g
uzené maso
: plec, krkovička... případně libová uzená slanina či šunka
1
sklenice
kysané zelí
velká
olej
nebo sádlo
cibule
sůl
cukr krupice
pepř mletý
- není nutný
Postup přípravy receptu
1
Zelí: na trošce oleje osmažíme dozlatova cibuli, na kterou nasypeme okapané zelí, trošku osolíme, přidáme cukr dle chuti a promícháme. Podlévat není třeba, cukr šťávu ze zelí uvolní. Pod poklicí vše krátce podusíme (cca 10-15 minut).
2
Uzené maso drobně pokrájíme a na trošce oleje osmažíme, můžeme i opepřit. Solit většinou není třeba, jelikož uzené je slané dost.
3
Špecle uvaříme dle návodu v osolené vodě, scedíme a ihned ve větším hrnci nebo míse smícháme s teplým dušeným zelím a osmaženým masem a podáváme.
4
Místo nesušených špeclí můžeme použít i uvařené sušené.
5
Pokud máme zbylé pečené maso, například kuře nebo bůček, můžeme ho použít místo uzeného masa.