uzená slanina
nebo špek a na bezmasou směs pouze olej
1
ks
cibule
velká
3
stroužek
česnek
dle chuti, cca
1
ks
paprika
očištěná cca 80 gramů,
tymián
nebo bazalka, dle chuti
80
g
rajský protlak
nebo pyré-120 gramů
1,50
dl
voda
nebo vývar dle potřeby, cca 1 -
sůl
nebo sojová omáčka
pepř mletý
Postup přípravy receptu
1
Žampiony pokrájíme podle toho, jak je máme velké: na půlky, čtvrtky nebo měsíčky.
2
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na oleji nebo jemně pokrájené slanině (cca 30 - 40 gramů) dorůžova. Pak přidáme žampiony, které za občasného promíchání necháme změknout. Když jsou žampiony změklé, přidáme nasekaný česnek, pokrájenou papriku a vše ještě krátce osmažíme. Poté přidáme protlak nebo pyré a lze dát i loupaná rajčata, záleží na tom, co kdo raději. Tekutiny přiléváme dle potřeby a jen tolik, aby se nám vytvořila omáčka tak hustá, jak jí budeme chtít, protože zahušťovat nebudeme. Bylinky použijeme a přidáme společně s protlakem dle vlastní chuti. Vše krátce podusíme do změknutí papriky, opepříme, dosolíme nebo dochutíme sojovou omáčkou a můžeme podávat.
3
Podáváme s těstovinami, na toustech, topinkách, s pečivem... Dozdobit můžeme nastrouhaným sýrem (mozzarella nebo parmezán) či bylinkami, fantazii a chuti se meze nekladou.