čokoládová poleva
z čokolády na vaření (100g) nebo ze dvou tyčinek ledových kaštanů
100
g
mleté vlašské ořechy
na posypání, cca 80 -
hnědý rum
nebo likér - není nutný
Postup přípravy receptu
1
Těsto: žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej, kávu a dobře promícháme. Přisypeme ořechy, mouku s kypřidlem a opět dobře promícháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech, roznoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů dorůžova - vyzkoušíme špejlí. Po vychladnutí potřeme krémem.
2
Krém: Z mléka, kávy, cukru a mouky uvaříme za stálého míchání hustou kaši, kterou v kastrolu zakryjeme igelitovým nebo mikrotenovým sáčkem, aby se na povrchu nevytvořil škraloup a necháme zcela vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, pak po částech zašleháváme vychladlou kaši. Krém natřeme rovnoměrně na korpus a dáme vychladit.
3
Polevu si připravíme buď v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, kdy čokoládu s malým kouskem másla či Omegy rozpustíme a promícháme.
4
Čokoládou krém pocákáme nebo rovnoměrně potřeme a celou plochu pak posypeme mletými ořechy. Použít můžeme i půlky jader, které na každou pomyslnou kostičku řezu položíme.
5
Po vychladnutí a proležení (nejlépe přes noc) pokrájíme a podáváme.
6
Korpus před potřením krémem můžeme pokapat rumem nebo kávovým likérem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Dana
|3. 4. 2016 20:47
Děkuji za recept, řezy nám moc chutnaly :-)
Wipplerová
|7. 4. 2015 17:09
Výborné!
Buhuslava Jetenská
|6. 4. 2015 16:40
Řezy jsem upekla v sobotu a jsem ráda, že jsem si je vybrala. Nejenže jsou jednoduché, ale i velmi jedlé, nepřeslazené a dají se krájet na malé porce aniž by se těsto drobilo a krém tekl. Při nejbližší příležitosti je ráda zopakuji.