ks
vanilkový cukr
nebo skořicový (dle chuti a druhu ovoce)
2
lžíce
hnědý rum
1
lžička
prášek do pečiva
plnější
citronová kůra
dle chuti, nemusí být
Dále
moučkový cukr
šlehačka
zakysaná smetana
nebo jogurt - oslazené
skořicový cukr
ubrousek
na okapání přebytečného oleje
olej
na smažení
čerstvé ovoce
dle sezóny: meruňky, broskve, jablka, hrušky, švestky, jahody, slívy... dle potřeby
Postup přípravy receptu
1
Z mléka, vejce, rumu, cukrů, mouky a kypřidla si vymícháme středně husté lívancové těstíčko. Rum doporučuji z toho důvodu, že zabrání tomu, aby bylo těstíčko nasáklé olejem. Při smažení alkohol vyprchá, takže bez obav...
2
Ovoce volíme dle chuti a sezóny. Jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a pokrájíme na silnější plátky. Meruňky a broskve vypeckujeme, meruňky rozpůlíme, broskve spíše rozčtvrtíme...
3
Pokud používáme kyselejší ovoce, můžeme ho obalit předem v cukru (meruňky). Pokud použijeme ovoce, ze kterého by nám těstíčko rychle steklo (švestky, jahody...), doporučuji předem obalit v hladké mouce.
4
Do lívancového těstíčka namáčíme kousky ovoce, obalíme ho v těstíčku ze všech stran a ihned ho lžící dáváme do rozpáleného oleje a smažíme ze všech stran dozlatova. Po osmažení odkládáme na ubrousek, který vpije přebytečný olej a po okapání můžeme ihned podávat.
5
Podáváme posypané moučkovým nebo skořicovým cukrem, ozdobené šlehačkou, slazenou zakysanou smetanou či jogurtem...
6
Pokud bychom smažené ovoce zvolili jako sladký oběd či večeři, mělo by toto množství postačit pro 2-3 osoby. Podávat můžeme i jako rychlý teplý dezert.
7
V zimě můžeme kromě jablek použít i banány nebo kompotované broskve...