g
mascarpone
nebo Lučina (nejlépe domácí smetanová)
okurka salátová
dle velikosti, malá celá nebo z velké větší polovina
5
ks
vařená vejce
, oloupaná, nastrouhaná 4 -
100
g
šunka
jemně pokrájená, cca
2
stroužek
česnek
dle chuti, cca
sůl
nebo Vegetu dle chuti
pepř mletý
1
ks
cibule
jemně pokrájená
smetana ke šlehání
dle potřeby
Postup přípravy receptu
1
Okurku oloupeme, podélně rozkrojíme a vyřízneme měkké středy. Pak pevnou část drobně pokrájíme a dáme do mísy, přidáme Mascarpone nebo Lučinu, nastrouhaná vejce, pokrájenou šunku s cibulí, nastrouhaný česnek, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Dle potřeby naředíme smetanou. Pokud chceme dělat salát, naředit můžeme o něco více a také můžeme přidat o něco více okurky. Pak dáme krátce proležet a vychladit. Podáváme na pečivu nebo s pečivem, dozdobené dle chuti.
2
Místo cibule můžeme použít jarní lahůdkovou cibulku (svazek), kdy bílou část pokrájíme jemně do pomazánky či salátu a zelenou použijeme na dozdobení.