g
listový špenát
spařený a pokrájený nebo listový mražený
sůl
dle chuti
200
g
hladká mouka
cca
2
ks
vejce
2
stroužek
česnek
nastrouhaný nebo nasekaný
muškátový květ
špetka
pepř mletý
dle chuti - není nutný
olej
na smažení
Dohotovení dle chuti:
anglická slanina
nebo Váhalova, moravská...
sýr
dle chuti: nastrouhaná Gorgonzola nebo Niva, balkánský sýr, Čedar, rozdrobený přírodní sýr či ovčí n
Postup přípravy receptu
1
V mléce rozmícháme vejce, mouku, sůl, česnek, koření a hrubě pokrájený špenát. Směs necháme odstát cca 30 minut. Mezitím si připravíme vše to, čím budeme chtít palačinky dohotovit hned po osmažení: slaninu pokrájíme na nudličky a nasucho osmažíme dozlatova. Sýry nastrouháme nebo rozdrobíme.
2
Na rozpálené pánvi z trochou oleje smažíme dozlatova z obou stran palačinky, které ihned sypeme buď osmaženou slaninou, sýrem nebo obojím.
3
Palačinky zavineme nebo přehneme na čtvrtiny a podáváme.
4
Těsto na palačinky není třeba příliš solit jelikož slanina i sýry jsou slané dost.
5
Pokud použijeme pouze sýr bez slaniny, podávat můžeme palačinky jako bezmasý pokrm. Pokud chceme méně tučnou variantu s masem, použijeme šunku místo slaniny.
6
Z uvedeného množství je cca 8 palačinek - podle velikosti pánve a síly palačinek.