Dobré jsou i s opečeným kuřátkem místo knedlíků :-).. <3
Dobré jsou i s opečeným kuřátkem místo knedlíků :-).. <3
Bramborák je ze syrových brambor, ten placky nemohou připomínat bez ohledu na přidání vajec.
Uvařeno a snědeno. Oproti receptu ovšem bez vajíček a i tak byly placky vynikající. Dříve jsem zkoušel s vajíčky a to mi moc připomínalo bramboráky.
Mouka musí být polohrubá, nikoliv hladká....... :-P :-P :-P
...nejlepší jsou pečené na tálu kamen :-),s těstem se musí pracovat rychle-řidne!
Dělala jsem placky, byly moc dobré, ale s těstem se strašně špatně pracovalo. Lepilo se, musela jsem hodně podsypávat moukou, která se pak na pánvičce pálila. Tak nevím, můžeto být i bramborama nebo jsem měla přidat víc mouky?
Adélko,čistě závidím,že máte možnost jíst placky zpřímo z plotny kamen,na mě dýchlo dětství,já už tu možnost nemám a nikdo mi nevymluví,že jakákoli placka pečená na plechu kamen nemá konkurenci.Ať se všechny oleje,tuky a i pánve jakýchkoliv povrchů jdou zahrabat,tohle nemá chybu :-))LaďkaAutorce za 1
super, dik za recept... babicka je do ted dela taky na kamnech a podava je s bilym kafem..... mnam...
Já doporučuji promastit upečené sádlem a pak jíst s kysaným zelím.
Taky se vracím do dětství-dělávala je moje maminka a dělaly se přímo na plotně-doma byly kachláky-pomazaly se povidlama,posypaly mákem a cukrem a byla to dobrota.Jdu na to a třeba se budu cítit jako za mlada!
Tak dnes jsem se vrátila do dětství a mládí, pověvadž tyto bramboráky jak jsme jim říkali jsem od té doby nejedla.Jednak jsme je doma dělávali přímo na plotně, jednak jsem nevěděla poměr surovin, ale hlavně jsem se toho bála, takže jsem sama pro sebe měla důvod nedělat. Ale dnes jsem při vyhledávání na ně narazila, měla uvařené brambory, tak jsem šla hned na ně. Moji synov é byli zrovna se mnou doma, takže jsme pekli a zrovna pojídali a myslím že budu muset dosti často dělat znovu. Díky za připomenutí starých a dobrých receptů.
Mouky dejte jen tolik, abyste z těsta dokázala rozválet placku a přenést ji na pánev. Vajíčko rovněž nedávám, nevím, zda je to s ním jednodušší.
Mohl by autor nebo někdo,kdo už je dělal napsat zhruba poměr mouka-brambory?SDíky
Vyzkoušela jsem placky dnes k večeři a moc jsme si pochutnali.
A kolik ma byt mouky, kolik brambor?? Ja je ted delala. Testo se porad matlalo, az jsem to asi prehnala s moukou a dalo by se s nima mlatit o stul! :)
Jano z VM, těmto plackám jsme říkali a říkáme "šumpláty". Já je znám přes 50 let. Davali jsme si je se sirobem (vařeno z řepy cukrovky, škoda, že ten recept na vaření sirobu neznám),jo, jo, kde že ty časy jsou ... dnes je peču na plotýnce, mastím sádlem a sypu mákem s cukrem. Nevýhoda - pálí po nich žáh ( i když si je dám jen tak.nasucho)
Právě je dělám k večeři. Znám je rovněž od babičky, která do toho rozpuštěného másla ještě přidávala česnek rozetřený se solí. Naše rodina si je už bez toho česneku nedovede představit.
Tyhle placky jsou fakt super. Znám je od babičky. Jen tam nepřidávám vejce. Jsou pak křehčí.
Zkuste si placky před usnažením naplnit orestovanou cibulkou s uzeninou, uzavřít a smažit ve tvaru koblížku, paráda
Taky miluju bramborové placky. Nejradši je mám jen tak samotné. Díky za typ, zítra je hned udělám! :-)
Moje babička, když bývala u nás na návštěvě, placky pekla přímo na plotýnce, bylo jich do dvou velkých vandlíků , mastila sádlem a potírala povidlím s mákem a ořechy. Jo, jo, kde jsou ty časy....
Také se u nás tenhle recept dědí po generace. Rovněž je znám jen z vařených brambor, soli a hl. mouky. Po navršení do mísy a promazání rozehřátým máslem si je každý sype práškovým cukrem.
Převzal jsem ten recept od mojí mamky, která to má zase od svojí babičky :-) U nás se dělaly jen tyhle a nikdy jich nebyl plný hrnec, protože vždy mizely ještě než se stačily udělat. Všiml jsem si že ten recept tu chyběl tak jsem musel reagovat.
To jsou vlastně lokše (ty se myslím dělají bez vajíčka s hladkou moukou), skvělá věc.
můj recept zní - bez vajíčka a mouka může být polohrubárecept od mojí babičkypeču na teflonceu nás se podávají se špenátem
Skvělý recept. Vzpomněla jsem si na dětsví, kdy takové placky pekla babička přímo na litinových plátech kamen. Nejlepší jsou ještě horké...