do směsi vmícháme špenát, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým květem dle chuti a krátce podusíme. Pak vše poprášíme moukou (Solamylem), promícháme a dle potřeby (hustoty) zalijeme smetanou, případně přidáme pár lžic silného vývaru a ještě krátce provaříme.
2
Připravené špecle dáme na talíř a přelijeme špenátovou omáčkou nebo omáčku se špeclemi společně v hrnci promícháme a podáváme takto.
3
Před podáváním můžeme posypat sýrem (Parmezán...).
4
Pokud chceme obměnu, nemusíme ke špenátu přidávat mouku, ale po přidání smetany vmícháme sýr (Nivu, smetanový tavený, Čedar...), který necháme rozpustit a tím nám omáčku i zahustí.
5
Další verzí je obměna smetany ke šlehání za zakysanou. Tu přidáme do podušené špenátové omáčky až po uvaření, po odstavení.