hrnek
drobenka
z másla, polohrubé mouky a cukru s vanilkou
250
g
červený rybíz
očištěný od stopek, cca
120
g
cukr krupice
100
g
rozpuštěné máslo
- vlažné
Postup přípravy receptu
1
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, pak vmícháme mléko s rozpuštěným máslem, za stálého míchání přisypeme mouku s kypřidlem a dobře vše společně promícháme. Do těsta nasypeme suché bobule rybízu, který můžeme i barevně namíchat (červený, černý, bílý), vše opatrně promícháme, abychom bobule zbytečně nepomačkali a jen je těstem obalili.
2
Těstem rovnoměrně naplníme máslem vymazané a moukou vysypané formičky ( 12 - 14 ks nebo plech na muffiny) do tří čtvrtin, posypeme drobenkou a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C na cca 25 minut dorůžova. Vlažné muffiny vyndáme z košíčků nebo formiček a necháme vychladnout.
3
Pokud nebudeme používat drobenku, muffiny můžeme před podáváním ještě pocukrovat. Záleží na kyselosti rybízu a naší chuti.
4
Místo muffinů můžeme stejným způsobem udělat i rychlý rybízový koláč. Těsto dáme do menšího pekáčku, který vymažeme máslem, vysypeme moukou, posypeme drobenkou a pečeme taktéž dorůžova.